19 Aralık 2020 13:45

Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu: Amazon’un örgütlenen işçiyi atması yasadışı

Kovid-19 sürecinde iş güvenliği için eylem yapan Gerald Bryson adlı işçinin Amazon tarafından işten çıkartılmasını ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu yasadışı buldu.

Fotoğraf: Mike Mozart/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB), Kovid-19 sürecinde iş güvenliği için eylem yapan Gerald Bryson adlı işçinin Amazon tarafından işten çıkartılmasını yasadışı buldu. Motherboard’un haberine göre Bryson, Nisan ayında Amazon’un bir deposunun önünde mesai saatleri dışında Kovid-19'a karşı iş güvenliği tedbirleri için eylem yaparken bir başka işçiyle tartışmış, Amazon’da bunun “kaba dil” politikalarına aykırı olduğunu iddia ederek Bryson’ı işten çıkarmıştı. Bugüne kadar 19 bini aşkın Amazon çalışanı KOVİD-19'a yakalandı.

Amazon’un sözleşmesini bu şekilde sonlandırmasının ardından Bryson bunun çalışma hukuku açısından adil bir uygulama olmadığını, çalışma koşullarını protesto etmenin anayasal bir hak olduğunu ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yapılan eylemlerin örgütleyicilerinden olması nedeni ile Amazon’un misilleme yaptığını belirterek Amazon’a karşı şikâyette bulunmuştu. Dosyayı sonuçlandıran NLRB, işçiyi haklı bularak Amazon’un Bryson’ı işten çıkartmasının yasadışı olduğuna karar verdi.

ABD’deki çalışma ilişkilerini düzenleyen yasalara göre sendika için ya da iş koşullarını düzeltmek için işçilerin örgütlenmeleri nedeni ile işverenlerin misilleme yapması suç. NLRB’nin kararı önemli ancak bu karar hukuki sürecin son noktası değil. Amazon’un önünde anlaşma yoluna gitme ve uyuşmazlığı mahkemeye taşıma seçenekleri bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Ege Denizi'nde Yunanistan açıklarında 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

SONRAKİ HABER

Taylan Biraderler'in yeni filmi 'Azizler'in ilk fragmanı yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa