TÜİK: Asgari ücret komisyonuna sunulan rakamlar ‘asgari ücret önerisi’ değil
TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunulan rakamlara ilişkin açıklama yaptı. TÜİK, rakamlar ‘asgari ücret önerisi’ değil dedi. Ancak asgari ücret TÜİK'in açıkladığı rakamlar oranında belirleniyor.
Fotoğraf: DHA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), asgari ücret ve bu ücrete dair artış oranının Kurum tarafından belirlenip Asgari Ücret Tespit Komisyonuna (AÜTK) önerilmediğini bildirdi.
TÜİK, rakamlar ‘asgari ücret önerisi’ değil dese de komisyon her yıl TÜİK’in açıkladığı tutarın altında asgari ücret belirliyor.
TÜİK'ten yapılan yazılı açıklamada, komisyona sunulan hafif, orta ve ağır işçilerin tüketimlerine ilişkin rakamsal değerlerin "asgari ücret önerisi olmadığı" ifade edildi.
Açıklamada, "Komisyon 15 üyeden oluşmaktadır. Bu üyelerden 5 tanesi devlet temsilcilerinden oluşmaktadır ve TÜİK bu daimi temsilcilerden bir tanesidir. TÜİK'in komisyondaki görevleri, ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik gelişmelere dair bir rapor hazırlamak ve komisyonun vereceği görev doğrultusunda bir işçinin gerek duyduğu kalori miktarlarını dikkate alarak farklı iş kolları için aylık ücret maliyetini çıkarmaktır. TÜİK hesaplamaları yaparken sadece bünyesinde bulunan fiyat verilerini kullanmakta ve hesaplamaları Asgari Ücret Tespit Komisyonun direktiflerine göre yapmaktadır” denildi.
"TÜİK TEKNİK BİR HESAPLAMA YAPMAKTADIR"
Açıklamada, TÜİK'in, AÜTK'ün verdiği görev çerçevesinde, Hacettepe Üniversitesinin belirlediği işçi dengeli beslenme sepetinde yer alan gıda maddelerinin günlük ve aylık parasal değerlerini, TÜFE kapsamında bulunan ve her ay kurumun internet sitesinde yayınlanan bölge bazındaki ortalama perakende satış fiyatlarını esas alarak üç farklı iş kolu için hesapladığı ifade edildi.
TÜİK MİLYONLARI AÇLIĞA MAHKUM ETME ARAYIŞINDA
Ülkede TÜİK’in verilerine güven sorunu olduğunu ifade eden Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Asgari geçim tutarına dair açıklaması da güven vermiyor. Ağır işler rakamının 2 bin 791 lira olarak açıklanması, ağır sanayi işçilerinin de açlığa itilmesi anlamına geliyor. Orta ve hafif işler diye ifade edilen milyonlarınsa zaten açlık sınırı altında yaşaması meşru görülüyor. Devlet kurumunun bunu yapması devletin bir kez daha sermayeden yana olduğunu göstermiştir. Asgari ücretli yılın 122 günü vergi için çalışıyor ve enflasyona ezdiriliyor. Biz diyoruz ki asgari ücret en az 6 ayda bir belirlenmeli ve vergiden muaf tutulmalıdır. İşçilere doğal gazı daha kısık yakacakları, daha çok üşüyecekleri, ekmeklerinin daha fazla küçüleceği, çocuklarının et, süt, proteinden mahrum olacağı bir hayatı reva görüyorlar. Sendikalar bu danışıklı dövüş sürecini daha fazla izlememeli ve kendi inisiyatifini koymalı” dedi.
TÜİK MİLYONLARCA İŞÇİYİ AÇLIĞA MAHKUM ETME DERDİNDE
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da “TÜİK’in önerisinin ülkedeki ekonomik koşullar ve geçim maliyetiyle alakası yoktur. İstatistikleri çarpıtarak iktidarın istediği rakamları halka gerçek veri gibi sunan TÜİK açlık sınırı altında bir rakamı uygun görmüştür. Sanırız ki TÜİK milyonlarca işçiyi yine açlığa ve yoksulluğa mahkum etme arayışı içindedir. Sadece bir ayda asgari ücret 523 adet yumurta, 237 adet domates kaybetmişken, TÜİK’in çizdiği pembe tablonun milyonlarca asgari ücretlinin nazarında bir değeri yoktur. Asgari ücret net en az 3 bin 100 lira olmalı ve vergi kesintisine son verilmeli” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)