22 Aralık 2020 06:17

Dersim’de depremden 11 ay sonra yıkım | Vatandaşlar: Bu kışta ne yapacağız?

Elazığ Sivrice'deki depremden neredeyse bir yıl sonra köylerde başlatılan yıkım yurttaşları mağdur etti. Vatandaş, "Bu kışta ne yapacağız?" diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde Dersim’in merkeze bağlı köyleri ile Mazgirt, Pertek ilçeleri ve bağlı köyleri başta olmak üzere 1500’e yakın yapıda hasar meydana geldi. Neredeyse üzerinden bir yıl geçmiş bu depremin ardından bir süredir köylerde başlatılan yıkım faaliyetleri ve evlerin zorla boşalttırılması vatandaşları ciddi derecede sıkıntıya sokmuş durumda.Vatandaşlar “Bu kışta ne yapacağız?​” diye soruyorlar.

YIKIM KARARI VERİLDİ AMA BEN YIKMAYACAĞIM

Dersim merkeze bağlı Burmageçit köyünde yaşayan ve evi için yıkım kararı verilen Onur Asal yetkililere seslenerek, “1 yıldır neredeler?​” diye sordu. Asal, kışın insanların bu durumla karşı karşıya kalmasının olumsuz etkiler bıraktığını belirterek, “Konteynerlere eşyalarımız dahi sığmıyor. Biz hayvancılıkla uğraşıyoruz. Hayvanlarımız ne olacak, samanlarımız ne olacak? Muhtarlar bu işleri iyi araştırmalı, köylüler için ön açıcı olmalılar” dedi. Evleri yıkılacak olan vatandaşlara prefabrik 90 metrekare ev yapılacağı bilgisinin olduğunu belirten Asal, “Ev yapacaklar ama bizden fahiş miktarlarda paralar isteyip 20 yıllığına borçlandırıyorlar” dedi. İnsanların kışın zorluklar yaşayacağını, konteynerde ısınmanın zor olduğunu belirten Asal, yetkililerin bu sorunu çözmek için çaba göstermesi gerektiğini ifade ederek, “Bu kışta ne yapacağız? Benim evim için de yıkım kararı verildi ama ben şartlar yerine getirilmeden yıkmayacağım” dedi.

GELİR YIKAR GEÇERİZ

Böğürtlen köyünden (Havsik) Ayten Kargın’da evleri yıkılanlardan biri. Uzun yıllardır yaşadığı evin tapusu başka bir akrabasının üzerine kayıtlı olduğu için kendisine kalacak konteyner verilmiyor. Kargın bu duruma dair “Benim aileme de hayvanlarıma da kalacak yer verilmiyor. Öyle ortada kaldık” diyor. İtiraz ettiklerini ancak yetkililerin ‘Ağır hasarlı olduğu için yapacak bir şey yok’ dediklerini aktaran Kargın, “Ne yapacağımızı bilmiyorum” diyor. Kargın’ın eşi yetkililerin sorunu çözmek yerlerine “Ben geldiğimde hiçbir şey beni ilgilendirmez, gerekirse askeriyeyle geliriz yıkar geçeriz. Hiçbir şey bizi ilgilendirmez” dediklerini aktardı.

ALTYAPI YOK, NASIL YAŞAYACAĞIZ?

Zülfikar Er, Karagüney (Gadosa) köyünde yaşıyor. Bu köyde ki 43 evden 35’i için yıkım kararı verildiğini söyleyen Er, “İki yıldır burada yaşıyorum. Bize evler yıkılacak dediler. Getirdiler yağmur yağışında yıktılar. Mıcır istiyoruz yok, altyapı istiyoruz yok, elektrik yeni geldi. Sular patlamış gelin burada yaşayın diyorlar. Şimdi bu kışta nasıl yaşayacağız burada?​” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

TÜİK: Tarımsal girdi fiyatları ekimde yıllık yüzde 12,64 arttı

SONRAKİ HABER

Kanada’da 57 bin yıllık kurt yavrusu fosili bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa