21 Aralık 2020 06:58
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2020 15:27

Vekilliği düşürülen Leyla Güven için 22 yıl 3 ay hapis cezası ve tutuklama kararı

Milletvekilliği düşürülen HDP'li Leyla Güven, Diyarbakır'da yargılandığı davada 22 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Leyla Güven | Fotoğraf: MA

Paylaş

Milletvekilliği düşürülen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven hakkında Afrin operasyonuna karşı yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmaları gerekçe gösterilerek açılan davanın duruşmasında, 22 yıl 3 ay hapis cezası ve tutuklanma kararı verildi. Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu Güven’e verilen hapis cezası ile ilgili yaptığı açıklamada, “Leyla Güven hakkındaki düşmanca kararı tanımıyoruz” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle 4 Haziran günü milletvekilliği düşürülen HDP Hakkari eski milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven'in yargılandığı davada karar verildi. 

Milletvekilliği düşürülen HDP'li Leyla Güven’in birleştirilmiş iddianamelerden oluşan ve 18 ayrı suçlamadan yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Güven’in katılmadığı duruşmada, avukatları Serdar Çelebi ve Cemile Turhallı Balsak hazır bulundu.

Cumhuriyet Savcısı tekrarladığı esas hakkındaki mütalaasında, Güven’in “Terör örgütü kurma ve yönetmek”, “Terör örgütü üyesi olmak”, “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak”, “kanuna aykırı yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddialarıyla cezalandırılmasını talep etti.

Yapılan savunmaların ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Güven’e 22 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, hüküm ile birlikte Güven hakkında tutuklanma kararı da verdi.

DTK, 2012'DE MECLİSE DAVET EDİLDİ, 2017'DE ‘YASADIŞI’ İLAN EDİLDİ

Diyarbakır’da 2007 kurulan bölge illerindeki en büyük platformu olan ancak kuruluşundan günümüze kadar yürüttüğü bütün faaliyetleri “Yasadışı” ilan edilerek yönetici ve üyeleri tutuklanan Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK), dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla 2012 yılında yeni anayasa yazılım sürecine katkı sunması amacıyla davetiye gönderildiği ortaya çıkmıştı. 2011 kurulan Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları için görüşlerini sunması için DTK’ye 19 Ocak 2012 tarihinde davetiye gönderildi. Bu tarihte DTK'nin polislerce dinlendiği ortaya çıktı.

HDP: LEYLA GÜVEN HAKKINDAKİ DÜŞMANCA KARARI TANIMIYORUZ 

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu Leyla Güven’e verilen 22 yıl 6 ay hapis cezası ile ilgili yaptığı açıklamada, “Leyla Güven hakkındaki düşmanca kararı tanımıyoruz” dedi.

Açıklamada “Bu kararla yargı organları bir kez daha iktidarın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini göstermiştir. Bu düşmanca karar sadece Leyla Güven'e, sadece DTK'ye değil tüm Kürtlere ve tüm muhalefete yöneliktir. Leyla Güven, hayatını barışa adamış bir mücadele insanıdır, onur abidesidir. Cezalarla, tutuklamalarla ne Leyla Güven ne de biz mücadeleden vazgeçmeyiz” denildi.

Leyla Güven'in eş başkanlığını yürüttüğü Demokratik Toplum Kongresi’nin, barış için en kritik dönemlerde rol almış; sivil, demokratik bir kurum olduğu dile getirilen açıklamada “DTK demokratik müzakere, çözüm ve barış girişimlerinin muhatabıdır. İktidar bu kararla çözümsüzlükte ısrar edeceğini bir kez daha göstermiştir. DTK gibi bir kurumu böylesi yöntemlerle kriminalize etmek boşa kürek çekmektir. Bu, yakın tarihte de onlarca kez denenmiş, sonuç hep aynı olmuştur. Kürtlerin hak ve barış mücadelesine her saldırı halk nezdinde cevabını almıştır. Bizler, bu hukuksuz, düşmanca cezayı tanımıyoruz” ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Eski HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesince yargılandığı başka davada "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Karar, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesince onanmıştı. TBMM Genel Kurulunda 4 Haziran'da HDP'li Güven hakkında mahkeme tarafından verilen kesinleşmiş cezalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri okunarak bilgiye sunulmuştu. Anayasa gereğince Genel Kurulda okunan tezkerelerin ardından Güven'in milletvekilliği düşmüştü.(DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Özgür Özel'e "diktatör" ifadesi nedeniyle manevi tazminat davası açtı

SONRAKİ HABER

TÜİK'in verilerine göre hanenin maddi durumu endeksi azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa