22 Aralık 2020 23:00

Hesap yapıldı, sonuç: Yoksulluk

Sürekli ihtiyaçlarımız arasında bulunan kültürel faaliyetleri, elde para kalmamasından ötürü yapamıyoruz. Hesaba kültürel ve eğitim temelli ihtiyaçların eklendiğinde gereken bütçe mecburen artıyor.

İllüstrasyon: unDraw

Paylaş

ODTÜ Makina Mühendisliği öğrencisi

Bütçe tartışmalarının devam ettiği şu günlerde asgari ücretin ne olacağı belli değil, fakat asgari ücretin günlük hayatta neye yettiğine bir bakalım. Benim aylık olarak kazandığım para yaklaşık 2300 TL, 2324 TL olan asgari ücrete yakın bir miktar. Aylık harcamalarımın ne kadar tuttuğunu özetlersek, elimdeki paranın;

700 TL’si kiraya,

75 TL’si elektrik faturasına,

150 TL’si doğal gaz faturasına,

50 TL’si internet faturasına ve 40 TL’si su giderlerine gidiyor. Bunun içinde aylık mutfak masrafları yok. Yediğim yemekte et olmayacağı üzerinden hesap yaparsak mutfak masrafları 600 TL tutuyor. Yaklaşık 200-250 TL arasındaki para miktarının da ulaşıma gittiğini düşünürsek, elimde 450-500 TL arasında bir para miktarı kalıyor. Sayılan bu masrafların sadece 1 kişiye ait olduğunu, bir aile geçindirmek zorunda olan işçinin hesabının bu noktada tutmayacağı açık.

SOSYAL-KÜLTÜREL İHTİYAÇLAR

Sürekli ihtiyaçlarımız arasında bulunan kültürel faaliyetleri, elde para kalmamasından ötürü yapamıyoruz. Sosyalleşmek, basitçe bir kafede zaman geçirmek 50 TL’den az tutmuyor. Hesaba kültürel ve eğitim temelli ihtiyaçların eklendiğinde gereken bütçenin mecburen artıyor. Bunu matematiğe dökeceksek durumu özeti şudur;

- Haftada bir kere dışarı çıkılıp kültürel ihtiyaçların karşılanmasının maliyeti 100 TL,

- Üniversite veya lise için kitap alınması gerekiyorsa 150 TL,

- Kırtasiyeden karşılanacak kalem, silgi, ders notu masraflarını 50 TL, tutuyor.

İNSANCA YAŞANACAK BİR ASGARİ ÜCRET!

Temel ihtiyaçların karşılanmasının 2300 TL, kültürel ve eğitimsel ihtiyaçların 600 TL, toplamda 2900 TL tutacağı bir durumda asgari ücretin yetmediği bariz bir gerçek. Ek olarak, et bazlı ürünlerin tüketimi ve temizlik malzemelerinin edinilmesi için de 200 TL gerektiğini düşünürsek, bir aile için ortalama olarak bu miktarın dört katının gerektiği (12400 TL) sonucu çıkıyor. Burada verilmesi gereken ücretin her bir kişi için en az 3100 TL, bu konuda yapılacak düzenlemeler, herkesin bu ihtiyaçlarını karşılaması düzeyinde olması gerektiğinin altını çizmemiz lazım. Temel masrafların ve sosyo-kültürel gelişimin garanti alındığı bir ücret söz konusu değilse, yapılan alışverişlerde herkesin gelirine göre vergilendirilmesi başka bir düzenleme modeli olabilir.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

CHPli Baltacı: AKP, IŞİD katliamında öldürülenleri vatan haini olarak mı görüyor?

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Çağdaş Devrim Son: Koku molekülleri koronavirüsün etkisini azaltabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa