TTB’den “profesör kadrosu dağıtan” Sağlık Bilimleri Üniversitesine tepki
Türk Tabipler Birliği (TTB), Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin çoğu profesör olmak üzere 407 öğretim elemanı kadrosu açmasına “kişiye özel ilan” diyerek tepki gösterdi.
Fotoğraf: TTB
Türk Tabipler Birliği (TTB), Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin çoğu profesör olmak üzere 407 öğretim elemanı kadrosu açmasına “kişiye özel ilan” diyerek tepki gösterdi. Kasım ayında açıklanan kriterlerin Ocak ayı itibariyle geçerli olacağı açıklanmasına rağmen neden şimdi yüzlerce kişiye kadro açıldığını soran TTB Merkez Konseyi Üyesi Deniz Erdoğdu, “SBÜ kendi çıkardığı yönergedeki atanma kriterlerini yok sayarak, belirli kişilerin engele takılmaması, yönergeden muaf olması için, 380 profesör kadrosunu doldurmaya çalışmaktadır” dedi.
İnternet üzerinden yapılan basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Deniz Erdoğdu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) tarafından 14 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’de 407 akademik kadro ilan edilediğini, akademik kadroda SUAM adına açılan 395 kadronun 380’inin profesör, 15’inin doktor öğretim görevlisi kadrosu olduğunu bildirdi.
Erdoğdu, “Kasım ayında açıkladığı atama kriterlerinin 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacağını söyleyen SBÜ Rektörlüğü, 14 Aralık 2020’de SUAM adına yönerge kriterleri olmaksızın büyük çoğunluğu profesör kadrosu olmak üzere 395 akademik kadro alımı için ilana çıkmıştır” dedi. Açıklanan kadrolara atama için belirlenen ayırt edici kriterlerin belirli kişileri tarif ettiğini vurgulayan Erdoğdu, “Açık bir şekilde görünüyor ki; SBÜ kendi çıkardığı yönergedeki atanma kriterlerini yok sayarak, belirli kişilerin engele takılmaması, yönergeden muaf olması için, 380 profesör kadrosunu doldurmaya çalışmaktadır” dedi.
ÖZEL KRİTERLİ İLANLAR ADALETSİZLİK YARATIYOR
Kadrolara ilanında ‘aranan şartlar’ kısmında bir kişi için bir konuya yer verilmesinin önceden sorularak işaret eder tarzda belirlendiği ifade eden Erdoğdu, “Eğitim kliniği özelliği devam eden yıllardır asistan eğitimi veren ve uzman yetiştiren kliniklerde atama bekleyen birçok öğretim görevlisi vardır. Ancak kişiye özel kriter ilanı yapıldığı için bu kişiler, objektif ölçütler üzerinden bilimsel nitelikleri dikkate alınarak akademik kadrolara atanma hakkından yoksun bırakılmaktadır” diye konuştu. Erdoğdu, “Aynı işi yaptığı halde kadro verilenler ile verilmeyenler arasındaki ekonomik ve özlük haklar bakımından dengesizlik ciddi bir adaletsizliktir. Bu durum çalışma barışını bozan eşitsizliğe yol açan bir uygulamadır” ifadelerinde bulundu.
Erdoğdu, “SBÜ Rektörlüğü’nün, kasım başında ilan ettiği ve ocak başında uygulanacağını belirttiği yönerge kriterlerinden önce aceleyle yüzlerce kadro ilanına çıkmasını gerektiren hangi akademik ve bilimsel ihtiyaç vardır? Dünyanın hiçbir yerinde bu uygulamanın bir benzeri bulunmamaktadır. Böyle bir karar bilim ve etik anlayışın hakim olması zorunlu, akademi ve üniversite yapısına taban tabana zıttır” dedi.
"ATAMA SÜRECİ ŞEFFAF YÜRÜTÜLMELİ"
TTB’nin başından itibaren talep ettiği üzere SBÜ kadrolarına atama yapılırken bilimsellik, liyakat ve hakkaniyeti içeren ölçütlerin uygulanması gerektiğini ifade eden Erdoğdu, “İtirazımız meslektaşlarımızın akademik kadrolara atanmasına değil; subjektif kriterler üzerinden yıllardır adaletsiz ve haksız bir biçimde sürdürülen kadrolaşma uygulamasınadır” dedi. TTB’nin, SBÜ akademik kadrolara atama ölçütlerine dair taleplerinin yükseköğretim mevzuatına uygun hale getirilmesi, SBÜ’nin öğretim görevlisi kadrolarına atamaların bilimsel gelişmeyi amaçlayan, denetlenebilir ve objektif ölçütlerle yapılması, sürecin şeffaf yürütülmesi olduğunu vurgulayan Erdoğdu, “Aksi yöndeki bu uygulamaya karşı SBÜ, YÖK nezdinde girişimde bulunacak, sonuç alıncaya kadar hukuki mücadele dahil çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)