23 Aralık 2020 23:50

Kayseri esnafı: Biz açlıkla cebelleşiyoruz

Kayseri'de esnaf hükümetin verdiği desteği yetersiz buldu. Esnaf devlet yöneticilerinin yüksek maaşlarına dikkat çekerek "Lüks yaşamlarından vazgeçmeliler" dedi.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Barış TİMUR
Kayseri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın esnafa destek paketi ve kira yardımı söylemleri üzerine, Kayseri’de çay ocağı ve pastane işleten esnafla görüştük. Pandemi sürecinin başından bu yana mağdur olduklarını ifade eden esnafların ortak sorunu “İçeride oturmak yasak, dışarıya masa atmak yasak. Biz nasıl eve ekmek götüreceğiz” oluyor. Verilecek desteğe yönelik ise kira ödemelerinin yetersiz olduğunu, esnafın psikolojisinin bozulduğunu söyleyenlerin yanı sıra “Hiç yoktan iyidir” diyen esnaf da var.  

“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Kayseri merkezinde bulunan esnafla görüşmek üzere yola çıkıyoruz. İlk görüşmemiz çay ocağı sahibi Mustafa oluyor. “Mart ayının son günlerinde yaklaşık iki aydan fazla ocağımız kapalı kaldı. Bu süreçte ben şahsım adına destek başvurusunda bulundum. Destek çıkmadı bana. Neden olduğumu sorduğumda ise bir bilgi verilmedi. Dükkanın yarı mülkiyeti bana, yarısı kardeşime ait olduğu için birbirimize destek olmaya çalıştık. İşlerimiz iyi değil. Dışarıya masa atmak yasaklandı. İçeride oturmak yasak… Esnafa çay veriyoruz o da sınırlı oluyor. Ama devletten gelene de eyvallah diyorum. Zor bir süreçten geçiyoruz. Herkes elini taşın altına koyması gerekiyor. Kahvehaneler 9 aydır kapalı onlara da destek verilmeli” dedi.

“ESNAFIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU”

Kayseri merkezde pastane işletmesi olan Süveyda, “Bugün 750 lira esnafa destek vereceklermiş. Bu gibi oyunlarla bizi kandırmasınlar. Verilen yardım parasıyla esnaf ne yapabilecek? Yanında çalışan insanlar ne yiyip ne içecek? Perişan haldeyiz. İnsanların evde çocuğu aç perişan haldeyiz. Hepimizin psikolojisi çökmüş vaziyette. Bugün borcumu ödeyebilecek miyim, bugün ekmek bulabilecek miyim derdinde insanlar. Salgından daha çok ekonomik durumumuzu düşünüyoruz artık. İnanın, ülkedeki aç insan sayısı korona olan sayısından fazladır” diye konuştu.

“YÖNETİCİLER LÜKS YAŞAMDAN VAZGEÇMELİDİR”

“Türkiye’nin durumu hiç iyi değil” diyen Süveyda, “Çözüme dair öncelikle ülkedeki aç insanlar düşünülmeli. Maddi durumu kötü olan bir sürü insan var. Mesela salgın sürecinde uzaktan eğitim veriliyor. Hangi öğrencinin evinde dersi izleyecek internet var, bilgisayar var hiç sorulmadı. Parası yok ki derse girsin. Devletin bunları düşünmesi lazım… Bugün bakanlar bir sürü maaş alıyor. Bu kadar yoksul insan açlıkla cebelleşirken devlet yöneticileri maaşları başta olmak üzere lüks yaşamlarından vazgeçmeliler” ifadelerini kullandı.

“DESTEK BİZE ÇIKTI MI BİLMİYORUZ”

Çay Ocağı Esnafı Atalay ise şöyle konuştu: “Masa ve sandalyeleri kaldırdılar müşteriler iyice azaldı. Oturmadığın sürece çay içer misin? Aylık 1000 liradan fazla kira veriyoruz. Sattığımız çay kirayı ödemeye yetmiyor. Aylık elektrik geliyor 700 lira civarında, harcadığımız tüp ortalama 3-4 tüp 400 lira civarında. Su faturası geliyor hepsi para demek. Kurtarmıyor. Vatandaş çay alıyor kenarda sigara içiyor hemen ceza yazılıyor. Destek bize çıktı mı bilmiyoruz daha. Masa ve sandalye koyarsak bir nebze iyi olur.”

“ESNAFA DAHA FAZLA DESTEK LAZIM”

“İşler düşük, dükkan kirasını ödeyemiyoruz” diyen 30 yıllık Çay Ocağı Esnafı Mustafa ile görüşüyoruz. “Sağdan soldan, eşten dosttan borç alarak dükkanı ayakta tutuyoruz. Şu devirde verilen 750 lira kurtarmıyor ama hiç yoktan iyidir anlayışıyla bakıyoruz. Satışlar yok. Yoksa borç ile dükkanı çevirmeye devam. Esnafa daha fazla destek verilmesi lazım. Ayağımızın üstüne zor duruyoruz” şeklinde konuştu.

“3 BİN LİRA KİRA ÖDÜYORUM 750 LİRA YETER Mİ?​”

“Esnaf kan ağlıyor” diye sözlerine başlayan başka bir Çay Ocağı Esnafı Mehmet, “Çoğu esnaf arkadaşımız zararına kapatıyor. Eskiden sabah 7 oldu mu dükkan açılıyordu. Şimdi 10’da 11’de dükkan açıyoruz. Neden? Çünkü iş yok. Akşam dört olunca da kapatıyoruz. Günü bile kurtaramıyoruz. İçeriye müşteri alamayınca işler kesat. Açıklanan destek paketi yetersiz… Aylık ben 3 bin lira kira ödüyorum. 750 lira benim ihtiyacımı çözer mi hiç?​” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Çağrı Mert Bakırcı ile Carl Sagan ve bilim popülerleştiriciliği üzerine

SONRAKİ HABER

Kassel Valiliği: Akyüz ailesi Türkiye'ye dönmemek için her yola başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa