EMEP, İstanbul ve Çorlu'da insanca yaşanacak asgari ücret talebiyle eylem düzenledi

Emek Partisi, İstanbul'da üç ayrı merkezde ve Tekirdağ'da asgari ücretin vergiden muaf tutulması, insanca yaşanacak ücret ve halk için bütçe talepleriyle eylemler düzenledi.

21 Aralık 2020 14:43
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2020 22:16
Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanacak. Toplantı öncesi Emek Partisi İstanbul ve Tekirdağ Çorlu’da basın açıklamaları yaparak, asgari ücretin vergiden muaf tutulması, insanca yaşanacak ücret ve halk için bütçe talepleri için işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdı.

Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü, üç ayrı merkezde basın açıklamaları gerçekleştirdi. Esenyurt, Kartal, Eyüpsultan’da gerçekleştirilen basın açıklamalarında “İş, ekmek, özgürlük”, “Patronlara değil emekçiye bütçe”, “Vergiden muaf insanca ücret” sloganları atılırken; “Vergiden muaf, insanca yaşanacak asgari ücret; halk için bütçe” yazılı pankartlar açıldı. Çorlu’daki açıklama ise işçi duraklarında düzenlendi.

Basın açıklamaları çevredeki işçi ve emekçilerin ilgisi dikkat çekti. Eylemlerde, işçi ve emekçiler, asgari ücretin sefalet ücreti olmaması, iş cinayetlerini durdurmak, işten atılmaların ve ücretsiz izin uygulanmasının durdurulması için birlikte mücadeleye çağrıldı.

“EMEKÇİLERİN BİRLİKLERİNDEN BAŞKA GÜVENCELERİ YOK”

Eyüpsultan’da gerçekleştirilen eylemde konuşan Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros “Millet kuru ekmek yiyor” sözüne "O zaman aç değiller" diye yanıt veren AKP Milletvekili Şahin Tin’e tepki gösterdi; “Kuru ekmek yemesini bile kendisine zul saymayanların, bu halka verebileceği hiçbir şey olmadığını biliyoruz. Ve biliyoruz ki yaşanabilir bir ücret, halk için kullanılacak bir bütçe talebinin karşılanması mümkündür. Bunun tek yolu işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesidir” dedi.

İnsanca yaşanabilir bir ücret ve halk için bütçenin mümkün olduğunu söyleyen Barbaros, "İşçi ve emekçilerin haklarına yönelik saldırılar artmakta, işsizlik ve yoksulluk çığ gibi büyümekte ve hayat pahalılığı katlanarak artmaktadır" dedi; İstanbul'da milyonlarca işçinin açlık ve yoksullukla mücadele ettiğini vurguladı.

Barbaros, “Kıt kanaat geçinen emekçiler, hastalık ve işsizlik arasında tercih yapmak zorunda bırakılmıştır. Salgın koşullarını gerekçe gösteren sermaye ve hükümet 'Batarız, işsizlik yükselir, kayıt dışı artar' tehditleriyle asgari ücreti düşük tutmak istemektedir” diye konuştu.

AKP ve MHP oylarıyla parlamentodan geçen 2021 yılı bütçesinin sermayenin çıkarlarına göre şekillendiğini söyleyen Barbaros, "245 milyar lira açık verileceği, 180 milyar borç faizi ödemesi yapılacağı belirtilen bir bütçe tartışılıyor. Peki, işçi ve emekçilere Meclisteki bütçe görüşmelerinden ne düşüyor? Artan bütçe açığı ile daha çok borçlanma, daha çok faiz, daha çok vergi ve her geçen gün büyüyen bir kara delik. Bütçe tartışmaları yeniden gösteriyor ki, kaynaklar, işçi ve emekçilerin ihtiyaçlarına değil, savaşa ve sermayeye ayrılmaktadır. Sağlık, eğitim başta olmak üzere kamusal alanlar bir kez daha sermayeye terk edilmekte, işçi ve emekçilerin emeği, çalışma koşulları sermayenin, kapitalistlerin insafına bırakılmaktadır" dedi.

Pandemi sürecinde hükümet ve sermayenin birbirine siper olduğunu söyleyen Barbaros, “Bu sebeple işçi ve emekçilerin birliklerinden başka bir güvenceleri yoktur” vurgusunu yaptı.

“ASGARİ ÜCRET 4 KİŞİLİK BİR AİLE TEMEL ALINARAK HESAPLANMALI”

Asgari ücretin 4 kişilik bir aile temel alınarak hesaplanması gerektiğini söyleyen Barbaros, “Salgının yol açtığı gelir kaybı ve sağlık, eğitim, gıda, barınma, faturalarda artan giderler dikkate alınarak hesaplanması, asgari ücretin vergiden muaf tutulması, dolaylı tüm vergilerin kaldırılması, zengine, patrona servet vergisi getirilmesi, yoksulluk sınırı altında yaşayanların elektrik, su, doğalgaz, iletişim giderlerinin devlet tarafından karşılanması, işten atmaların, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izinlerin son bulması, kaynakların halkın çıkarları için kullanıldığı bir bütçenin oluşturulması gerekmektedir” dedi.

Çalışma ve yaşam koşullarını değiştirecek yegane gücün örgütlü mücadele olduğunu söyleyen Barbaros, “İşyerlerinden başlayarak insanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları için kendi birliklerimizi kurmalı, harekete geçmeliyiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Esenyurt’ta gerçekleştirilen açıklamayı EMEP İstanbul İl Yöneticisi Deniz Tezel, Kartal'da düzenlenen açıklamayı ise EMEP İstanbul İl Yöneticisi Orhan Atan okudu.

(İstanbul/EVRENSEL)


ÇORLU: "ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALIDIR"

EMEP Çorlu İlçe Örgütü, asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve insanca yaşanacak düzeye çıkarılması talebiyle saat 15.00'te işçi duraklarının yanındaki SGK binası basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı servis bekleyen işçiler ve çevredeki yurttaşlar da dinledi.

Açıklamayı okuyan İlçe Başkanı Erdal Koçer, Çorlu'nın bir emek kenti olduğunu anımsatarak "Başta tekstil, deri, metal sektörü olmak üzere 400 kadar fabrikada yüz binin üzerinde işçi çalışmakta. Gece gündüz çalışarak ürettikleri değerlere patronlar tarafından el konulurken, işçiler sefalet ücretine çalışmak zorunda kalıyorlar" dedi.

Kentte neredeyse koronavirüs çıkmayan fabrika kalmadığını vurgulayan Koçer, "Fabrikalarda işçiler kitlesel şekilde salgına yakalanırken, patronlar kar ve rekor peşinde koşuyor. Bir de asgari ücret görüşmelerinde patron temsilcileri yüksek ücret istendiği taktirde işçi çıkaracaklarını veya kayıt dışı çalışmanın yaygılaşacağını söyleyerek utanmadan işçileri tehdit ediyor" sözlerini dile getirdi.

Hükümet bütçe görüşmelerinde işçiye yer bile vermediğine dikkat çeken Koçer, "Evine ekmek götüremiyorum diyenlere ‘Abartıyorsunuz’, boğazından kuru ekmek geçene ‘Tok’ diyebiliyorlar. İnsanca yaşanacak bir ücret için işçilerin birliği ve mücadelesinin gereklidir” ifadelerini kullandı.

Erdal Koçer “Her yıl 122 gün kesintilere çalışan işçilerin en büyük talebinin asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıdır” diye vurguladı.

"Gücümüz birliğimizdir" diye devam eden Koçer, işçi ve emekçileri asgari ücretin sefalet ücreti olmaması, iş cinayetlerini durdurmak, pandemide ölüm ile burun buruna çalışmaya zorlamamasına mani olmak, işten atılmaların ve ücretsiz izin uygulanmasının durdurulması için bir araya gelmeye ve mücadele etmeye çağırdı. (Tekirdağ/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kartal Belediyesindeki Genel-İş üyesi işçiler: İnsanca yaşanabilecek bir asgari ücret

SONRAKİ HABER

Dr. Lütfi Çamlı: Mutasyonlar sürpriz değil ama önlem alınması gerekir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa