18 Aralık 2020 16:26

Norveç’te 18 yaşındaki göçmen için verilen sınır dışı kararı tartışılıyor

Norveç’e altı yaşındayken annesi ve küçük kardeşiyle gelen Ürdünlü Mustafa Hasan, 13 yıl sonra sınır dışı ediliyor.

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’e altı yaşındayken annesi ve küçük kardeşiyle gelen Ürdünlü Mustafa Hasan, 13 yıl sonra sınır dışı ediliyor. Buna gerekçe olarak annesinin Norveç’e geldiğinde yanlış kimlik beyanında bulunması, yani Ürdünlü olmasına rağmen Filistinli olduğunu beyan etmesi gösteriliyor. Anne Hasan’ın Yabancılar Yasasını ihlal ettiği belirtiliyor. Ancak annenin eyleminin bedelinin 18 yaşındaki Mustafa Hasan’a ödettirilmesi eleştiriliyor. 

Geçici ikamet izni bulunan ailenin durumu geçtiğimiz sene tespit edilmiş. Kasım ayında Göçmen Temyiz Kurulu UNE son kararını açıklayarak Mustafa Hasan’ın Norveç’te daha fazla kalamayacağını duyurdu. 

18 yaşındaki Hasan’ın sınır dışı edilmesi kararına karşı yoğun tepki oluştu. Medyada geniş yer bulan Mustafa Hasan’a sosyal medyada da büyük destek var. Tepkiler üzerine 28 Aralık’taki sınır dışı kararı 18 Ocak’a ertelendi. 

LİSEYİ BİTİRMESİNE YARIM YIL KALMIŞTI

Ancak bu karar da yetersiz bulundu. Mustafa Hasan için oluşturulan “Destek Grubu”ndan Julia Lysgaard Shirazi, “Mustafa ilkokuldan beri Norveç’te okula gitti ve şimdi liseyi bitirmesine yarım yıl kaldı. Bizim için önemli olan mesele, insanlık, adalet ve en az o kadar da sorumluluk” dedi.

Destek Grubu’nun başlattığı kampanyada “Mustafa 6 yaşındayken Norveç’e geldi. Tüm eğitimini Norveç’te yaptı. Toplumumuza olumlu katkıda bulunan becerikli bir genç çocuk. Göçmenler konusundaki yetkililerin gençlere uyguladığı bu insanlık dışı muameleyi kabul edemeyiz. Mustafa’nın Norveç’te kalması mücadelesinde bize yardım edin. Mustafa, 13 yıllık mücadele ve kendi geleceği konusundaki belirsizliğin ardından Norveç’te güvenli ve istikrarlı bir yaşamı hak ediyor!” denildi. 

ANNE ÜRDÜN’E GERİ DÖNDÜ

Mustafa Hasan ile ailesinin yaşadıklarına dair bilgilerin de verildiği kampanya duyurusunda davanın 13 yıldır devam ettiği, bu arada annenin küçük kızıyla birlikte Almanya’ya ve daha sonra oradan Ürdün’e gitti, kardeşi Abdel ve Mustafa’nın ise Norveç’te yalnız kaldıkları belirtildi. Dava süresinde anne hastalandığı için çocukların çocuk esirgeme kurumu tarafından bakıldığı ve Mustafa Hasan’ın da sınır dışı kararına kadar çocuk esirgeme kurumunun bakımı altında olduğunun vurgulandığı duyuruda, “Mahkeme, davayı büyük ölçüde Ürdün’den gelen bilgilere dayandırdı ve Ürdün’deki geniş ailenin Mustafa’ya özen ve istikrar sağlayacağını düşündü. Ancak durumun böyle olmadığını belgeledik. Annenin çocuk esirgeme kurumundan desteğini kaybetmesinin ardından koşulları kötüleşti. Küçük kızı Sara, Ürdün’e geldiğinden beri çok az eğitim aldı ve sosyal bir ağı olmadı” denildi.

Ağabey Abdel Hasan’a oturma izni verilirken Mustafa’ya verilmemesinin eleştirildiği duyuruda, “Çocuğun yüksek çıkarı yerine, çoğu kez göçmenlik düzenlemesi faktörleri geçmesi, çocukların hayatlarını askıya alma anlamına geliyor. Mustafa, Arapça okuyamıyor ve yazamıyor ve okula devam edebilmek veya iş hayatına girebilmek için herhangi bir  koşulu bulunmuyor” denildi ve Mustafa Hasan’ın Norveç’te kalması için mücadele çağrısı yapıldı. 

Öte yandan Destek Grubu, Mustafa’nın davası için 525 bin 540 kron topladıklarını da açıklandı.  

MECLİS ÖNÜNDE EYLEM YAPILDI

Ayrıca geçtiğimiz pazartesi günü meclis önünde Mustafa’ya destek eylemi de yapıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle sınırlı katılımın sağlandığı eylemde konuşan siyasi parti temsilcileri ve Mustafa’nın arkadaşları sınır dışı kararına karşı çıktılar. 

Burada söz alan Mustafa Hasan da, “Çoğunuz beni tanımıyorsunuz ama yine de bu davayı desteklemek için ayağa kalkıyorsunuz. Benim için Norveç burası. Norveç’e getirildiğimde altı yaşındaydım. Gelmeye kendim karar vermedim. İlk kez kar yağdığını gördüğüm dışında hiçbir şey hatırlamıyorum” dedi.

Çevre ve Yeşiller Partisi (MDG) den Sigrid Heiberg de yaptığı konuşmada, kararın Norveç için utanç verici olduğunu belirterek, “Yasal olan her zaman doğru değildir. Mustafa Hasan’ın sınır dışı edilmesi bir rezalettir. O da benim kadar Norveçlidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP Diyarbakır İl Başkanı: Asgari ücret, sefalet ücreti olmasın

SONRAKİ HABER

Sarıyer Belediyesi işçileri: Toplu sözleşme hakkımız için mücadele edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa