23 Aralık 2020 09:46

Norveç'te rahipler greve çıktı

Norveç'te rahipler, Kilise'nin işveren örgütü (KA) ile Fagforbundet (İşçi Sendikası) ve Rahipler Birliği arasında anlaşma sağlanamaması üzerine 12 Aralık’ta greve başladı.

Dom Kilisesi önünde eylem yapan rahipler | Fotoğraf: Fagforbundet Sendikası

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te rahipler ilk defa grev yapıyor. Norveç Kilisesi yönetimi ile rahipler arasında, yeni alınacak rahiplerin ücretlerinin düşük olması nedeniyle yaşanan anlaşmazlık sonucu greve çıkan rahipler her gün Dom Kilisesi önünde eylem yapıyor.

Rahip, din adamı, diyakoz ve kilise müzisyeni eksikliği olduğunu ve bunların ülke çapında bir halk kilisesini yaşatmak için önemli olduğunu savunan rahipler, yeni işe alınan rahiplerin de ücretlerinin düşük olduğunu belirtiyorlar. Açıklama yapan rahipler, “Biz yeni meslektaşlarımızın bugünün rahipleriyle aynı ücret düzeyinde olan bir güvenceye sahip olması için grev yapıyoruz. Rahiplerin bugün aldığından daha fazla ücret istemiyoruz. Sadece yeni rahiplerin bugün görevde olanlarla aynı olmasını talep ediyoruz” dediler.

21 RAHİP GREVDE

Fagforbundet (İlahiyatçılar Sendikası) Sendikası ile UNİO sendikalarının kendi internet sayfalarında verdikleri bilgilere göre, ilk aşamada 5’i Fagforbundet Sendikasına üye, 16’sı UNİO sendikasına üye olmak üzere toplam 21 kilise çalışanı grev yapıyor.

Öte yandan Presteforeningen (Rahipler Birliği) anlaşmazlığın asıl nedeni olarak işverenlerin beş yıl önce imzalanan bir anlaşma ile verilen ek ücretin devam ettirmemesi olduğunu belirterek, yeni işe başlayacak rahiplerin bu ek ücreti alamayacaklarına dikkat çekiyor.

Rahipler bu yılki ücret ayarlamasında bu ekin sağladığı ücret seviyesinin devam ettirilmesini talep ederken işveren tarafı ise bunu kabul etmeyerek, yeni rahipleri yıllık mevcut düzeyin 50-60 bin kron altındaki bir ücret düzeyinde çalıştırmak istiyor.

Fagforbundet Teologene (İlahiyatçılar Sendikası) Başkan Yardımcısı Heinke Foertsch, “Çok geçmeden emekli olacağım ve korkarım ki görevi devralmak için yeni rahipler alamayacağız” dedi. Oslo’da bulunan Groruddalen semtinde kıdemli bir rahip olarak çalışan Foertsch, “Bu kesinlikle sürdürülemez. Bugün talep edilen, rahip olarak çalışan bizlerin daha fazla ücret talebi değildir. Sadece bizden sonra gelenlerin, bugün sahip olduğumuzdan daha azına sahip olmamasını istiyoruz” diye devam etti.

Öte yandan koronavirüs salgını grevin görünürlüğünü engelliyor. Yine de rahipler çoğunlukla her gün birkaç saat Oslo Dom Kilisesi önünde pankart açarak taleplerini duyurmaya çalışıyorlar.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Latin Katolik Cemaati Ruhani lideri Kovid-19 sonucu yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da taksi, minibüs ve dolmuş ücretlerine zam yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa