Sayıştay, İBB’nin ücretsiz ulaşım kartını ve süt dağıtımını mevzuata aykırı buldu
Sayıştay, İBB'nin annelere verdiği ücretsiz ulaşım kartlarını, üniversite öğrencilerine yaptığı maddi destekleri ve süt dağıtımını mevzuata aykırı buldu.
Fotoğraf: Google Street View
Sayıştay Başkanlığı, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporlarını açıkladı. Raporlara göre belediyelerde yine pek çok usulsüzlük var.
Gazete Duvar’dan Bahadır Özgür’ün haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile ilgili raporda üç uygulamaya dair Sayıştay’ın itirazları dikkat çekti.
Sayıştay’ın itiraz ettiği ilk konu; toplu taşıma araçlarında tanınan ücretsiz veya indirimli yolculuk imkanı.
Sayıştay, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 1’inci maddesinde tanımlanan indirimler dışında belediyenin indirim veya ücretsiz ulaşım imkanı sağlayamayacağını belirtti.
Sayıştay’ın aykırı bulduğu diğer bir uygulama İBB’nin üniversite öğrencilerine yaptığı maddi destekler. Sayıştay raporunda, “İdarece 25 yaş altı lisans ve ön lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilere eğitim yardımı adı altında nakdi yardım ödemesi yaptığı görülmektedir” deniliyor.
Sayıştay ayrıca, 5102 sayılı Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve Anayasa Mahkemesi kararlarına atıf yaparak; belediyenin ancak ayni yardım yapabileceğini hatırlattı.
“İŞLENMİŞ SÜT DAĞITAMAZSIN”
İBB’ye dikkat çekici üçüncü konu ise süt dağıtımı. İmamoğlu ihtiyaç duyan her aileye belediyenin her gün ücretsiz süt dağıtımı yapacağını belirtmiş ve bunu da uygulamaya koymuştu.
Sayıştay, sütlerin ihalesiz olarak alınmasına karşı çıkıyor. Belediye, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun istisna hükümlerini içeren 3’üncü maddesine göre, bu alımı yaptığını savunuyor. Yani doğrudan üreticilerden veya onların oluşturduğu ortaklıklardan, köyleri ve küçük üreticileri de kalkındırmak amacıyla yapılan alımların istisna kapsamına girdiği belirtiliyor.
Sayıştay ise İBB’nin dağıttığı sütün bu kapsama girmeyeceğini belirtiyor. Gerekçesi de belediyelerin ancak doğrudan üreticiden alacağı ürünlerin, doğal tarım ve hayvancılık ürünü olması. İşlenmiş ürün ise bu kapsamda sayılmıyor. Sayıştay belediyenin dağıttığı sütlerin de işlemlerden geçirilip sterilize edilerek (UHT) paketlenmiş olmasından dolayı 'doğal' sayılamayacağını, endüstriyel ürün olduğunu vurguluyor. (HABER MERKEZİ)