Yağmurda evleri zarar gören Güzeltepeliler: Çözüm için ölüm mü olması gerekiyor?
Yağan yağmur nedeniyle evleri toprak kayması sonucu zarar gören Çiğli Güzeltepe Mahallesi halkı, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere seslendi: Ölüm mü olması gerek? Sesimizi duyun!
Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir’de geçtiğimiz günlerde etkili olan sağanak yağış kimi mahallede evlerin hasar görmesine neden oldu. Çiğli’de yer alan Güzeltepe Mahallesi 8130 sokakta yaşayan vatandaşlar yaşadıkları mağduriyetleri dile getirerek sorunlarına kalıcı çözüm istedi. Yağan yağmur nedeniyle evleri toprak kayması sonucu zarar gören mahalle sakinleri mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere seslenerek, “Ölüm mü olması gerek? Sesimizi duyun” dedi. 33 evin aynı zamanda tapu sorununun olduğu ifade eden Güzeltepeliler yıllardır bekledikleri tapuların verilmediğini de belirtti.
“CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK”
Evrensel'e ulaşan Ferit Kartal’ın oturduğu mahallede evlerin altı toprak kaymasından kaynaklı neredeyse boş. Kimi demirlerle evlerini sağlamlaştırmaya çalışmış kimi tuğlasını örerek önlem almaya çalışmış. Kiminin evi ise tek başına çaba ile kurtarılacak gibi değil. Bunlardan biri de Ferit Kartal’ın evi.
Kartal yaşadıkları mağduriyeti şöyle anlattı: “12 Aralık Cumartesi gecesi ailemle evimde oturuyordum. Ansızın bir şimşek çaktı zannettik. Evim olduğu yerde titredi. Çocuğum ağlayarak odadan çıktı. Evime baktım, çok kötü. Gardırop hayatımızı kurtardı. Can güvenliğimiz yok” 4 yaşındaki engelli çocuğunun da psikolojisinin bozulduğunu söyleyen Kartal, “Çocuğumun sol göz görmüyor, 4 yıldır tedavi görüyor. Çocuğumu annesiyle gönderdim. Sağlık sorunları var, günde 7 saat göz bandı kullanıyor. Giyecek bir şeyi de yok. Kıyafetlerimizi bile alamadık” diye konuştu.
“ÇÖZÜM İÇİN BİRİLERİNİN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR?”
Çöken evde tek başına kalan Kartal, Çiğli belediyesi başkan yardımcısının geldiğini ancak sadece “Yanınızdayız” dediğini ve günler geçmesine rağmen yardım da bulunulmadığını söyledi. Kartal, “5 gündür kapımı kimse çalmadı. Muhtarımız yardımcı oluyor. İzmir Milletvekili Atilla Sertel çok yardımcı oldu. Buca Belediyesinde çalışıyorum ve Buca Belediye Başkanı yardımcı oldu. Çiğli’de ikamet ediyorum ama belediye yardım etmiyor. Başkan ‘bir ihtiyacın var mı’ diye sormadı bile” diyerek bu felaketin yeniden olabileceğini mağduriyetlerinin giderilmesini istediğini dile getirdi.
“Bu ev yaşanılmaz halde, yetkililere sesleniyorum. Evimiz yapılsa da sağlıklı olmayacak çünkü üst tarafı çok kötü. Zamanında kentsel dönüşümden bahsediyorlardı. Birilerinin ölmesi mi gerekiyor?” diye tepki gösteren Kartal, “1999’da bir sel oldu, yine buradaydık, bütün evler yıkılmıştı. Örnekköy’de afet evleri yapılmıştı kimse mağdur olmamıştı. Ama şimdi belediye başkanı, başkan yardımcıları bizleri düşünmüyor. Düşman düşmana yapmaz” dedi.
“BİZ ARTIK ÇARE BULAMIYORUZ”
Ferit Kartal’ın annesi Sakine Kartal da felaketin olduğu zaman evde olduğunu belirterek, “Ev yıkıldığında telefon açtık Çiğli Belediyesi’ne kimse açmadı. Koçer geldi sadece. Ne gerekirse yapacaklarını söylediler ama kimse gelmedi. Ali Rıza Koçer’i aradım, ‘mağduruz’ dedim. Ama biz ‘bir şey yapamayacağız bütçemiz de o kadar yok’ dedi. O yapamazsa kim yapacak? Vatandaşı düşünen yok. Pirket vermişler onun haricinde bir şey vermemişler. Yarın olmazsa öbür gün ölümüz çıkacak. Ali Rıza Koçer benim engelli torunumu sokakta bıraktı” diye konuştu.
Eşyasız kaldıklarını da ekleyen Sakine Kartal, “Ben üst komşumda kalıyorum, oğlum burada kalıyor. Biz artık çare bulamıyoruz. Onları vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum” diyerek tepki gösterdi.
“2 PALET TUĞLA 1 PALET KİREMİT VERDİLER”
Kıymet Utku’nun evi de 1 ay önce yağan doluda zarar görmüş, üstüne yeniden gelen yağmur nedeniyle zararı daha da artmış. Utku, “Dilekçe yazdım kaç kere, bana sahip çıkan olmadı. Zaten evim rutubetliydi, bir de çatlama yaptı o sudan dolayı. Torunlarımla ölümden döndüm. Eşim, iki torunum bir de gelinim yaşıyoruz. Belediye başkanı geldi evi gördü, sadece kapıdan baktı ‘Buraya ne gerekiyorsa yapılsın’ dedi, gidiş o gidiş. Bir daha da kimse bize sahip çıkmadı. 2 palet tuğla, 1 palet kiremit verdiler. Bir de benimle pazarlık yapıyorlar, ‘4 buçuk milyar tutuyor’ dediler. Eşimin emekli maaşı var, ben nasıl yettireyim anlamadım. Yetmiyor” dedi.
Yalnız kendisinin mağdur olmadığını birçok evde zarar olduğunu ifade eden Utku, “Biz 1986’dan beri buradayız, imar affımı numara taşımı, elektrik, suyumu aldım. Benim en küçük çocuk ilkokul bire başlamıştı, üniversiteyi bitirdi evlendirdim, torun sahibi oldum halen bize yardımcı olmadılar. Madem biz buraya ev yaptık, bütün şartları koydunuz, ‘tapuları vereceğiz’ dediler, neden sözlerini tutmadılar?” diye konuştu. Evlerinin yıkılması tehlikesine karşı herhangi misafir de davet edemediklerini söyleyen Kıymet, “Yeter artık bize ya tapular verilsin, ya evlerimiz yapılsın ya da bize bir yol göstersinler, hak tanınsın” dedi.
“BİZLERİN OYLARIYLA GELENLER KOLTUKLARINA GEÇİNCE HALKI UNUTUYOR”
Güzeltepe Dere Mahallesi'nde oturan Zeynep Akyol da hem iş hem de evden yana mağdur. Akyol, “2019 yılında Çiğli belediyesine 3. ayda işe alındım, 5. ayda işten çıkartıldım. Gerekçe olarak ‘eleman fazlalığı’ dediler, 100’ü aşkın eleman çıkarttılar ama 100 kadar da geri eleman aldılar. Ben mağdurum. Eşim yüzde 73 engelli. 3 tane de çocuğum var” diyerek sözlerine başladı. Çiğli Belediyesi Başkan yardımcısı ile görüştüğünü söyleyen Akyol, “Ali Rıza Koçer mahallemize geldi, mağduriyetimi gösterdim. ‘Tamam sen kiraya çık, işini de halledeceğim’ dedi. Güvenerek kiraya çıktım, 3 ay kiramı ödedi, sonra ‘Ben senin işini halledemiyorum, kiranı da ödeyemiyorum git başının çaresine bak’ dedi. Bu evde ben 3 çocuk büyütüyorum. Nasıl geçineyim? Utku Gümrükçü’yle 1 senedir görüşmeye çalışıyorum ama onun katına çıkılmıyor bile” diye konuştu.
Ara ara temizliğe giderek geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Akyol evlerine de yakınları sayesinde tadilat yaptıklarını ekleyerek, “İşçilik parası desen zaten para yok. Yarım yamalak oldu. Benim evimin kenarında deprem nedeniyle çatlak var, zaten yine su alıyor. Bizlerin oylarıyla geliyorlar ama oy alıp da koltuğa geçince halkı unutuyorlar. Bizler var oldukça onlar oradalar” dedi.
“Bizi kandırıyorlar, mağduriyetimiz de gidermiyorlar” diye konuşan Akyol, “Burada kaç ev var illa can kaybı mı olacak? Sadece vaatlerle yanımızdalar onun dışında yok. Sen buraya yapmayacaksan zenginlere yapacaksan niye varsın. O kadar seçim oldu her gelen başkan ‘size tapu vereceğiz’ dedi, sadece sözde kaldı. Kaç kişi ölecek? Bayraklı’da kaç can gitti, şu an müdahale edilse ne olacak depremde canı yitirilenler geri dönecek mi?” dedi.
“33 EV RİSK ALTINDA, BURASI SAHİPSİZ KALDI”
Mahalle Muhtarı Erkan Yılmaz ise mahallede 33 hanenin yıllarca risk altında olduğunu söyledi. Yılmaz, “Evler komple çatlak, su alıyor. Geçen dönemde de başka evler su aldı. Gece yarılarına kadar sıkıntıları gidermeye çalıştık ama ne kadar giderebiliriz, yetkililer el atmayınca. Güzeltepe Çiğli’nin arka bahçesi oldu, sahipsiz kaldı. Gelen vaatlerde bulundu, vatandaşın gözünü boyadı gitti. Ama şu an herkes mağdur. Yetkilere sesleniyorum, büyükşehir belediyesi ile irtibata geçsinler. Buraya komple müdahale edilsin. İlla ölüm mü olmalı, can mı gitmeli, göz yaşı mı dökülsün” diye konuştu.
Mahallenin kentsel dönüşüm kapsamına girip girmediğine dair de bilgi almak istediklerini söyleyen Yılmaz, “Bu vatandaşların tapuları verilmeli, hak sahipleri. Vatandaşın mağduriyetini görsünler” dedi. Kalıcı çözüm istediklerini ifade eden Yılmaz, “Evler kötü yetkililer boşaltın diyor, büyükşehir beldelini verse 1-2 ay verecek sonra vatandaş yeniden mağdur olacak, biz kalıcı çözüm istiyoruz. Seçim döneminde gelip göz boyamasınlar. Burası kimsenin babasın tekkesi değil” diye konuştu.