17 Aralık 2020 11:43

Maden mühendisleri, mühendis istihdamının artırılması için bütçe talep etti

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, madencilik sektöründe yaşanan sıkıntıların azaltılması ve işsiz maden mühendislerinin istihdamının sağlanması için bütçe talep etti.

Maden Mühendisleri Odası logosu

Paylaş

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, maden mühendisi istihdamının artırılması için bütçe talep etti. Madencilik sektöründe yaşanan sıkıntıların azaltılması, işsiz maden mühendislerinin istihdamının sağlanması ve çalışan maden mühendislerinin hak kayıplarının önlenmesi için 2021 yılı merkezi yönetim bütçesinden pay istediklerini vurgulayan Maden Mühendisleri Odası, “Rant projelerine değil halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve işsizlik için bütçe” dedi.

"MESLEKTAŞLARIMIZ GELECEKSİZLİĞE MAHKUM EDİLMEKTE"

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, maden mühendislerinin pandemi sürecinde yaşadıkları işsizlik ve çalışma koşulları ile ilgili açıklama yayınladı. Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun yayınladığı açıklamada, "Salgın sürecinde çok tehlikeli iş kolu kapsamında bulunan çalışma alanlarımızda zaten zor olan çalışma koşullarının daha da ağırlaşmasıyla birlikte, ücretsiz izin ve evden çalıştırma gibi istihdam uygulamaları söz konusu olmuştur. Maden mühendisliği alanında var olan işsizlik bu süreçte daha da artmıştır. Çalışma şansı yakalamış olanlarımız; güvenli, güvenceli, sekiz saatlik çalışma süreli ve insan onuruna yakışan bir ücret uygulamasından yoksun bir halde çalışma yaşamını sürdürmektedir. Meslektaşlarımız sırf iş bulamadıkları için mesleklerini yapamamakta, başka işler aramakta, bir anlamda geleceksizliğe mahkûm edilmektedir” denildi.

"PARKLARDA GEZMEK YASAK İKEN MİLLET BAHÇELERİNE AYRILAN ÖDENEK 16 MİLYAR LİRA"

2021 bütçesinin maden mühendisliği alanında yaşanan işsizliğin geriletilmesine çare olmasını beklediklerini belirten Maden Mühendisleri Odası yönetimi, maden mühendislerinin çalışma alanlarını ilgilendiren bakanlıklara yatırım yapabilmeleri için bütçeden gerekli payın ayrılmasını istedi.

Açıklamada, “Maden Mühendisliği alanındaki mevzuatın düzenlenmesinden, maden ruhsatların arama, işletme, denetim ve terk takibinin yapıldığı düzenleyici-denetleyici kurumlar ile araştırma kurumlarını da bünyesinde bulunduran, maden mühendisi istihdamının en yoğun olduğu T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın merkezi bütçesi 3 milyar 999 milyon, MAPEK, MTA, TENMAK, EPDK ve NDK’yle birlikte toplam olarak ise 5.062 milyon TL olarak öngörülmüştür. Oysa, sokağa çıkmanın yasak olduğu, parklarda gezmenin bile kısıtlandığı, ekonomik sıkıntıların son derece ağırlaştığı bu salgın sürecinde, 'Millet Bahçeleri'ne ayrılan ödeneğin 16 milyar TL olarak öngörülmesi tam bir ironidir. Rant projelerine değil, halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve işsizlik için bütçe!” ifadelerine yer verildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sinbo işçilerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Girit Adası açıklarında 4.6 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa