24 Aralık 2020 11:39

KESK: OHAL Komisyonu lağvedilsin, kararları iptal edilsin

Hâlâ karara bağlanmayan 16 bin 50 başvurunun 2 bin 630’unun KESK’lilere ait olduğunu söyleyen Genel Başkan Aysun Gezen, "Bilinçli bir geciktirme ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) OHAL İnceleme Komisyonu'nun görev süresinin uzatılmamasını ve derhal lağvedilmesini talep etti. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, aradan neredeyse 4 yıl geçmesine rağmen komisyonun hâlâ 16 bin 50 dosyayı karara bağlamadığına dikkat çekti.

Tüm Bel-Sen Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP Milletvekili Yıldırım Kaya da katıldı. Açıklamayı okuyan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, OHAL Komisyonu'nun, karara bağladığı dosyaların yüzde 88,5’ini reddettiğini kaydetti. Hâlâ karara bağlanmayan 16 bin 50 başvurunun 2 bin 630’unun KESK’lilere ait olduğunu söyleyen Gezen, “KESK’lilerin 4 bin 267 ihraç dosyasının sadece yüzde 38’i karara bağlanmış, yüzde 62’si ise 4 yıldır hâlâ karara bağlanmayı beklemektedir. Bu, bilinçli bir geciktirme ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir” diye konuştu.

"İKTİDAR KAMUDA KADROLAŞMAYI TAMAMLIYOR"

Karara bağlanmayı bekleyen dosyaların çoğunluğunun barış akademisyenlerinden ve haklarında istihbarat raporları, mahkeme kararları, savcılık soruşturmaları vb. herhangi en ufak bir isnat bulunmayanlardan oluştuğunu söyleyen Gezen, “Komisyon ve iktidar oyalamayı uzatabildikçe uzatmayı, mağduriyeti işkenceye dönüştürmeyi, bu arada üniversitelerde ve kamuda kadrolaşmasını tamamlamayı düşünmektedir” dedi.

OHAL Komisyonu Başkanı'nın Anayasa Mahkemesi'nin barış akademisyenleri kararına rağmen neden karar verilmediği sorusuna verdiği yanıtı aktaran Gezen, Komisyon Başkanının “OHAL İnceleme Komisyonunun  kuruluş kanunu gereği yargı kararları bizi bağlamaz, komisyon idari karar verir. Mahkemelerden daha geniş araştırma ve soruşturma yapma yetkimiz var. Haklarında hiçbir delil bulunmaz ise kurum görüşü istenecek, gelen kurum görüşlerine göre de görevlerine iade edilip edilmeyeceğine ilişkin karar vereceğiz” dediğini söyledi.

Komisyonun görev süresinin 23 Ocak 2021 tarihinde sonra ereceğini söyleyen Gezen, “İktidarın OHAL’i kalıcı hale getiren politikalarda ısrar ettiği gözetildiğinde komisyonun görev süresini bir kez daha uzatacağı anlaşılmaktadır. Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin noteri gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi kesinlikle uzatılmamalı, aksine lağvedilerek aldığı ret kararları yok hükmünde sayılmalıdır. Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir” dedi.

Basın açıklamasında konuşan CHP Milletvekili Yıldırım Kaya, “Mahkeme niteliği taşımayan, hukuku ayaklar altına alınarak kurulan OHAL Komisyonunun görev süresi uzatılmamalıdır” dedi.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise iktidarın anayasayı ve hukuku ayaklar altına alarak çıkardığı KHK’ler ile saltanatını kurduğunu; komisyonun ise “Eninde sonunda bir suç buluruz” mantığıyla kararları ertelediğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Veli-Der Denizli Şubesi: Sınavlar iptal edilsin

SONRAKİ HABER

Batman'da iş cinayeti: İskele çöktü 1 yaşamını yitirdi, 2 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa