24 Aralık 2020 10:22

Hulusi Akar, Van'da köylülerin gözaltına alınıp işkence gördüğünü bilmiyormuş

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Van'da Servet Turgut ve Osman Şiban'ın helikopterden atılma iddialarıyla beraber ağır işkenceye maruz kalmasına dair hiçbir şey bilmediğini iddia etti.

Sezgin Tanrıkulu'nun 22 Eylül'de verdiği soru önergesi (solda) ve Hulusi Akar'ın 18 Aralık'ta verdiği yanıt | Fotoğraflar: Sezgin Tanrıkulu

Paylaş

Özgür GÜLTEKİN
İstanbul

Van Çatak'ta 11 Eylül günü askerlerce gözaltına alınan ve 2 gün sonra hastanede yoğun bakımda oldukları ortaya çıkan Osman Şiban ve Servet Turgut'la ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nın 18 Aralık tarihinde "Olaya yönelik herhangi bir bilgi ya da belgeye rastlanılmamıştır" dediği ortaya çıktı. Halbuki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın bu açıklamayı yaptığı 18 Aralık tarihinden önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 27 Kasım'da yaptığı konuşmada gözaltı olayının yaşandığını ifade etmişti. Akar'ın açıklama yaptığı 18 Aralık gününe dek olaya dair haberler de ulusal ve uluslararası pek çok gazete ve internet sitesinde yer almış ayrıca TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da olay hakkında "Değerlendirmek ve gereği yapılmak üzere kayıtlarımıza alınmıştır" açıklamasını yapmıştı.

Van'ın Çatak ilçesinde Servet Turgut ve Osman Şiban isimli iki yurttaş askerler tarafından 11 Eylül'de gözaltına alınmış ve 2 gün boyunca kendilerinden haber alınamamıştı. Turgut ve Şiban'ın gözaltına alınmalarından 2 gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında oldukları ortaya çıkmıştı. İki yurttaşın işkence edilerek askeri bir helikopterden atıldığı iddia edilmişti. Servet Turgut hastanede tedavi altında iken hayatını kaybetmişti.

OLAYIN ÜZERİNDEN 3 AY GEÇMESİNE RAĞMEN AKAR "BİLGİ VE BELGE YOK" DEDİ

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu 22 Eylül'de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde olaya dair ayrıntıları dile getirerek Akar'dan yanıt istedi.

Tanrıkulu'nun 22 Eylül'de sorduğu sorulara 18 Aralık tarihinde yantı veren Hulusi Akar, olayın üzerinden 3 aydan fazla bir süre geçmesine ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun gözaltı işlemi yapıldığını doğrulamasına rağmen "Bahse konu soru önergesinde belirtilen olaya yönelik herhangi bir bilgi ya da belgeye rastlanılmamıştır" ifadelerini kullandı.

TBMM İNSAN HAKLARI KOMİSYONU TANRIKULU'NUN BAŞVURUSUNU GEÇİŞTİRDİ

Sezgin Tanrıkulu ayrıca 12 Ekim tarihinde TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna sunduğu yazıda da olayın araştırılması için bir alt komisyon kurulmasını talep etti. Ancak komisyonun 1 Aralık'ta Tanrıkulu'ya verdiği yanıtta "Değerlendirilmek ve gereği yapılmak üzere Komisyonumuz kayıtlarına alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

ÖNCEKİ HABER

Darıca Belediyesi işçileri de greve çıkıyor

SONRAKİ HABER

71 barodan ortak açıklama: Avukatlar kolluk görevlisine dönüştürülmek isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa