21 Aralık 2020 23:47

Sterilizasyon çalışanları: Koşullarımız iyileştirilsin

"Ünitemizde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlandığı fiziki ortam oluşturulmalı, yüksek riskli birim olarak kabul edilmeli ve ücretler, sosyal haklar arttırılmalıdır."

Sterilizasyon çalışanları: Koşullarımız iyileştirilsin

Nöbete hazırlanan sağlık çalışanı | Fotoğraf: DHA

DEÜ Hastanesi sterilizasyon çalışanları
İzmir

Sterilizasyon üniteleri tüm hastanelerde kurum yöneticileri tarafından hastanenin kalbi olarak değerlendirilir. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemleri görmeyen malzemeler tekrar kullanılamaz. Bu işlemler sonrasında kullanıldığında enfeksiyon riski ortadan kalkar. Bu yüzden hastane için önemli bir alandır.

Bizim hastanemizde de aynı; kullanılan ameliyathane setlerinden tutun da acil servisler, yoğun bakımlar, klinikler, poliklinikler, pandemi yoğun bakımları ve servislerinde kullanılan tıbbi malzemeler ve setler sterilizasyon ünitesinde toplanıyor. Ancak çalışma koşulları çok zorlayıcı.

Bodrum katta bulunduğu alan itibari ile havasız ve sıcak bir ortam olmasından dolayı enfeksiyon riski oldukça fazla. Cerrahi operasyon sonrası kullanılan tüm malzemeler kirli, kanlı ve doku parçaları ile dolu bir şekilde biz çalışanların elinden geçiyor. Riskli bir alan olmasına rağmen hastane yönetimi tarafından “özellikli birim” statüsünde kabul edilmiyor; ameliyathane ve yoğun bakımlar için geçerli olan ek ödemelerden de yararlanamıyoruz...  Yıllardır bu taleple sendikal başvurularımız olduysa da merkezi sterilizasyon ünitesinin ameliyathane içerisinde olmaması gerekçe gösterilerek diğer hastanelerdeki sterilizasyon birimlerinden farklı değerlendiriliyor.

İşyeri koşullarından doğan sıkıntılarımız yukarıda saydıklarımızla sınırlı değil maalesef; 30 ve 32 derecede sıcak ortamlarda çalışmamız, ses desibelinin kulak yapısına zarar verecek ölçüde yüksek olması, kimyasal solüsyonların yoğun olduğu bir alanda çalışıyor olmamız, yıkama sonrası meydana gelen buharı, havalandırma sistemi olmadığından dolayı solumak zorunda kalmamız sağlığımız için ciddi anlamda tehdit edici boyutta. Ayrıca ameliyathane setleri ve sterilizasyon içindeki otoklavlar oldukça ağır ve biz onları kaldırıp indiriyoruz...

Bu çalışma koşullarına bir de yetersiz eleman ve farklı kadrolarda çalışanlar, standart olmayan saat, maaş ve izinlerde yaşadığımız sorunları eklediğimizde ekip uyumumuz da zorlaşıyor.

Daha önce defalarca hastane yönetimine sunduğumuz talepleri bu kez de gazeteniz aracılığıyla duyurmak istiyoruz. Ünitemizde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlandığı fiziki ortam oluşturulmalı, yüksek riskli birim olarak kabul edilmeli ve ücretler, sosyal haklar arttırılmalıdır. Çalışan sayısı yeterli hale getirilmeli ve güvenceli istihdam sağlanarak ekip içindeki ayrışmalar ortadan kaldırılmalıdır.

Bizler güvenli bir ortamda iş barışı içinde çalışmak istiyoruz.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et