21 Aralık 2020 06:08
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2020 10:10

Antep'te, özel SANKO Hastanesindeki yangında ölenlerin sayısı 12'ye yükseldi

Antep'te özel Sani Konukoğlu Hastanesinde meydana gelen oksijen tüpü patlaması sonucu 12 hasta hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Adsız Günebakan/AA

Paylaş

Antep'te özel SANKO Üniversitesi Hastanesi Kovid-19 yoğun bakım ünitesinde yüksek akım oksijen cihazındaki patlama ve yangında 12 hasta yaşamını yitirdi.

İncilpınar Mahallesi’nde bulunan Özel Sanko Üniversitesi Konukoğlu Hastanesi’nin, koronavirüslü hastaların tedavi edildiği yoğun bakım ünitesinde, 19 Aralık günü saat 04.45 sıralarında yüksek akım oksijen tüpü patladı. Oksijen sisteminin etkilendiği patlamayla birlikte yoğun bakım ünitesinde de yangın çıktı. Yangının başlamasının ardından durumu itfaiyeye bildiren hastane personelleri, alevlerin arasındaki hastaları kurtarmak için çalışma başlattı. Sağlık personelleri kısa sürede hastaneye gelen itfaiye ekipleri ile birlikte birinci kattaki 20 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitesine camlarını kırarak ulaşıp, alevlerin arasındaki 19 yoğun bakım hastasını tahliye etti.

Tahliyesi sağlanan hastalardan 7'sinin hayatını kaybettiği belirlendi, bu sırada başka hastaneye sevk edilmek istenen bir hasta daha yaşamını yitirdi. Yoğun bakım hastası 11 kişi ile farklı bölümlerde tedavi gören ancak dumandan etkilenen 3 hasta olmak üzere 14 kişi, ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere nakledildi. Reşit Saydanoğlu (75), Fethiye Kırca (78), Naciye Ulukütük (56), Abdi Hamzaoğlu (68), Elif Akgül (85), Ökkaş Akbulut (69), Kahraman Taş (71) ve Ali Saffet Kanpolat'ın (64) hayatını kaybettiği yangının ardından farklı hastanelere sevk edilen yoğun bakım hastalarından Osman Daşdemir (79) ve Medine Harman (63) da yaşamını yitirmesiyle sayı 10'a yükseldi. 20 Aralık sabah saatlerinde, 25 Aralık Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesine sevk edilen hastalardan Hamo Aslan'ın (72) da hayatını kaybetmesiyle yangında ölenlerin sayısı 11'e çıktı. 21 Aralık'ta yangından etkilenen ve başka bir hastaneye sevk edilen hasta hayatını Münevver Güler de kurtarılamadı. Bu vefatın ardından, yangın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi.

7 HASTANE PERSONELİ YARALANDI

Yangında, hastane personelleri de yoğun bakımdaki hastaları kurtarmak için canlarını hiçe sayarak alevlerin arasına daldı. Yangına müdahale sırasında 51 hastane personeli yaralandı. Büyük bölümü dumandan etkilenen personellere oksijen tedavisi uygulandı. Ancak, alevlerin arasına dalarak hastaları kurtarmak isteyen 7 kişinin vücutlarında ise yanıklar oluştu. İsmi öğrenilemeyen 7 kişi, aynı hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Sağlık durumları iyiye giden 7 kişi, 21 Aralık günü normal servislere alındı.

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, patlamayla ilgili müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Gaziantep’te özel bir hastanede meydana gelen patlama ile ilgili Bakanlığımızca müfettiş görevlendirilmesi yapılmıştır. Ekiplerimiz sahada süreci yakından takip etmektedir" denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI, TEKNİK HEYET İNCELEME YAPTI

Yaşanan olayın ardından Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da idari soruşturma başlatıldı. Polis ekiplerinin önlem aldığı hastanede, itfaiye ekiplerinin söndürme ve soğutma çalışmalarını tamamlamasının ardından da inceleme başlatıldı. Adliyeden görevlendirilen konularında uzman 7 kişilik bilirkişi ekibi de soruşturma için atanan 2 savcı nezaretinde, hastanede inceleme yaptı. Yangının çıktığı yoğun bakım ünitesinde teknik olarak yapılan incelemenin tamamlanmasının ardından bilirkişi ekibinin rapor hazırlığına başladığı öğrenildi.

SES: SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN GÜVENLE ÇALIŞABİLECEKLERİ ORTAMLARI HAZIRLAYIN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, “Bu durum bir kez daha İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin (İSİG) ne kadar önemli olduğunu ve sağlığın çok tehlikeli ve ağır işler sınıfında olmasının ne denli haklı bir gerçeklik olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sağlık emekçileri Kovid-19 pandemisiyle savaşırken, hem hastalanma ve yaşamlarından olma riskiyle hem de böylesine can güvenliklerini tehdit eden patlama vs. gibi fiziki tehlikeler ile karşı karşıya kalmaktadır” diye belirtildi.

“GÜVENLE ÇALIŞABİLECEKLERİ BİR ORTAM”

İktidara seslenilen açıklamanın devamında “Öncelikle ve ivedilikle İSİG yasasını işçilerin, emekçilerin örgütlü olduğu kurumların önerileri ve talepleri doğrultusunda düzenleyin ve bunun gereklerini yerine getirin. Sağlıkta dönüşümden vazgeçin. Kamusal, erişilebilir, nitelikli, ücretsiz, eşit ve anadilinde sağlık sistemi mümkün ve bunun gereklerini yerine getirin. Sağlığın özelleştirme işlemlerini durdurun. Sağlık her vatandaşın kamusal hakkıdır. Bunun önündeki tüm engelleri kaldırın. Sağlığa daha fazla bütçe ayırın. Sağlık emekçilerinin güvenle çalışabilecekleri ortamları hazırlayın. Ayrıca hastaların güvenle ayakta ya da yatarak tedavi olacakları hastaneleri insan onuruna yakışır şekilde oluşturun” ifadelerine yer verildi.

“TÜM YÖNLERİYLE ARAŞTIRILSIN”

Açıklamada son olarak, “Gaziantep’te yaşanan bu elim olayda yaşamını yitiren vatandaşlara rahmet, ailelerine sabır diliyor, yaralılara ise acil şifa temenni ediyoruz. Bu olayın tüm yönleriyle araştırılmasını ve aydınlatılmasını, sorumlularının ise yargı önüne çıkarılarak hesap vermelerini talep ediyoruz” denildi.

EMEP: SORUMLULAR DERHAL HESAP VERMELİ VE CEZALANDIRILMALIDIR

Emek Partisi Gaziantep İl Örgütü patlamayla ilgili açıklama yaptı, yaşamını yitiren yurttaşların yakınlarına başsağlığı, yaralı sağlık emekçileri ve yurttaşlara da geçmiş olsun dileğinde bulundu.

İlgili hastanenin, iş sağlığı ve güvenliği bakımından gerekli önlemleri alıp almadığının ve Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığının kamuoyu ile paylaşılmadığı belirtilen açıklamada, "Basına yansıyan bilgiler, Kovid-19 hastalarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan düşük kaliteli oksijen terapi cihazlarının yangın çıkardığı yönünde çok sayıda hastaneden Sağlık Bakanlığına bildirim yapıldığı ancak cihazların kullanımına devam edildiği yönünde" dendi.

Patlamadan bir gün önce Sağlık Bakanlığının hastaneyi oksijen cihazlarının yangın çıkarma riski olduğu yönünde uyardığının söylendiği açıklamada, "İlgili hastane tarafından cihazın kullanımına devam edilmiş, cihazın kullanımı için gerekli eğitimler verilmemiş ve facianın gerçekleşmesine davetiye çıkarılmıştır" ifadeleri yer aldı.

Salgın nedeniyle, Antep halkının kamu hastanelerindeki doluluktan dolayı özel hastanelere muhtaç hale getirildiğinin vurgulandığı açıklamada "bu da yetmezmiş gibi düşük kaliteli oksijen terapi cihazının yangına neden olduğu bilinmesine rağmen buna göz yumulmuş ve halkımız adeta ölüme sürüklenmiştir" dendi.

Açıklamada, patlamanın ihmal sonucu olduğu belirtilirken, "Başta olaydan sadece bir gün önce uyarıyı yapan Sağlık Bakanlığı olmak üzere, dokuz yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan Sani Konukoğlu Hastanesi sahipleri derhal hesap vermeli ve cezalandırılmalıdır. Bu vesileyle özel hastaneler ve şehir hastanelerinde çalışan bütün emekçiler hemen güvenceli hale getirilerek kadroya alınmalı, sağlıkta özelleştirme yasaklanmalıdır. En temel hak olan sağlık hakkı ayrımsız, herkese ücretsiz ve ulaşılabilir olmalıdır" ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Ensar'a tahsis edilen Pembe Köşk hani Kocaeli halkının hizmetine sunulacaktı?

SONRAKİ HABER

Hasan Can Kaya'nın "Konuşanlar" adlı şovunun bölümleri YouTube'dan kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa