18 Aralık 2020 15:07

HDP'li vekiller, Meclis’te Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı

Maraş Katliamı’nın 42’nci yılı dolayısıyla Meclis’te açıklama yapan HDP: Ülkemizin demokratik gelişimi kendi tarihiyle yüzleşmeden gerçekleşemez.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Maraş Katliamı’nın 42’nci yılı dolayısıyla Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Açıklamada milletvekilleri katliamda yaşamını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. 

Alevilerin evlerinin önceden belirlenip açıkça hedef alınıp kırımdan geçirildiğini belirten HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Maraş Katliamı, 19-25 Aralık 1978 tarihlerinde Maraş’ta meydana gelen özellikle Alevilere ve solculara yönelik bir katliamdır. Her aşaması planlı ve organize olduğu tescil edilmiş bu katliamda resmi rakamlara göre yedi gün süren olaylar sırasında 111 insan öldürülmüş, katliamın canlı tanıklarına göre ise yüzlerce can katledilmiştir. Yine resmi rakamlara göre Alevilere ait 200’ün üzerinde ev yakılmış, 100’ü aşkın işyeri tahrip edilmiştir. Gayrı resmi rakamlar ise bu tablonun çok daha korkunç boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

"GÖSTERMELİK CEZALAR"

Sanıklara göstermelik cezalar verildiğini vurgulayan Hatimoğlulları, “Ülkemizin demokratik gelişimi kendi tarihiyle yüzleşmeden gerçekleşemez. Bugün sorumluluk makamında oturanların bu katliamlara yaklaşımı, ne yazık ki demokrasi ve toplumsal barış noktasında daha çok yol almamız gerektiğini ortaya koyuyor. Demokrasinin gelişmesi için önceliğimiz; bu farklı kültür, inanç ve etnik kimlikteki insanlarımıza ana sütü kadar helal olan bu eşit yurttaşlık haklarını tanımaktır. Bizler acılarımızı paylaşmaya ve yitirdiğimiz canlarımızı anmaya nefesimiz yettiğince devam edeceğiz” dedi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Mersin Tabip Odası: Sağlık çalışanları tükendi

SONRAKİ HABER

Türkiye'de Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 246 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa