22 Aralık 2020 05:18
Son Güncellenme Tarihi: 22 Aralık 2020 15:35

BioNTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin: Aşı mutasyona uğramış virüse karşı da etkili

Kovid-19 aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin, İngiltere'de ortaya çıkan yeni tür koronavirüs ile ilgili "Kontrol etmemiz lazım ama aşımız bunda etkili olmayacak diye bir konu yok" dedi.

Uğur Şahin | Fotoğraf: Wikipedia/CC BY-SA 4.0

Paylaş

Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Kovid-19 aşısını 20 kadar virüs varyasyonu üzerinde denediklerini belirterek aşının İngiltere'de ortaya çıkan yeni tür koronavirüs üzerinde de etkili olacağına inandıklarını söyledi. Şahin "Bu ilk mutasyona uğrayan bir virüs değil. Bundan önce de değişik değişik mutasyonlar vardı. Biz çok korkmuyoruz. Kontrol etmemiz lazım ama aşımız bunda çalışmayacak diye bir konu yok" dedi.

"AŞI ETKİLİ OLMAYACAK DİYE BİR KONU YOK"

AA'ya konuşan Prof. Dr. Uğur Şahin, Kovid-19'a karşı geliştirdikleri "BNT162b2" aşısının mutasyonlara etkisi konusunda problem görmediklerini söyledi. Şahin, "Bu ilk mutasyona uğrayan bir virüs değil. Bundan önce de değişik değişik mutasyonlar vardı. Onları biz geçmiş mutasyonları, hepsini kontrol ettik ve bir sakınca, bir problem görmüyoruz. Yeni mutasyonları kontrol için iki hafta gerekiyor. Biz çok korkmuyoruz. Kontrol etmemiz lazım ama aşımız bunda etkili olmayacak diye bir konu yok" dedi. 

İngiltere'de mutasyona uğrayan virüs üzerinde henüz yeterli çalışma olmadığını belirten Şahin, "Şimdi bu virüs üzerine çalışmalar yok. Bugüne kadar bildiğimiz yeni çıktığı. Bazı insanlar diyor ki daha çabuk insandan insana bulaşıyor. Bilmiyoruz çünkü bilim dosyasında çıkmadı, makale olarak okumadık daha. Biz genetik mutasyonları laboratuvarlarımıza getirdik. Onun üzerine çalışmaya başlayacağız. Bu virüsün genetik kodunun yüzde biri mutasyona uğramış, yüzde 99'u uğramamış. Bizim aşımız çok değişik pozisyonlar aldığı için biz inanıyoruz ki yüzde biri değişmişse dahi yüzde 99'u konsolide edebilecek" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE İÇİN YETERLİ DOZ DEPOLADIK"

Türkiye ile aşı konusunda görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Şahin, kısa süre içerisinde sözleşme imzalamanın mümkün olacağını düşündüğünü belirtti. Şahin, "Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir" dedi.

"YÜKSEK AŞI ORANINI ELDE ETMEK YAZA KADAR SÜRER"

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde onay almasından mutluluk duyduklarını dile getirerek, "Bu bizim için çok mühim bir olay. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) diğer ülkeler için bir örnek model. 27 ülkeye yollayacağız. Orada başlayacaklar aşılara. Tabii şimdi elimizde yeterince aşı dozu yok. Her devlete birkaç yüz bin aşı dozu gidecek. Ondan sonra ocak ve şubatta belki 10-15 milyon doza kadar yükseltme imkanımız var bu aşıları" dedi.

Aşının üretiminin sürdüğünü belirten Şahin, şöyle devam etti: "Çalışanlarımız hem burada Almanya'da hem Belçika'da hem de ABD'de. Orada aşı sürekli üretiliyor. Şimdi önemli olan ilk teslimat. Ardından insanlar aşılanmaya başlanabilir. Daha fazla ihtiyaç duyulduğunda sevkiyatı yapacağız. Teslim ettiklerimiz bittiğinde ve ihtiyaç duyulursa yeniden teslimat yapacağız çünkü aşılama da kolay değil. Aşılanması gereken 500 milyonun üzerinde Avrupalı var. Her birinin aydınlatılması lazım. Çok kağıt işi, lojistik konusu var. Bu çok hızlı olmuyor. Benim görüşüme göre yüksek aşı oranını elde etmek yaza kadar sürer.”

"KIŞA GİRMEDEN ÖNCE İNSANLARIN YÜZDE 60-70'İNİN AŞI OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Virüs ile mücadelenin geleceğine dair değerlendirmede bulunan Şahin, "Virüsü asla tamamen yenemeyeceğiz. Ulaşmak istediğimiz şey, insanların evden çıkamayacakları bu duruma tekrar gelinmemesidir. Bunu, herkes iyi çalışır ve yeterince doz aşıyı teslim edebilirsek başarabiliriz. Buna yaz sonunda ulaşabiliriz. Yazın daha kolay olacak. Bu yaz hayatın neredeyse normal olduğu zamanları siz de fark ettiniz çünkü yazın virüs daha az aktif. İnsanlar da çoğu zaman dışarıda. Dışarıda enfeksiyon kapma olasılığı daha düşük. Önemli olan kışı atlatmamız. Bu ancak herkesin disiplinli olması, kendine ve başkalarına dikkat etmesiyle mümkündür. Diğer taraftan gelecek kışa girmeden önce insanların yüzde 60-70'inin aşı olması çok önemli. O zaman tekrar kapanmaya girmek zorunda olmayacağımızı söyleyebiliriz." 

Kendisinin aşı olup olmayacağına ilişkin soruya Şahin, "Bunu şu an inceliyoruz. Çalışanlar için ekstra küçük sayıda üretim yapmak istiyoruz. O zaman muhtemelen aşı olurum" diye konuştu.

Aşı karşıtlarıyla ilgili de aşıya güven duymayanları aydınlatmak ve şeffaf şekilde bilgilendirmek gerektiğini söyleyen Şahin, "Bunu yapmamız lazım. Yanlış bilgileri çürütmek ve sabırlı olmak zorundayız. Ardından bu düzelecektir" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İBB, Çamlıca Camisi’ne özel metro projesini kamu zararı gerekçesiyle rafa kaldırmış

SONRAKİ HABER

TÜİK asgari geçim tutarını bekar işçi için 2 bin 792 TL olarak açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa