17 Aralık 2020 13:59

Mülteci mutabakatında Türkiye'ye 6 milyar avroluk mali destek aktarıldı

AB, göç dalgasının önüne geçmek amacıyla mülteci mutabakatı kapsamında Türkiye'ye taahhüt edilen 6 milyar avroluk mali desteğin tamamının bugün ilgili projelere aktarıldığını duyurdu.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) 18 Mart 2016 yılında imzalanan mülteci mutabakatı kapsamında Türkiye'ye taahhüt edilen 6 milyar avroluk mali desteğin tamamının bugün itibarıyla ilgili projelere aktarıldığını açıkladı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, mülteciler ve ev sahibi toplumlara yönelik 6 milyar avroluk paketin sözleşmeye bağlanma sürecinin tamamlandığını bildirdi. Landrut, iki tarafın da önemli bir dönemeci geride bıraktığını belirterek artık mültecilerin ve ev sahibi toplumun projelerden fayda sağlamasına odaklanılacağını dile getirdi.

8 SÖZLEŞMEYE İMZA ATILDI

AB Türkiye Delegasyonu'ndan yapılan açıklamada mutabakat çerçevesindeki son 8 sözleşmeye imza atıldığı belirtilerek sözleşmelerin mültecilere temel ihtiyaçlar, sağlık hizmetleri, koruma, belediye altyapısı, eğitim, istihdam ve sosyo-ekonomik kalkınma konularında 780 milyon euroluk destek içerdiğini kaydetti.

Mülteci mutabakatı Türkiye'nin Yunan adalarına geçen mültecileri geri kabul etmesini ve Avrupa'ya mülteci akışını engelleyecek önlemler almasını, karşılığında AB'nin mültecilere yardım ve Türkiye'nin mali yükünün hafifletilmesi için 6 milyar avroluk mali kaynak sağlamasını öngörüyordu. Ancak 6 milyar avroluk kaynağın doğrudan Türk hükümetine ödeme şeklinde değil, somut projelere aktarmak üzere serbest bırakılması kararlaştırılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Suriye savaşı sebebiyle meydana gelen ve Avrupa’ya ulaşmak isteyen büyük bir mülteci dalgasına da baraj olan Türkiye, bir anlamıyla AB’ye karşı olmadığı kadar güçlü bir pozisyona ulaştı. 2013 yılından itibaren bugüne kadar mülteciler Türkiye için bir koz haline geldi.

Türkiye büyük çapta Suriye’den başlayan göç dalgasını karşılayan önemli devletlerden biri oldu. AB üyeleri, ülkesine gelmesini istemediği mültecilerin Türkiye’de kalması için bir anlaşma imzaladı. 13 Aralık 2013 tarihinde Geri Kabul Anlaşması ve 18 Mart 2016 tarihinde Ortak Eylem Planı imzalandı. Mülteci anlaşmasında Türkiye’ye (3+3) olmak üzere 6 milyar avroluk finansal yardım ödenmesi, Türkiye vatandaşlarına AB ülkeleri için vize kolaylığı ve Türkiye’nin AB’ye girme sürecinin hızlandırılması gibi maddeler yer alıyor.

Ancak Türkiye ile AB arasında bu anlaşma da krize dönüştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB’nin bu paranın büyük kısmını ödemediğini söyledi ve anlaşmaya uyulmaması halinde sınırı açmakla tehdit etti. Erdoğan bu tehdidi sıklıkla devam ettirdi. AB, 6 milyar avroluk maddi yardımı iki aşamada vermeyi karara bağlayarak fonların ilk kısmı olan 3 milyar avroyu Türkiye’ye aktarmıştı. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan anlaşmanın imzalanmasından 6 ay sonra yaptığı açıklamada “Bize ödenen 179 milyon avro, bize söz verilense 3 milyar avro.” İfadelerini kullandı. 2020 yılının başında bu taahhüdün 4 milyar 700 milyon avroluk bölümünün sözleşmelere bağlandığını ve 3 milyar 200 milyon avronun da ödendiğini anımsatan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Geri kalan bölüm de bu yıl içinde Türkiye’ye ödenecek. Taahhütlerimizin arkasındayız” dedi.

Erdoğan AB’yi taahhütlerini yerine getirmemekle suçladı. Kimi yorumlarda Erdoğan'ın daha fazla finansal destek beklediği ifade ediliyor. Suriye’de savaşın yarattığı mülteci krizine çözüm için Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016’da imzalanan mutabakat Erdoğan’ın, isteyenlerin Avrupa’ya geçebileceğini açıklamasının ardından delinmiş oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Sofuoğlu "Fuhuş evleri" sözlerini "Apartları kastediyorum" diyerek savundu

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 243 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa