20 Aralık 2020 05:45

Hastanedeki patlama göz göre göre yaşanmış

Antep'te 10 kişinin yaşamını yitirdiği özel SANKO Hastanesinde yüksek akım oksijen cihazının patlamadan bir gün önce Sağlık Bakanlığı, cihazlardaki riskle ilgili yazı göndermiş.

Fotoğraf: Adsız Günebakan/AA

Paylaş

Antep’te Sani Konukoğlu Üniversitesi Hastanesi Kovid-19 yoğun bakım ünitesinde 10 kişinin ölümüne yol açan patlamanın riskinin önceden bilindiği ortaya çıktı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Kovid-19 hastalarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan düşük kaliteli oksijen terapi cihazlarının yangın çıkardığı yönünde çok sayıda hastaneden Sağlık Bakanlığına bildirim yapıldı, ancak cihazların kullanımına devam edildi. Sağlık Bakanlığı da Antep'teki patlamadan bir gün önce tüm hastanelere yazı göndererek bu cihazların yangına neden olabildiğini bildirdi ve yangınların önlenmesi için eğitime ağırlık verilmesini istedi.

Uzmanlar, kalite sorunu yaşanan cihazları ithal eden firmalar ile bu cihazları tüm hastanelere göndermek üzere satın alan Sağlık Bakanlığı yetkililerinin araştırılması gerektiğini ifade ettiler.

GEÇ GELEN BAKANLIK YAZISI

Antep'te meydana gelen patlama ve yangından sadece bir gün önce Sağlık Bakanlığının hastanelere bir yazı gönderdiği ve bu yazıda yangın riskini dile getirdiği ortaya çıktı. Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından ‘Tıbbı Cihazların Güvenli Kullanımı' başlığıyla gönderilen yazıda, oksijen cihazlarının yandığına dair bildirimlerin geldiği uyarısı yapıldı.

DAHA ÖNCE DE YANGIN ÇIKTI

Bu cihazların daha önce de küçük çapta yangınlara sebep olduğu ve anında söndürüldüğü belirtildi. Temmuz ayında İstanbul Esenler'de özel bir hastanede meydana gelen yangın da bu cihaz nedeniyle yaşanmıştı. Yüksek oksijen akımına, hasta yataklarının başındaki merkezi oksijen sistemleri yeterli gelmeyince yoğun bakım odalarına bu kez büyük oksijen tüpleri getirilmeye başlandı. Sözcü'ye konuşan uzmanlar, küçük bir kıvılcım ya da elektrik kontağına maruz kalması halinde patlama riski taşıyan bu tüplerin hastaların başucunda tutularak olası felaketlere davetiye çıkarıldığını söyledi. Uzmanlar, normalde merkezi oksijen jakına takılması gereken cihazın direkt tüpe bağlanması nedeniyle patlamanın yaşandığını, bunun eğitim eksikliğinden meydana geldiğini belirtti. Tüm hasta odalarındaki tüplerin acilen dışarı çıkarılması gerekiyor.

Hürriyet'ten İdris Emen'e konuşan bir medikal firması sahibi de “Bu makinelerin uluslararası standartlara göre üretilmiş olması gerekir. Bu makinelerde yüksek hassasiyete sahip sensörlerin olması şarttır. Makine ısındığında sistem uyarı verir. Bunlar bakanlık tarafından çok sık denetlenir. Böyle bir makineden yangın çıkmışsa teknik bir hatadan kaynaklı olabilir” dedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Trump, siber saldırılar konusunda Çin'i suçladı, Pompeo Rusya'yı işaret etmişti

SONRAKİ HABER

Çanakkale'de işçileri taşıyan minibüsle otomobil çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa