19 Aralık 2020 18:35
Son Güncellenme Tarihi: 20 Aralık 2020 13:27

Lübnanlı öğrencilerden harç isyanı: Eğitim herkesin hakkı

Lübnan'da faaliyet gösteren yabancı üniversitelerin öğrencilerden aldığı harçları dolar kuru üzerinden hesaplayarak tahsil etmesi, öğrenciler tarafından protesto edildi.

ARŞİV | Fotoğraf: Lübnan Komünist Partisi

Paylaş

Lübnan’da iki büyük özel üniversite olan Beyrut Amerikan Üniversitesi ile Lübnan Amerikan Üniversitesi harçlarını hesapladıkları dolar kurunu değiştirdi. Bu sebeple harçlarda iki katından fazla artış meydana gelmesi, öğrenciler tarafından protesto edildi.

Ülkede özel üniversite harçları Amerikan Doları üzerinden alınıyor.

Ekonomik kriz ve Lübnan Lirası’nın yaşadığı büyük değer kaybı, tüm Lübnanlıların olduğu gibi gençlerin de yaşam koşullarını zorlaştırmış durumda.

İki üniversitenin kararının diğer üniversitelerin de takip edeceği endişesi öğrencileri cumartesi günü sokağa döktü.

ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMLERİ YARIM KALIYOR

Beyrut Amerikan Üniversitesinde (AUB) makine mühendisliği öğrencisi Tarek Malaeb, ekonomik kriz ve öğrenim ücretlerindeki artış nedeniyle son dönemine kayıt yaptıramayacağı için mezuniyetini ertelemek zorunda kalabileceğini söylüyor. Xinhua’ya konuşan Malaeb’in öğrenim ücreti resmi kur üzerinden yılda 150 milyon Lübnan lirasına denk geliyor: “Muhtemelen son dönemimi ertelemek zorunda kalacağım çünkü babam AUB’deki son dersim için dolar alamayabilir” dedi.

Ülkede geçen yıl 1 doları 1500 Lübnan lirası üzerinden hesaplayan özel üniversiteler, bu yıl 3 bin 900 liradan hesaplama kararı aldı.

Lübnan’daki özel üniversiteler, ücretlerini karaborsa ve resmi kur arasında ortalama bir dolar kuru üzerinden belirliyor.

Öğrencilerin öfkesinin önemli bir nedeni bu karar.

DEVLET ÜNİVERSİTESİNE GEÇİŞLER ARTTI

Lübnan Amerikan Üniversitesinde (LAU) Eğitim Liderliği ve Yönetimi alanında yüksek lisansını tamamlayan Lara Arab, doktorasını tamamlamak için Lübnan Üniversitesine geçiş yaptı.

Lübnan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü başkanı Elham Hajj Hassan, geçiş yapan başka öğrenciler de olduğunu belirterek, “Ekonomik kriz nedeniyle önümüzdeki birkaç ay içinde Lübnan Üniversitesindeki öğrencilerde bir artış görmeyi bekliyoruz” dedi.

İlerici Sosyalist Partide öğrenci meselelerinden sorumlu olan Mohamad Mansour ise Lübnan Üniversitesinin de çok sayıda öğrenci alma kapasitesine sahip olmadığını söyledi.

DAYANIŞMA KANALLARI AÇILDI AMA…

Lübnanlı öğrenciler, geçtiğimiz yıllarda öğrenim ücretlerini karşılayabilmek için çalışacak iş bulabilmişlerdi. Ancak binlerce işyerinin kapatılması istihdamı azaltırken on binlerce çalışan da işten çıkarıldı.

Bu mali durum, hukuk öğrencisi Zeinab Halabi’nin, öğrencilerin üniversite harçları adına para toplamalarına yardımcı olmak için Instagram'da “The Lawyard” adlı bir grup kurmasına neden oldu. Halabi, Xinhua’ya verdiği demeçte, “Mali desteğin çoğu, bazı öğrencilerin öğrenim ücretlerini ödemelerine yardımcı olan Lübnanlı gurbetçilerden geldi” dedi.

Ancak bu dayanışmanın öğrencilerinin çoğunun sorunlarını çözmesi mümkün görünmüyor.

Bunun farkında olan yüzlerce öğrenci cumartesi günü başkent Beyrut sokaklarında eğitim hakları için yürüyüş yaptı.

YÜZLERCE ÖĞRENCİ BAŞKENT SOKAKLARINDA

Bu durumu protesto eden yüzlerce üniversite öğrencisi başkent Beyrut’un orta kesimindeki Şehitler Meydanı’ından başlayarak kuzeydeki El-Hamra Caddesi’ne kadar yürüyüş yaptı.

Lübnan bayrağının yanı sıra üzerinde “Eğitim herkesin hakkıdır” yazılı pankartlar taşıyan öğenciler, uygulamadan vazgeçilmesini talep eden sloganlar attı.

El Cezire’nin haberine göre attıkları sloganlarda üniversite yönetimlerini “hırsız” olarak tanımlayan gençler, yönetimleri, hükümetin “halka karşı suçlarının ortağı” olmakla suçladılar.

Güvenlik güçlerinin, öğrencilerin Beyrut Amerikan Üniversitesinin Hamra Caddesi’ndeki ana girişine yaklaşmasını engellemesi üzerine arbede yaşandı. Öğrenciler kendilerini engelleyen özel kuvvet polisleri ve askerlere su şişeleri atarken polis ise öğrencilere biber gazı sıktı. Bir süre arbede yaşanırken öğrenciler bazı çöp tenekelerini ateşe verdi. En az 1 öğrenci gözaltına alındı.

LÜBNAN’IN YARISI YOKSULLUK İÇİNDE

Lübnan lirası geçtiğimiz yıl yüzde 80 kadar değer kaybetti. Karaborsada 1 dolar 8 bin liraya kadar yükselmiş durumda. Fiyatlar ülke çapında büyük hızla yükselirken bankalar döviz işlemlerini durdurdu ve Lübnan Lirası çekim işlemlerini de kısıtladı.

Birleşmiş Milletler’e göre, Lübnan nüfusunun yarısından fazlası şu anda yoksulluk içinde yaşıyor.

Üzerine gelen Kovid-19 salgını ve Beyrut’ta ağustos ayında meydana gelen ve en az 200 kişinin yaşamını yitirdiği ve 6 binden fazla kişinin yaralandığı büyük patlama da durumu iyice kötüleştirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencisi: Sokakta, otobüste, markette insanlar yaşam mücadelesi veriyor

SONRAKİ HABER

İsrail'de ilk Kovid-19 aşısı canlı yayında Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa