Antep’te işçiler pazar günü zorunlu mesai değil tatil istiyor
Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde çalışan ve uzun süredir pazar tatili gasbedilen işçiler Evrensel'e konuştu.
Servise binen işçiler | Fotoğraf: Umut Yeğin/Evrensel
Umut YEĞİN
Antep
Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) uzun süredir işçilerin pazar tatili gasbediliyor. Evrensel’e konuşan işçiler, fazla mesaiyi kabul etmeyenlerin ya ücretsiz izne gönderildiğini ya da işten atılmakla tehdit edildiğini söylüyor. İşçiler, “Her gün iş mi olur, artık bünyemiz kaldırmıyor” diyerek, pazar günü zorunlu fazla mesai değil tatil istiyor. Avukat Hüseyin Göksel de, zorla fazla mesaiye bırakılmanın anayasaya aykırı olduğunu dile getirdi.
"HER GÜN İŞ Mİ OLUR!"
Merinos halı fabrikasında çalışan bir işçi, haftanın yedi günü çalıştıklarını belirterek, “1 ay da 4 pazar gelip 3 pazar fazla mesai alıyoruz. Biz fazla mesaiyi değil, pazar tatilimizi istiyoruz. Benim ve birçok arkadaşımın istediği budur” diyor. Başka bir Merinos işçisi ise vardiya çıkışında şunları söylüyor: “İşten şimdi çıktım. Yoruluyoruz artık. Her gün iş mi olur! Durum gerçekten çok vahim. Bu durum Başpınar’a yayılırsa daha da vahim olacak. Köle gibiyiz resmen.”
"ARTIK BÜNYEMİZ KALDIRMIYOR"
İşten çıkmak isteyenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu söyleyen işçi, “Artık bünyemiz kaldırmıyor. İş ağır. Adam akıllı bir zam da yapılmıyor. İşten çıkmak isteyenin haddi, hesabı yok. Ama cesaret edemiyor kimse. Kimse tazminatını, işsizlik maaşını yakmak istemiyor” diyor.
YA PAZAR MESAİSİ YA ÜCRETSİZ İZİN
Melike Tekstil fabrikasında pazar günü çalışmayı kabul etmeyen bir işçi ise “Pazar günü işe gitmedim. Ertesi günü işe gittiğimde ‘Seni ücretsiz izne çıkarıyoruz’ dediler. O gün benim gibi işe gitmeyen 7-8 kişi daha olmuş. Sonrasında birkaç ay geçti, muhasebeyi aradım, ‘İşine son verildi, pandemiden dolayı çıkışınızı veremiyoruz, pandemi bitince gelip imzanızı atarsınız’ dediler. 17 Ocak’ta işten çıkarma yasağı bitecekmiş. Onu bekliyoruz şimdi” diyor.
"BEN PAZAR GÜNLERİNİ AİLEME AYIRIYORUM"
Çuval fabrikasında çalışan bir işçi ise pazar mesailerine gitmeyenlerin tehdit edildiğini belirterek, “Mesaiye gitmediğim için postabaşı, amir ve müdür sırasıyla beni çağırdılar. ‘Sen işe girerken fazla mesaiye geleceğim diyerek imza attın, şimdi neden fazla mesailere gelmiyorsun’ diye baskı yaptılar. ‘Şu anda işlerimiz yoğun olduğu için işveren seni idare ediyor. Ama kışın işlerimiz durduğunda işten çıkarmalar olacak. Sen de bu şekilde devam edersen, yani pazar mesaisine gelmezsen işten çıkarılacaklar listesinin ilk sırasında yer alırsın’ diyerek tehdit ettiler. Ben de onlara ‘Pazar mesaisine gelmenin zorunlu olmadığını, pazar tatilinin yasal bir hak olduğunu, işçinin fazla mesaiye zorlanamayacağını söyledim. Hatta personel müdürüne ‘Siz evli misiniz? Eğer evliyseniz haftada bir gün eşinize ve çocuğunuza zaman ayırmazsanız nasıl bir aile hayatı olabilir? Bende pazar günlerini aileme ayırıyorum ve mesaiye gelmiyorum’ dedim. Ve bir daha da benim üzerimde baskı kuramadılar” diyor.
AVUKAT HÜSEYİN GÖKSEL: İŞÇİLERİN FAZLA MESAİYE ZORLANMASI ANAYASAYA AYKIRIDIR
Konuya ilişkin konuştuğumuz Avukat Hüseyin Göksel ise işçilerin fazla mesaiye zorlanmalarının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek,“Anayasa’nın 18. maddesinde yer alan ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz’ hükmü en temel haktır ve kesinlikle ihlal edilemez. Yine 4857 sayılı İş Kanunu’nun da emredici hükümleri haftanın bir gününü tatil olarak öngörmekte (7 günlük zaman dilimi içerisinde kesintisiz an az 24 saat dinlenme), günlük 11 saatten fazla çalışma yapılamayacağını söylemekte ayrıca haftalık 45 saat üzeri çalışmayı fazla mesai olarak adlandırmaktadır. Fazla mesai için işçinin onayı şart koşulmaktadır. Fazla mesai için yıllık yasal sınır ise 270 saat olarak öngörülmektedir. Bütün bu koşullara aykırı çalışma kanunsuzdur” dedi.