KESK: Halktan, emekten yana bir bütçe oluşturulmalıdır
KESK, TBMM genel kurulunda görüşülen 2021 bütçesine dair açıklamasında "Toplumun yüzde 99’una karşı yüzde 1’in çıkarlarını, ihtiyaçlarını temel alan bu bütçe bizim bütçemiz değildir” dedi.
Arşiv | Fotoğraf: Evrensel
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), TBMM genel kurulunda görüşülen 2021 bütçesine dair yaptığı açıklamada, işçi ve emekçi ihtiyaçlarını gidermekten uzak, toplumsal eşitsizlikleri derinleştiren bütçenin geri çekilmesi ve halktan, emekten yana bir bütçe oluşturulması gerektiği vurgulandı.
ASGARİ ÜCRETLİ KADAR VERGİ VERMEYEN ZENGİNLER ÖDÜLLENDİRİLİYOR
KESK açıklamasında, “İşçilerin, emekçilerin, dar gelirlilerin ‘salgından veya açlıktan’ ölme tercihine mahkum bırakıldığı bu ağır koşullarda, 83 milyon olarak hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren bütçenin parlamentodaki görüşmeleri devam ediyor” denildi. Bütçe yasa tasarısının içeriği ve kamuoyuna yansıyan tablo ülkeyi yönetenlerin pandemi koşullarında bile sermayenin çıkarlarını halkın sağlığının, emekçilerin haklarının önüne koyduğu vurgulanan açıklamada, “Milyonlarca çalışana ‘ücretsiz izin desteği’ adı altında günlük 39, aylık 1.167 TL’nin reva görülüyor. Kişi başına gelir on yıl önceki rakamların altına düşmüş, açlık sınırı 3 bin, yoksulluk sınırı 8 bin TL’ye dayanmış bulunuyor. Halk ekmek kuyrukları her gün biraz daha uzuyor” denildi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Türkiye'de yoksulluğun sorun olmaktan çıktığını söyleyebildiği, bir başka iktidar milletvekilinin kuru ekmek yiyenin aç olmadığını söyleyebildiği hatırlatılan açıklamada, “Aklımızla dalga geçen bu sözler ülkeyi yönetenlerin halkın, emekçilerin sorunlarına ne kadar yabancılaştığını tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır. Bundan önceki süreçlerde olduğu gibi 2021 bütçe sürecinde de halkın bütçe hakkı yok sayılmaktadır. Maaşlarımızdan, ücretlerimizden kesilen, attığımız her adımda ödediğimiz vergilerin nereye, kime harcanacağına dair bize hiçbir söz hakkı tanınmamıştır” ifadelerine yer verildi.
Ülkenin kaynaklarını yağmalayan yerli ve yabancı sermayeye, rantiyecilere, güvenlik adı altında savaş harcamalarına öncelik verildiği belirtilen açıklamada, “Yükü maaşlarımızdan-ücretlerimizden kaynakta kesilen gelir vergisi ile KDV ve ÖTV başta olmak üzere harcamalarımızdan alınan dolaylı vergilerle omuzlarımıza yıkılan yükten patronlara destek için 50.6 milyar lira kaynak ayrılmıştır. İşverenler tarafından SGK’ye ödenmesi gereken 27.7 milyar lira tutarındaki prim için İşsizlik Sigortası Fonu’na yani işçilerin cebine el uzatılmıştır” ifadeleri yer aldı. Asgari ücretliler kadar bile vergi ödemeyen servet sahipleri, büyük holdingler kurumlar vergisinde indirim ile ödüllendirilmek istendiği vurgulanan açıklamada “Pandemi ile derinleşen işsizlik, hayat pahalılığı, yoksulluk cenderesinde sıkışan emekçilerin, halkın sırtına yıkılan yükü daha fazla büyüten bu sermaye, rant, savaş ve yağma bütçesi bizim bütçemiz değildir. Toplumun yüzde 99’una karşı yüzde 1’in çıkarlarını, ihtiyaçlarını temel alan bu bütçe bizim bütçemiz değildir” denildi.
TBMM genel kurulunda görüşülen ve emekçilerin, dar gelirlilerin ihtiyaçlarını gidermekten uzak, toplumsal eşitsizlikleri derinleştiren bütçenin geri çekilmesi gerektiğini belirten açıklamada, kamusal hizmetleri geliştirecek, salgın süresince iş ve gelir kaybına uğrayan kesimleri destekleyecek halktan, emekten yana bir bütçe talep edildi.
Açıklamada, “KESK olarak emekten halktan yana bütçe mücadelemizi her şart altında sürdürmeye devam edeceğiz. Pandemi koşullarında bile işsizliğe, yoksulluğa, hayat pahalılığına terk edilen, eğitim sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinden yararlanma hakkı piyasalaştırma ile engellenmek istenen toplumun yüzde 99’unu oluşturan milyonları bir kez daha bütçe hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
SAMSUN | "BÜTÇE GERİ ÇEKİLMELİ HALKTAN YANA DÜZENLEMELERİ YAPILMALI"
KESK Samsun Şubeler Platformu, Eğitim Sen Samsun Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi. KESK Dönem Sözcüsü Erdem Avcı, TBMM genel kurulunda görüşülen emekçilerin, dar gelirlilerin ihtiyaçlarını gidermekten uzak, toplumsal eşitsizlikleri derinleştiren bütçenin geri çekilmesi gerektiğinin altını çizdi. Avcı “Kamusal hizmetleri geliştirecek, salgın süresince iş ve gelir kaybına uğrayan kesimleri destekleyecek halktan, emekten yana bir bütçe oluşturulmalıdır. Salgın hızla devam ettiği koşullarda bütçe kaynakları halkın sağlığı ve geçimi için kullanılmalı, sosyal devlet uygulamaları için şirketler ve büyük servetler vergilendirilmeli, dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı azaltılmalıdır. KESK olarak halktan emekten yana bütçe mücadelemizi her şart altında sürdürmeye devam edeceğiz” dedi
EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ ASGARİ ÜCRET BİLDİRİSİ DAĞITTI
KESK’in basın açıklamasına katılarak destek veren Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri Modern Pazar’da bildiriler dağıtarak insanca yaşanacak asgari ücret talep etti. (Samsun EVRENSEL)
DERSİM | "BÜTÇE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"
KESK Dersim Şubeler Platformu adına konuşan Dönem Sözcüsü Mazlum Doğan da işçilerin, emekçilerin ve dar gelirlilerin ‘salgından veya açlıktan ölme’ tercihine mahkûm bırakıldığını söyleyerek, “83 milyon olarak hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren bütçenin parlamentodaki görüşmeleri devam ediyor. Hem bütçe yasa tasarısının içeriği hem de şu ana kadar kamuoyuna yansıyan tablo ülkeyi yönetenlerin pandemi koşullarında bile sermayenin çıkarlarını halkın sağlığının, emekçilerin haklarının önüne koyduğunu göstermektedir" dedi. Doğan, "Pandemi koşullarında bile işsizliğe, yoksulluğa, hayat pahalılığına terk edilen, eğitim- sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinden yararlanma hakkı piyasalaştırma ile engellenmek istenen toplumun %99’unu oluşturan milyonları bir kez daha bütçe hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye seslendi. (Dersim/EVRENSEL)
ADANA | "2021 BÜTÇESİNDE HALK YOK”
KESK Adana Şubeler Platformu, bütçe hakkına dair Atatürk Parkı'nda basın açıklaması yaptı. KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya, pandemi ve ekonomik krizin emekçiler açısından daha ağır hissedildiği bugünlerde insanca yaşayacak bir ücret ve sosyal destek bekleyen halkın bir kez daha sefalete ve yoksulluğa mahkum edildiğini ifade etti.
2021 yılı bütçesinde işçiler, kamu emekçileri, emekliler, köylüler, esnaf, kadınlar, gençler kısacası emeğiyle geçinenlerin olmadığını ancak başta patronlara sermaye teşvikleri, vergi ve aflarının olduğuna dikkat çeken Kaya, "2021 bütçesinde işçiler yok. Kamu emekçileri yok. Emekliler yok. Küçük esnaf yok. Köylüler yok. Gençler yok. Kadınlar yok. Sonuç itibariyle halkımız yok. Halkın ihtiyaçlar için bütçe yapın. Çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği için bütçe yapın. Bu şekliyle 2021 bütçesini reddediyoruz. Başta emekçiler olmak üzere halkın büyük bölümün insanca yaşayacak koşullar sunmayan bu bütçe geri çekilmelidir. Sermayeye, ranta, faize değil halka bütçe istiyoruz" dedi.
Halkın isteklerine göre bütçe isteyen Kaya taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Vergide adaletin sağlanması ve emekçiler üzerindeki vergi yükünün azaltılması için; kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını, temel tüketim maddelerinden alınan KDV’nin sıfırlanmasını, birinci vergi diliminin yüzde 15 ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergilerin kaldırılmasını istiyoruz.
- Toplanan vergilerin halka ve emekçilere dönmesi için; özelleştirme soygununa ve kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilmesini, herkese ücretsiz, eşit ve nitelikli kamu hizmeti verilmesini istiyoruz.
- 3600 ek göstergenin bütün kamu emekçilerini kapsayacak şekilde biran önce yasalaşmasını istiyoruz. (Adana/EVRENSEL)