20 Aralık 2020 15:37

Birleşik Krallık’ta patronların “Noel ağlaması”

İngiltere’de koronavirüsün mutasyon geçirmesi ve bulaşıcılığının artması üzerine yeni önlemler alındı. Pek çok yerin kapatılması kararı, Noel alışverişi çılgınlığına hazırlanan patronları üzdü.

Fotoğraf: Max van den Oetelaar/Unsplash

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de koronavirüsün mutasyon geçirmesi sonucu ortaya çıkan ve yüzde 70 daha hızlı yayılan yeni türü gerekçe gösterilerek “Tier 4” denilen ve çok yüksek alarm anlamına gelen yeni önlemler alındı. Buna göre en az yeni yılın ilk haftasına kadar, zorunlu ihtiyaçların giderilmesi için açık tutulacak dükkanların dışında her yer kapatılacak. Ancak fabrikalar ve büyük işyerleri bu önlemler kapsamına alınmadı.

İngiltere’de bugünden itibaren bir araya gelmeler yasaklandı. Yine birkaç ailenin Noel ve yılbaşı gününde bir araya gelmesi de yasak kapsamında. Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da bu uygulamaya 26 Aralık’ta başlanacağı duyuruldu.

Hükümetin sağlık danışmanları ve Ulusal Sağlık Servisi (NHS) yetkililerine göre, virüsün etkisi her alanda artarak devam ediyor. Başta Londra ve çevresi olmak üzere birçok bölgede virüsle mücadelenin zorlaştığı belirtiliyor.

HASTANELER DOLMAYA BAŞLADI

Ülkede günlük ortalama 25 bin vaka, 450 ölüm, hastaneye yatma oranında artış, yoğun bakıma alınma ve solunum cihazına bağlanmada yükseliş söz konusu. Toplam 44 hastane, başka hasta kabul edemeyeceklerini ve kapasitelerinin dolduğunu açıkladı. Londra’da iki hastane kapılarını yeni hastalara tamamen kapattı.

Birçok bölgede test kuyrukları oluşurken ülkedeki hastanelerin hepsinde gözle görülür bir yoğunluk yaşanıyor. 65 milyonluk ülkede 18 milyon kişinin yaşadığı güney doğuda sağlık hizmetinin giderek zorluklar yaşayacağından korkuluyor.

ULAŞIMDA KAOS

Geçtiğimiz gün, ani bir kararla 24 saat içinde yeni kısıtlamalar uygulanacağı ve toplu ulaşıma kısıtlamaların getirileceğinin duyurulmasıyla birlikte binlerce kişi tren istasyonlarına ve havaalanlarına akın etti.

Özellikle öğrencilerin, yılbaşı tatilini yakınlarıyla geçirmek için yollara düşmesi ve büyük kalabalıklar yaratması eleştirilere neden olurken hükümetin sadece 24 saat vermesi de büyük tepki çekti.

İtalya, Hollanda ve Belçika, Birleşik Krallık’tan ülkelerine yapılacak uçak seferlerini iptal etti. Belçika, İngiltere’den gelen tren seferlerini de durudurdu.

Virüsün mutasyon geçirdiği ve bulaşıcılığının arttığı haberi sonrası Almanya ve Fransa’nın da kapılarını Birleşik Krallık ülkelerine kapatması bekleniyor.

BAŞBAKAN VE PATRONLAR ÇOK ÜZÜLMÜŞ

Başbakan Boris Johnson, Noel Bayramı nedeniyle bir araya gelemeyecek vatandaşlar için çok üzgün olduğunu iddia etti. Noel için bir araya gelemeyecek ailelerin bu önemli gününe engel olmak istemediklerini ancak zor bir karar almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Ülkede en çok alış verişin yapıldığı dönem olan yılbaşından önceki iki haftanın tamamen kapalı kalması, en çok da patronları üzmüş görünüyor.

Patronlar, insanların sevdiklerine hediye alamamalarının çok üzücü olduğunu söylemek için kuyruğa girmiş durumdalar.

Hindi satışlarının yetersiz olduğunu söyleyen büyük mezbahane sahipleri, 24 saat önce duyurulan sıkı önlemleri eleştirirken, sanki halkın sofrasında eksik kalacak hindiye üzülmüş gibi davranıyorlar. Ancak yurttaşlar asıl meselenin daha fazla hindi satmak olduğunun farkında.

Güzellik salonları ve dev mağaza zincirleri de çok üzgün olduklarını öne sürdüler. Britanya Güzellik Derneği üyesi patronlar, karar sonrası randevuların alt üst olduğunu duyurdu.

Noel kutlamalarının yapılamayacağı ve vatandaşların buruk bir Noel ve yılbaşı geçireceğini söyleyerek bu durumdan üzüntü duyan patronlar, hükümetten maddi yardım istemeyi de ihmal etmediler.

Birçok işveren, en fazla satış yapacakları bu dönemin kapalı olması nedeniyle uğrayacakları zararın hükümet tarafından karşılanmasını istedi.

"TİER 4" KARARI ALMAK ZORUNDA KALDILAR

Halk ölümle boğuşurken, virüs daha hızlı yayılırken, tüm hazırlıklar yılbaşına kadar her tarafın açık kalması yönündeydi. Bilim insanları ve çeşitli çevrelerin baskıları sonucu “çok yüksek risk” anlamı taşıyan “Tier 4” önlemlerine geçmek zorunda kaldılar.

İşverenlerin karlarının halk sağlığının önüne geçtiği Birleşik Krallık’ta, ciddi tehlikelere rağmen inşaatlar, fabrikalar ve birçok inşaat malzemesi satan mağaza da açık kalacak.

Dünyanın her tarafında olduğu gibi Birleşik Krallık’ta da “çarklar dönecek” mantığı aynen uygulanıyor.

BAZI ÖNLEMLER AŞILAMA TAMAMLANANA KADAR UYGULANACAK

Sağlık Bakanı Matt Hancock, mutasyon geçiren virüsün daha hızlı yayıldığına işaret ederek, aşı çalışmalarının önemli bir düzeye gelene kadar bazı önlemlerin kalıcı olacağını açıkladı.

“Koronavirüsün yeni verisyonu kontrolden çıkıyor. Müdahale etmemiz gerekiyor” diyen bakan Hancock, herkesin virüsü taşıyormuş gibi davranması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre ülkede şimdiye kadar 350 bin kişiye aşı yapıldı. Şimdilik 80 yaş üstü ve sağlık çalışanları ile kısıtlı olan aşı çalışmalarının önümüzdeki günlerde hızlandırılacağı belirtiliyor. Dünya genelinde yapılan aşı sayısı ise 1,8 milyon.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Bakanlık sınavsız eğitim modelleri için harekete geçmeli

SONRAKİ HABER

"GOSB Başkanı'nın 'İşçiler koronayı suistimal etti' açıklaması tam sınıfına uygun"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa