Eğitim Sen: Bakanlık sınavsız eğitim modelleri için harekete geçmeli
Eğitim Sen, pandemi sürecinde eğitimdeki eşitsizliğin derinleştiği belirtilerek sınavsız eğitim modellerinin hayata geçirilmesi için adım atılması gerektiğini vurguladı.
Fotoğraf: Pixabay
Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, pandemi sürecinde eğitimdeki eşitsizliğin derinleştiği belirtilerek, sınavsız eğitim modellerinin hayata geçirilmesi için harekete geçilmesi gerektiği ifade edildi.
Salgın sürecinde eğitim ve bilim emekçilerinin evlerini okullaştırdığı, bilgisayar, internet erişimi, öğretim materyalleri gibi üretim girdilerini kendilerinin sağladığı veya satın aldığı, çalışma saatlerinin uzadığı vurgulanan açıklamada "Bu çabalara karşın, eğitim ve bilim emekçilerinin yoğun ev içi emeği daha da görünmez kılınmıştır” denildi.
Milli Eğitim Bakanlığının, öğretmenlere eğitim ve deneyimlerinin dışında kalan işler verdiği hatırlatılan açıklamada "Bu sorumsuz ve haksız uygulamaların karşısında olduğumuzu ve düzeltilmesi yönündeki adımların ivedilikle atılması gerektiğini belirtiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada “Öğrencilerimizin evdeki ve okuldaki koşullarının eşit olmadığı en çok pandemi günlerinde ortaya çıkmıştır. Ayrıca Türkiye’de yaşanan işsizlik okyanusunda eğitimin sonuçlarının da eşit olmayacağı bilinmektedir. Bu durumun pandemi sürecinde içine girilen ekonomik çıkmazla iyice derinleştiği öncelikle kabul edilmek zorundadır" denildi ve "ek bütçe, ek atama" taleplerinin karşılanması istendi.
“MERKEZİ STANDART SINAVLAR AŞAMALI BİÇİMDE ORTADAN KALDIRILMALIDIR”
Bakanlığın 18 Aralık 2020 tarihli basın açıklamasında “İlkokullarda sınav yapılmayacak, karne notları, ders etkinliklerine katılım puanı ile belirlenecektir. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait bir (1) yazılı/uygulama puanları ve performans notları üzerinden ölçme değerlendirme yapılacaktır” açıklaması hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Eğitimin uzaktan, sınavın ise yüz yüze yapılması bir çelişkidir. İlkokullarda sınavın yapılmayacak olması olumlu bir karar olmakla birlikte, pandemi nedeniyle her gün yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bir dönemde ortaokul ve lise öğrencilerinin yüz yüze yapılacak olan sınavlar için okullara çağrılması tam bir akıl tutulmasıdır. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait sınav ve performans notları üzerinden yapılacak ölçme değerlendirmeler, eğitimdeki eşitsizlikleri yeniden üretecektir. Pandemide derinleşen eşitsizlikler ortadayken ve salgının yayılımının arttığı bu dönemde sınav yapılmamalıdır. Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte yapılacak olan telafi eğitimlerinden sonraki ölçme değerlendirmeler birinci yarıyıla yansıtılmalıdır. Bu eşitsiz koşullarda öğrencilerin yaşamını belirleyen sınavların, eğitimin diğer yönleriyle birlikte düşünüldüğünde ne denli stres, kaygı ve korku yarattığını düşünmek hepimizin olduğu kadar MEB’in de görevidir.”
Dünyanın birçok ülkesinde, merkezi standart sınavların azaltıldığı birçok eğitim modelinin var olduğu ve öğrencilerin bilgi, beceri ve yeteneklerini daha fazla açığa çıkaracak 'sınavsız eğitim modelleri' için harekete geçilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi:
“Öğrencilerin içsel güdülenmelerine ve somut üretimlerine daha çok özen gösteren, daha dayanışmacı, geliştirici, aynılaştırmayan, öğrencilerin güç ve yetilerinin açığa çıkması için eşit ve denk eğitim koşulları sağlayan, tüm öğrenciler için sonuçlarda eşitlik fikrini işleyen eğitim stratejileri üzerinde durmak zorundayız. MEB, tüm eğitim bileşenlerinin ve bu alanda örgütlü tüm demokratik kitle örgütlerinin düşüncelerini ve önerilerini dikkate alarak söz, karar ve irade yetkilerini okul, ilçe il milli eğitim düzeyleriyle paylaşarak ortak akıl ve duygu üretimi çağrılarına kulak tıkamamalıdır.
Çocuklarımızın ve gençlerimizin sahip olduğu tüm yeti ve güçlerini kavramalarına ve geliştirmelerine yardımcı olarak bilgi, beceri ve duygu zenginliğini ortak geleceğimize taşımak hepimizin görevidir. Eğitim Sen bu görevinin farkında olarak kamusal, parasız, bilimsel, laik, demokratik, anadilinde ve ulaşılabilir eğitim mücadelesini yükseltmeye devam edecektir.” (HABER MERKEZİ)