Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
21 Aralık 2020 13:00
/
Güncelleme: 17:19

İskender Bayhan: Derneklere getirilen düzenleme yandaşa kıyak, muhalefete dayak!

Gazeteci İskender Bayhan, dernekler ve STK’lerle ilgili önemli değişiklikler öngören kanun teklifini Gündem Özel'de değerlendirdi.

Gazeteci İskender Bayhan, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun teklifinde yer alan dernekler ve STK'ler düzenlemesini ve Sayıştay 2019 raporlarını Gündem Özel'de değerlendirdi.

İskender Bayhan'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

Yandaşa kıyak, muhalefete dayak diye özetlenebilecek yeni bir yetki alımı yapılıyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu tarafından. 43 maddelik torba yasa içerisine konmuş ve ‘kitle imha silahlarıyla mücadele’ diye bir başlık altına konmuş. Ama başlıkla hiç alakası olmayan bir yetkilendirme düzenlemesi. Derneklerin faaliyetlerine ilişkin her türlü düzenlemeyi içeren değişikliği torba yasanın içine atıvermişler. Çok da hızlıca komisyondan geçirildi ve Meclis Genel Kurulu’ndan da geçirmek istiyorlar. Hükümetin el çabukluğuyla geçirdiği yeni bir torba yasa maharetiyle karşı karşıyayız.

TEK ADAM HÜKÜMETİNİN YASA YAPMA BİÇİMİ: TORBA YASA

Tek adam sistemine geçişten sonra torba yasalar tamamen parlamentonun temel işi haline getirildi. Her yıl yapılan torba yasalar yıl tamamlanmadan yeniden gözden geçirilip yeniden düzenlemeler yapılmak üzere çıkıyorlar. Tek adam hükümetinin yasa yapma biçimi ‘torba yasacılığa’ dönüştü.

YASAKLAMA VE ENGELLEME YETKİSİ TEK ELE VERİLİYOR

İnsan hakları derneğinden, insan hakları vakfından tutalım, sosyal yardım kuruluşlarına kadar çeşitli yöre derneklerine, çeşitli federasyonlara kadar tehlike var. hükümetin sevdiği, çalışmalarını destelediği, önemsediği bir dernekse faaliyetleri herhangi bir denetim olmadan devam edebilir. Yeni düzenlemede ‘terörle mücadele’ vurgusu var. Bir derneğin bu kapsama girebileceğini düşünüyorsa Cumhur İttifakından herhangi bir isim, kendi bireysel tasarruflarıyla o derneklerin çalışmalarını durdurup, kayyum atayıp, yöneticilerine de el çektirebilir. Zaten hali hazırda kitle örgütleri üzerinde baskı varken, yeni bir düzenleme yapıyorlar. Bu düzenleme yeni bir yasaktan daha çok, yasaklama ve engelleme yetkisinin tek ele verilmesi anlamına geliyor.

Torba yasa düzenlemeleriyle Sayıştay’ı yan yana getirince akla şunlar geliyor:

2015 yılında Cumhurbaşkanlığının örtülü ödenek, gizli hizmet gideri denetimlerinin Sayıştay’ın görev alanından çıkarılması,

2017 yılında Varlık Fonu kurulduğu zaman Sayıştay’ın denetiminin dışında bırakılması.

Sayıştay’ın özellikle 2017-2018 yıllarındaki raporlarının oluşturduğu tartışmalar hükümeti oldukça rahatsız etti. Bu yüzden Sayıştay’ı denetim faaliyetlerinde olabildiğince etkisizleştirdiler. (Evrensel WEBTV)

Evrensel'i Takip Et