Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde işçiye köle muamelesi, yandaşa sınavsız memurluk
Sayıştay raporu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde işçilere köle muamelesi yapıldığını ve "Özel Kalem" üzerinden yandaşlara sınavsız memurluk dağıtıldığını ortaya koydu.
Fotoğraf: Google Maps
Sayıştay’ın 2019 raporunda, AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin usulsüzlükleri tek tek sıralandı. Buna göre işçilere köle muamelesi yapılırken "Özel Kalem" üzerinden yandaşlara sınavsız memurluk dağıtıldı, liyakate aykırı atamalar yapıldı.
Sayıştayın Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ilişkin 2019 yılı denetim raporunda yer alan 21 bulguyu sosyal medya hesabından paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, daha önce dile getirdiği iddiaların Sayıştay tarafından doğrulandı belirtti.
"İDDİALARIM DOĞRULANDI"
Sayıştayın tespit ettiği usulsüzlüklerin takipçisi olacağını kaydeden Tanal, “Beni susturmak için karalama kampanyası düzenlediler. Haklılığım tescillendi. Şimdi gelin Urfalılardan özür dileyin. Tabii usulsüzlüklerin hesabını soracağız" ifadelerini kullandı.
SÖZLEŞMELİLER ŞUBE MÜDÜRÜ YAPILDI
Sayıştay’ın 2019 denetim raporunda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin Anayasa’ya, yasalara aykırı, kamu zararına yol açan, şaibeli, usulsüz iş ve eylemlerine genişçe yer verildi.
Buna göre Belediye Kanunu’na, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar”ın 6. maddesindeki hükümlere aykırı şekilde belediyedeki 84 müdürlük kadrosundan 16 tanesinde sözleşmeli olarak istihdam edilen personel görevlendirildi.
"ÖZEL KALEM"LE SINAVSIZ MEMUR OLDULAR!
Sayıştay raporunda, Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna yapılan atamaların, memuriyete sınavsız giriş yöntemi olarak kullanıldığı tespit edildi. Raporda bunun mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olduğunun altı çizildi.
Aynı seçim döneminde belediyenin özel kalem müdürlüğü kadrosuna 6 farklı kişinin atandığının tespit edildiği raporda, bu tutumun kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturulduğu vurgulandı.
İŞÇİLERİ "KÖLE GİBİ" ÇALIŞTIRIYORLAR!
Rapor ayrıca AKP’li belediyenin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışan işçilerin yıllık izinlerini düzenli bir şekilde kullandırmadığını, kurum bünyesinde çalışan 510 işçinin toplam 61 bin 752 gün kullanılmamış yıllık izni bulunduğunu ortaya koydu.
Sayıştay denetçileri, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin işçilerin Anayasal hakkı olan dinlenme ve yıllık ücretli izin haklarının düzenli bir şekilde kullanmasını sağlamasını ve böylece kurumun kullanılmayan yıllık ücretli izinler nedeniyle büyük bir borç yükü altına girmesinin engellenmesi gerektiğini kaydetti.
Yine denetçiler, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde görevli bazı işçilere İş Kanunu’na aykırı olarak bir yıl içerisinde 270 saati aşacak şekilde fazla çalışma yaptırıldığını belirledi.
SAYIŞTAY RAPORLARINI BELEDİYE MECLİSTEN GİZLEDİLER
Öte yandan Sayıştay denetim raporlarının, AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Belediye Meclisinden gizlendiği gün yüzüne çıktı.
2019 yılı denetim raporunu hazırlayan Sayıştay denetçileri, “Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ‘2018 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nun bilgi ve gereğinin yapılabilmesi için belediye meclisine sunmadığı ve denetim sonuçları hakkında meclisin bilgilendirmediği görülmüştür” tespitini aktardı.
İMAR PLANINA AYKIRI UYGULAMALAR, TAHSİS, RUHSAT KIYAĞI!
- Taşınmazların değer tespitinin yapılmaması,
- Tahsis edilen ve tahsisli kullanılan taşınmazların muhasebe kayıtlarında yer almaması,
- İlbank A.Ş.’ye olan ortaklık payının mali kuruluşlara yatırılan sermayeler hesabında eksik görünmesi,
- Belediyeye ait taşınmazların tahsisinde kanunda belirlenen süre sınırlarına uyulmaması ve bazı tahsislerle ilgili Meclis kararlarında süre belirtilmemesi,
- Uygulama İmar Planı ile Çevre Düzeni Planı hükümlerine aykırı olarak akaryakıt istasyonlarına fazla emsal verilmesi,
- Belediye sınırları içindeki işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulunmaları,
- Belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren işyerlerine ilişkin verilerin sağlıklı bir şekilde takibinin yapılamaması,
- Otopark gelirlerine ilişkin hatalı uygulamalar gibi usulsüz işlemler,
yine Sayıştay’ın Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik 2019 yılı denetim raporunda sıralandı.
(EKONOMİ SERVİSİ)