18 Aralık 2020 09:57

Sağlık emek-meslek örgütleri: Aşıda acil kullanım onayı için tüm veriler açıklanmalı

Sağlık emek ve meslek örgütleri, Türkiye’de aşı uygulamasına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, tüm verilerin şeffaf ve kapsamlı bir şekilde paylaşılması gerektiği vurgulandı.

Ekran görüntüsü: Evrensel

Paylaş

Sağlık meslek örgütleri Türkiye’de aşı uygulamasına ilişkin yaptığı ortak açıklamada, salgına karşı mücadelede tüm verilerin şeffaf ve kapsamlı bir şekilde paylaşılması gerektiğini vurguladı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Yönetmelikte ruhsatlandırmaya dair esas etkililik, güven ve kalite ile ilgili kapsamlı verilerin henüz sağlanamadığı için bu veriler sağlanıncaya kadar kurum tarafından acil kullanım onayı verilebilir ifadesi yer almıştır. Burada kapsamlı verilerin neler olduğu açık ifade edilmeli, ucu açık bir açıklama ile kapsamlı olmayan verilerin, yani Faz 3’e başlamış ama hiç veri üretmemiş klinik faz çalışmalarına genişletilerek kullanılmamalıdır. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun hangi verileri yeterli bularak acil kullanım onayı uygulayacağı belirsizdir. Bu da toplumda aşı olma konusunda bir endişe yaratacaktır” dedi.

Sağlık alanında örgütlü meslek örgütleri ve sendikaların katıldığı ortak basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türkiye’de aşı temininden aşı testlerinin yapılıp onaylanarak kullanımına kadar olan tüm bu süreçlerde bakanlığın kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirmesini istediklerini dile getirdi.

Fincancı, Türkiye'ye getirilen aşıların hangi ülkeden, kaç milyon doz alınacağı ve uygulamada sağlık örgütlenmesinin nasıl oluşturulacağına dair belirsizliğin hâlâsürdüğünü söyledi. Aşı uygulama süreçlerinde çok yönlü programlama yapılmaması halinde çıkacak sorunların şimdiden öngörülebileceğini ifade eden Fincancı, “TTB Aile Hekimleri Kolu yaptığı bir açıklamayla aile sağlığı merkezlerinde uygulama için yeterli sayıda hemşire bulunmadığını, 27 bin aile hekimliği biriminde 3 bin aile hekiminin, 5 bin hemşire olmadığını duyurmuştu. Bu koşullarda öncelik sıralamasında aşı olacak  sağlık çalışanlarına ulaştırmak olanaklı olsa da 65 yaş üzeri bireylere, kronik rahatsızlıkları olan yurttaşlara mevcut koşullarda aşının nasıl ulaştırılacağı endişe yaratmaktadır. Covid-19 aşılama sürecinde hapishanelerde, göçmen kamplarında, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde kadın misafirhane ve buna benzer sosyal hizmet kuruluşlarında toplu yaşamak zorunda kalan, dezavantajlı bireylerin aşı erişimini de yaşayacağı eşitsizlikler oldukça kaygıya yol açmaktadır” diye konuştu.

DOĞRU VE HIZLI VERİ PAYLAŞILMAMASI GÜVENSİZLİK YARATIYOR

Sağlık Bakanlığına seslenen Fincancı, pandemi yönetimine katkı sağlayacak sağlık emek ve meslek örgütlerinin taleplerine rağmen Bilim Kurulu dahil hiçbir sürece katılmaması, doğru ve hızlı veri paylaşımı yapılmaması, salgın yönetimine karşı toplumda bir güvensizlik yarattığını söyledi. Aşı uygulama süreçlerinde de aşılamaya karşı tereddütlerin giderilmesi açısından tüm bileşenlerin katılımının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Fincancı, pandeminin önlenmesi mücadelesinin en önemli basamaklarından biri olan aşılamaya karşı şeffaf, mali kaygılardan uzak, paylaşımcı, katılımcı olarak yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, Türkiye'nin acil durum algoritmaları konusunda hazırlıksız olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Bu konuda yönetmeliklerin, hazırlıkların çok önceden yapılması gerektiğini belirten Bulut, duruma göre günlük çalışma yapılmasının planlamanın zayıf olduğunun işareti olduğunu söyledi. Çin aşısı için Endonezya’da yapılan Faz 3 çalışmalarının yayınlandığını ama yeterli sayıdaki kişiyle yapılan bir çalışma olmadığını ifade eden Bulut, yönetmeliğin zayıf tarafının kapsamlı sayı alınmadan onay verilebileceğini söylemesi olduğunu dile getirdi. Bilim insanlarının bağımsız kuruluşların verilerine güven duyduğunu vurgulayan Bulut, ancak Çin’de devlete bağlı kuruluşun bu çalışmayı yaptığını, OECD gelir ortalaması yüksek olan ülkeler arasında ruhsatlandırma, denetleme, satın alma ve uygulama olmak üzere her şeyi devletin yaptığı başka bir örnek olmadığını dile getirdi. Biontech’in de aşı üreticisi olduğunu ama Pfizer’ın pazarlama ağını kullandığını söyledi.

AŞILAMADA İNSAN GÜCÜ HAZIRLIĞI YAPILMALI

Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Sevilay Şenol Çelik de aşılamada devasa bir popülasyonın söz konusu olduğunu ve bu nedenle aşılamada insan gücü ve eğitimine önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Zaten hemşire açığı olduğunu, klinik ve yoğun bakımlarda hemşirelerin uzun saatler çalıştığını belirten Çelik, bu konuda aşı gelmeden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

(Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

HDP İstanbul İl Örgütünün açlık grevi açıklamasına müdahale: Çok sayıda gözaltı var

SONRAKİ HABER

Mülteci işçiden Fatih Altaylı’ya yanıt: İl dışına çıkarken bile izin almak zorundayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa