19 Aralık 2020 13:59

Norveç’te pandemi döneminde işsizlik en çok göçmenler arasında arttı

Norveç’te göçmenler pandemi döneminde işsizlikten en fazla etkilenen kesim oldu. Nisan ayında göçmenler arasındaki işsizlik yüzde 27 arttı.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan / Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Norveç

Norveç’te göçmenler pandemi döneminde işsizlikten en fazla etkilenen kesim oldu.

Göçmenler arasındaki işsizlik, pandemi öncesinden daha fazla. Kasım ayı sonunda Norveç’te toplam işsiz sayısı 196 bin 300, yani işgücünün yüzde 6,9’u olarak gösterildi. İşsizlerin 83 bin 300’ü göçmenler. Bunların da 49 bin 200’ü tam işsiz, 29 bin 200’ü ise kısmi işsiz ve 7 bin 300’ü ise önlemler kapsamında iş arayanlar. Toplam işsizlerin 113 bini göçmen olmayanlar.

Norveç’te pandemi başladığında işsizlik hızla arttı.  Nisan ayı başında tam işsiz olanların sayısı yaklaşık 300 bini buldu. Nisan ayında göçmenler arasındaki işsizlik yüzde 27 arttı.

Klassekampen adlı gazetenin haberine göre Çalışma ve Refah Kurumunda (NAV) istatistik şefi olan Ulf Andersen, bugünkü durumu 2000 yılındaki dotcom krizi ile, 2008 yılındaki finans krizine benzetiyor.  Andersen “O zaman da bu oldu. Düşük eğitimi olan, iş hayatına zayıf bağı olan, göçmen gurubundan olan insanlar, zor zamanlarda daha çok etkileniyorlar” diyor.  Andersen’e göre yabancılar arasında işsizlik, krizden önceye göre yüzde 75 artmış durumda.

Andersen, Somali, Eritre ve Suriye’den gelen göçmenlerin süreç içinde işe geri dönmede zorlandıklarını belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Taylan Biraderler'in yeni filmi 'Azizler'in ilk fragmanı yayımlandı

SONRAKİ HABER

İsviçre, Pfizer-BioNTech aşısına "standart prosedürlerde" onay veren ilk ülke oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa