24 Aralık 2020 09:16

Merkez Bankası faizi yüzde 17'ye yükseltti

Döviz şokuyla 2018'de yüzde 24’e kadar yükseltilen ve art arda yapılan faiz indirimleriyle yaz aylarında yüzde 8.25’e kadar inen politika faizi, dün yapılan faiz artırımıyla yüzde 17’ye kadar çıktı.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Merkez Bankası (TCMB), yüzde 15 olan politika faizini 200 baz puanlık artışla yüzde 17 düzeyine yükseltti. TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltilmesine karar vermiştir” denildi.

TCMB açıklamasında, küresel ekonomiye ilişkin verilerin üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın sürdüğünü gösterdiği belirtilerek, “Ancak, aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren kovid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam etmektedir” denildi.

MERKEZDEN PARASAL SIKILAŞMA VURGUSU

Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergelerin de ‘İktisadi faaliyette güçlü bir seyre’ işaret ettiği savunulan açıklamada, “Ancak, artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır” denildi ve şöyle devam edildi:

“İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yıl sonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.”

Açıklama şu ifadelerle devam etti: “Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir. TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

İFLASLAR VE İŞSİZLİK ARTACAK

Faiz artımını yorumlayan Finansal İktisatçı Dr. Sabri Öncü, “Ağbal bu işi neden yaptıklarını çok güzel özetliyor. İç talebi kısmak için yapıyorlar. İç talep düşünce cari açık da düşecek ithalat düşeceğinden. Ama, şimdi, bu borçlar nasıl çevrilecekler? Bir sürü şirket iyice gümbürdeyecek” ifadelerini kullandı.

"HATA BAĞIMLILIK YARATAN EKONOMİ ZİHNİYETİNDE"

İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise, “Merkez Bankasının yüzde 2 artışla faizleri yüzde 17’ye çekmesi 2018’i anımsatıyor. 2018 dejavu gibi! Hatırlanırsa 2018’de Merkez Bankası 4 kez faiz artırımı yapmıştı. Peki bu adım yanlış mı? Değil. Hata 2002’den beri ülkeyi ‘sıcak paraya’ bağımlı kılan ekonomi zihniyetinde yatıyor” dedi.

Merkez Bankası'nın faizi artırmasıyla dolar ve avro kurlarında düşüş yaşandı. Dolar 7,56, avro 9,24 seviyelerini gördü. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dink davası: Mahkeme başkanı 3 sanığın yurt dışına kaçma girişimi olduğunu açıkladı

SONRAKİ HABER

HSK kararnamesi ile yeni başsavcılar atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa