18 Aralık 2020 23:36

Borçla alınan ürünler "çöp" oldu, esnaf "batıyoruz" diye isyan etti

Dükkanını borçla aldığı ürünlerle dolduran esnaf ürünleri satamayınca ürünlerin son kullanma tarihi geçti. Satamayacağı ürünlerin borcunu ödeyen esnaf hükümetten destek istedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dilan TEKALMAZ
İstanbul

Pendik’e bağlı Esenyalı Mahallesi’nde esnaf pandemi sürecinde yaşadıklarını anlattı. Dükkanına borçla aldığı ürünlerin bozulduğunu, yaşamak için borç almak zorunda kaldığını söyleyen Esenyalı esnafı, “Böyle giderse komple kepenk kapatacağız” diyor.

Tekel bayii işleten ve ikisi üniversite mezunu üç çocuk babası olan Metin isimli esnaf, yaklaşık 25 yıldır Esenyalı’da esnaflık yapıyor. Oğlu ile beraber dönüşümlü olarak çalıştırdığı bu küçük dükkan dışında aileye başka bir gelir girmiyor. Tekelden elde edilen gelir pandemi öncesinde de yetersizken şimdi hiç mi hiç yetmiyor.

“Kısıtlamalar, yasaklar, benim gibi küçük esnafı iyice dar boğaza soktu” diyen esnaf, “Borçla aldığımız ve günlük tüketilmesi gereken yiyecekler ani kısıtlamalarla satılmayınca dolapta bozuldu ya da son kullanma tarihleri geçti. Biz onları çöpe attık ama çöpe attığımız ürünlerin borçlarını ödemeye devam ettik. Tabii dükkanın kirasını, elektrik faturasını, dükkanın vergilerini de ödemeye devam ettik. Pandemi sürecinde çalıştığımız dükkan bu haldeyken evimizde de durum pek farklı değildi” ifadelerini kullandı.

ESNAFIN YAŞAMI ÇEKİLMEZ HALDE

“Mevcut yönetimler tarafından yapılan kısıtlamalar, sabahtan akşama değişen resmi genelgeler, A’dan Z’ye kadar her şeye yapılan zamlar bizim iyice belimizi büktü ve yaşamımızı çekilmez bir hale getirdi” diyen esnaf, şöyle konuştu: “Biz para ya da benzeri herhangi bir destek görmedik. Sadece altı ay ertelemeli kredi desteğinden faydalanıp kredi çektim, onun da ödemeleri gelmiş durumda. Yine geçen hafta itibariyle başlayan, hafta içi akşam dokuz ile sabah beş arası, hafta sonu ise akşam beş ile sabah on arası süren yasaklar bizim gibi küçük esnafları daha da zora soktu. Aslında bu süreçten öncesinde de ben zaten akşamları daha iyi bir şekilde satış yapıyordum, şimdiyse bu yasaklar nedeniyle bu olanak da elimizden alındı ve bununla kalmayıp hafta sonları tekelin açık olduğu zaman dilimlerinde alkol satışları da yasaklandı. Ben anlayamıyorum, fabrikalarda üretim devam ediyor, işçiler hastalanma kaygısına rağmen çalışmaya devam ediyor, bu hastalık gündüz bulaşmıyor herhalde, hafta sonunu ve akşam karanlığını seviyor demek ki.”

ESNAFIN TALEPLERİ

Esnaf taleplerini şöyle sıraladı:“Aylık olarak ödediğim faturalar ve kira devlet tarafından karşılansın, kredi borçlarımız ve vergilere vergi affı getirilsin. Saat kısıtlamaları yerine bu süreci daha kolay bir şekilde atlatmaya yönelik kalıcı çözümler bulunsun.

KİRA VE İKİ FATURA BEDELİ AYLIK 6 BİN 500 LİRA

Kardeşiyle beraber börek dükkanını işleten Kazım isimli esnaf, “Bu süreçte hiç kimseden hiçbir destek almadık, üç ay boyunca kepenk indirdik. Dükkanın kirası 4 bin lira, doğal gazı ve elektriği 2 bin 500 lira. Bunu ödemeye devam ettik. İki kardeş bir evdeyiz, kaldığımız ev de aynı zamanda kira. Evde kaldığımız üç ay boyunca hep cepten yedik. Altı ay ertelemeli krediye başvurdum, onu da yedik. Ödemeleri de geldi çattı. Şimdi ise yeniden kısıtlamalar geldi. Biz börekçide en çok öğrencilerden kazanıyorduk, uzaktan eğitimin başlamasıyla beraber yaş kısıtlaması da getirildiği için onlar da buraya uğramaz oldular, ne yapacağımızı bilmiyoruz, hayat devam ediyor” dedi.

“Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak için sizce ne yapılmalı?​” sorusunu yönelttiğimiz esnaf taleplerini şöyle ifade etti: “Bu süreçte bizim gibi küçük esnafın kirasına, faturalarına, çektiği kredilere bir çözüm bulunmalı. Aksi takdirde küçük esnaf diye bir şey kalmayacak. Böyle devam ederse komple kepenk kapatacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Zengin ülkeler ve DTÖ, aşıda patentin kaldırılmasına engel oluyor

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı Koca: İstanbul'da, son bir haftada Kovid-19 vaka sayısı yüzde 20 azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa