21 Aralık 2020 08:32
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2020 15:24

HDP’den Maraş Katliamı araştırma önergesi: Yüzleşme olmadan gelecek inşa edilemez

Maraş Katliamı ile ilgili hakikatlerin açığa çıkarılması için Meclisin araştırma yapmasını isteyen HDP’li Mahmut Toğrul, geçmişle yüzleşme olmadan ortak geleceğin inşa edilemeyeceğini söyledi.

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Maraş Katliamı ile ilgili hakikatlerin açığa çıkarılması için Meclisin araştırma yapmasını istedi. Toğrul, geçmişle yüzleşme olmadan ortak geleceğin inşa edilemeyeceğini söyledi.

42 yıl önce, 19-24 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta Alevileri hedefleyen bir katliam gerçekleştirildiğini hatırlatan Toğrul, “Bir hafta boyunca süren olaylarda resmi rakamlara göre 111 vatandaşımız katledilmiş, 176 kişi yaralanmış, 210 ev ile 70 işyeri tahrip edilmiştir” dedi.

Maraş Katliamı 42 yıldır hafızalardaki diriliğini koruduğunu belirten Toğrul, “Bu toprakların tanık olduğu en acımasız katliamlardan biridir” dedi.

“BUGÜNE KADAR AYDINLATILMADI”

Bugüne kadar katliamın aydınlatılamadığını, hatta katillerin zaman içerisinde salıverilerek mükâfatlandırıldığını ifade eden Toğrul, “Yetkililer tarafından Maraş’ta yaşananların bir sağ-sol, Alevi-Sünni çatışması ya da karşılıklı öldürme olduğunu söylenerek; faille mağdur eşitlenmeye çalışılmaktadır. İktidarlar ‘yaşananlar provokasyondu, dış güçlerin tahriki sonucunda gerçekleşti’ diyerek kendi sorumluluklarını ve suçlarını gizlemeye, kamu vicdanında kendini aklamaya çalışsalar da hakikat böyle değildir. Öldürülenlerin yüzde 98’inin Alevi olması, katledilenlerin büyük kısmının tümüyle savunmasız çocuk, kadın, yaşlı insanlardan oluşması iddia edilen çatışma yalanını boşa çıkarmaktadır” dedi.

MECLİS ARAŞTIRMALI

Geçmişlerindeki acı olaylarla yüzleşemeyen toplumların, demokratik ve ortak bir geleceği inşa edemeyeceklerini dile getiren Toğrul, “Gününde gereğini yapamayan ve adaletin yerini bulmasını sağlayamayan devlet, Alevilere ve tüm topluma karşı özür borçludur. Meclis bünyesinde kurulacak bir Araştırma Komisyonu’nun, Maraş Katliamı ve tarihimizdeki tüm insan hakları ihlalleri ve insanlık suçlarını aydınlatmak için çalışmasının böyle bir yüzleşme ve tanıma süreci için iyi bir başlangıç olacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

“GERÇEKLERLE YÜZLEŞİLMEDİĞİ SÜRECE MARAŞ KANAMAYA DEVAM EDECEK”

“Maraş katliamı özelinde Türkiye’nin karanlık geçmişi ve bugünüyle yüzleşmesinin zaruriyeti ortadadır” diyen Toğrul şunları söyledi: “Maraş katliamı özelinde oluşturulacak bir hakikat ve yüzleşme deneyimi Şeyh Sait, Ağrı Zilan, Dersim, Çorum, Sivas, Gazi, Roboski, Zergele, tüm yaşanmışlıkların açığa çıkarılması ve yüzleşmesi açısından da elzemdir. Gerçeklerle yüzleşilmediği, sorumlular açığa çıkarılıp yargılanmadığı sürece Maraş kanamaya devam edecektir. Bu kapsamda, 19-24 Aralık 1978 tarihinde Maraş’ta nefret saikiyle gerçekleşen katliamı planlayanların ve siyasi destek sunanların tespiti, sorumlularının bulunması, yaşanan katliamlarla ilgili yüzleşme süreçlerinin işletilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”

MEZARDA ANMA DÜZENLENDİ

Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirenler 42'nci yılında mezarları başında anıldı. Anma etkinliğine yakınlarını kaybedenlerin aileleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Tülay Hatimoğlulları ile Zeynel Özen, CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, İngiltere Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı İsrafil Erbil, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Örgütleme üyesi Mehmet Ali Çankaya ve Onursal Başkanı Turgut Öker katıldı. 

İlk olarak Pazarcık ilçesine bağlı Yolboyu Mahallesi’ndeki Mehmet Mengüçek’in mezarı ziyaret edildi. Daha sorna Maraş merkez Şeyhadi Mezarlığı’nda ise Sabri Özkan'ın mezarı ziyaret edildi. Yapılan anma etkinlikleri saygı duruşuyla başladı. Anma etkinliğinin yapıldığı mezarlıklar, jandarma ve polis tarafından ablukaya alındı. 

ÖZEN: AYNI ACILARI YAŞIYORUZ

Mehmet Mengüçek'in mezarında yapılan anma etkinliğinde konuşan HDP Milletvekili Zeynel Özen, polisler tarafından mezarlığın ablukaya alınmasına tepki göstererek "Barikatların kurulması utanç verici. Birçok kişinin mezarı bile yok. Olan mezarlara karanfil bırakmak istiyoruz ama önümüze barikatlar çıktı. O günkü zihniyet hiç değişmemiş ve devam ediyor. Aynı acıları hala yaşatıyorlar bize” dedi. 

HATİMOĞULLARI: ÖZÜR DİLENMELİ

Daha sonra söz alan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, gerçeklerin araştırılması için komisyon çağrısında bulunarak, yaşanan katliam için özür dilenmesi gerektiğini vurguladı. Ülkede Alevilerin yok sayıldığına, tarih boyunca ötekileştirildiğine dikkat çeken Hatimoğulları, şöyle devam etti: “Katliamlara maruz bırakıldılar hep. Halkların kendi kendini yönetmesine izin verilse bu ülkede bulunan 72 halk ve inançlar barış içinde yaşar. Yüzü aşkın kişinin katledildiği katliamda sadece 4 kişinin mezarı var. Anıtların yapılması gerekiyor.”

SARIBAL: ORGANİZE KATLİAM

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal da katliamın organize bir şekilde gerçekleştirildiğini hatırlatarak "Organize çalıştılar ve bu yüzden organize bir şekilde bu katliam gerçekleştirildi. Ama hala bu sürecin dosyaları gizlenmekte ve devlet sırı olarak saklanmakta. Yapılanlar devlet tarafından biliniyor ama halk tarafından bilinmiyor. Bu yüzden ortaya çıkarılmayan her şey yeni olayların yaşanmasına neden oluyor.” 

"DEVLET YÜZLEŞMELI"

İngiltere Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı İsrafil Erbil ise şunları dile getirdi: “Maraş’ı unutmayacağız. Her yıl devletin caniler ile yüzleşmediği, Alevilere hesap vermediği müddetçe asla anmalarımıza ara vermeyeceğiz. Her yıl yılmadan anmalarımızı yapacağız” dedi. 

"HER YIL ANACAĞIZ"

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker de “Biz bir daha bu tür katliamların yaşanmaması için buradayız. Bizler her yıl anmalarımızı yapacağız. Bir gün birileri görünceye kadar" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Antalya: Bir arada yaşamı yok etmeye çalışanlara inat hepimiz Korkmaz Tedik’iz

SONRAKİ HABER

İmamoğlu: '2040’a kadar İstanbul’un su sorununu çözdük' sözü gerçeği yansıtmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa