ASM’lerde alt yapı sorunu ve personel eksikliği sürüyor
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Birol Kocaman, pandemiden bu yana yaşanan sorunlara son zamanlarda raporlama sorununun eklendiğini söyledi.
Birol Kocaman | Fotoğraf: Evrensel
Dilek OMAKLILAR
İzmir
Sağlık Bakanlığının grip aşısı için Aile Sağlığı Merkezleri'ne (ASM) önce 10 milyon kişilik bir liste göndermesi ardından da geri çekmesi ASM çalışanlarının iş yükü ve alt yapı sorununu yeniden gündeme getirdi. İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Birol Kocaman, pandemiden bu yana yaşanan sorunlara son zamanlarda raporlama sorununun eklendiğine dikkat çekti.
"YETİŞME ŞANSIMIZ OLMAZDI"
Önce grip aşısının ASM’lerde yapılacağını belirten Sağlık Bakanlığının daha aşılar gelmeden bu kararı geri çekmesinin doğru bir adım olarak niteleyen Kocaman "Örneğin sadece bana düşen 470 grip aşısı yapılacak hasta vardı. Hem o kadar aşı yok Bakanlığın elinde hem de bizlerin o kadar insana bir anda aşı yapma şansımız yok. Çok ciddi yığılma olacaktı haliyle geri çekmesi doğru bir adım oldu" dedi.
Fazla sayıda aşı olsa bile ASM’lerdeki aşı dolaplarının da yetersiz olduğunu söyleyen Kocaman, "Zaten biz şu an çocuk ve bebeklerin rutin aşılarını yapıyoruz bir de okul çağı aşıları var 5 Ocak’a kadar bitmesi gereken. Zatürre aşıları da var. Dolaplarımızda zaten yer çok az, grip aşıları da geldiği takdirde bunu koyacak yerimiz olmayacaktı ki ocak ayının ortalarında Kovid-19 aşılarının da gelmesi bekleniyor. Onların şimdi ne şekilde hangi sistemle uygulanacağı belli değil. Buna aile hekimleri ve çalışanları olarak yetişme şansımız yoktu" diye konuştu.
PERSONEL AZ, İŞ YÜKÜ FAZLA
ASM’lerdeki çalışan eksikliğini de hatırlatan Kocaman, “Hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknisyenlerimizden oluşan ekip arkadaşlarımız var. Bunlarda da açıklar var. İzmir’de, yanlış bilmiyorsam, yüzde 15’e yakın aile sağlığı çalışanı eksiği var. Otomatik olarak iş yükü artan bir sistemde bir de en önemli unsur olan personel eksiği bizim işimizi daha da zorlaştırıyor” dedi.
"EKSTRA BİR RAPORA İHTİYAÇ OLMAMALI"
Son dönemde en büyük sıkıntılarından birinin SGK raporlarıyla ilgili olduğunu dile getiren Kocaman, "Bu hastaların bizim sistemimize düşmesi veya bizlere telefon açıp rapor istemeleri bir süre alabiliyor. Hasta pozitif olduğu anda bir panik yaşıyor, raporu düşünmüyor. Filyasyon ekibi gittiğinde de ‘Beni karantinaya aldılar zaten iş yerinden izinliyim’ diye düşünüyor ve raporu dile getirmiyor, unutuyor. Ama sonra iş yeri rapor istediğinde bizi arıyor. Biz geriye dönük rapor vermekte zorlanıyoruz, veremiyoruz. Bizden alamayınca bu kez vatandaş ilçe sağlığa müracaat ediyor. Bazen izolasyonunu bozmak zorunda kalıyor. Aslında vatandaşın pozitif ya da temaslı olarak düştüğü anda SGK tarafından raporlu sayılmaları veya izinli sayılmaları için ekstra bir rapor verilmesine gerek olmamalı. Hem bizim iş yükümüz açısından hem de filyasyon ekiplerinin veya ilçe sağlıktaki koordinasyon sağlayan hekim arkadaşların iş yükünü azaltacak. Artı vatandaşın da izolasyonunu bozmasına sebep olmayacak. Ülkedeki ekonomik durumda ortada, işini kaybetmemek adına özellikle temaslılar için söylüyorum, işimden mi olacağım diyip bırakıyor karantinayı ya ASM’ye ya da ilçe sağlık müdürlüklerine rapor peşinde koşabiliyor. O yüzden bir an önce bu sorunun çözülmesi gerekiyor" dedi.