25 Aralık 2020 09:06

Doç. Dr. Osman Elbek: CoronaVac aşısının ön değerlendirmesi sevindirdi

Türk Tabipleri Birliği Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Türkiye’deki aşı sonuçlarının olumlu ve kendisi açısından mutluluk verici olduğunu söyledi.

Kovid-19 aşısı çalışmaları | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş ettiği CoronaVac aşısının Türkiye’deki sonuçlarının yüzde 91 koruyucu olduğunu açıkladı. Koca, aşının pazartesi günü Türkiye’ye ilk aşamada 2 milyon doz olarak geleceği bilgisini verdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Bakanlık tarafından açıklanan Türkiye’deki aşı sonuçlarının olumlu ve kendisi açısından mutluluk verici olduğunu belirterek, “Aşıya dair diğer ülke verileriyle birlikte açıklanacak faz-3 sonuçları halen önemini koruyor. Bugün Türkiye’nin yaşadığı sorunun temelinde tek bir aşıya bel bağlamamız yatıyor” dedi.

"ETKİLİ VE GÜVENLİ OLDUĞU GÖRÜLÜYOR"

CoronaVac konusunda açıklanan verilerin 1322 kişinin sonuçları olduğunu ve hedeflenen hastalık sayısı 40 iken aciliyet nedeniyle 29’da kaldığını anlatan Elbek, “Dün yapılan açıklama aşı kolunun etkin olabileceğine işarettir aslında. Etkinlik yüzde 91 olarak açıklandı, ama araştırma bitmediği için bu rakamı kullanmak çok doğru değil. Biz bilim insanları böylesi durumlarda güvenlik aralığına bakarız. Aşının güvenlik aralığı bugün itibariyle en düşük ihtimalde yüzde 71. Zaten hatırlarsanız Dünya Sağlık Örgütü ‘Yüzde 50’nin üzerinde etkili olması yeterli’ diyordu. Bu nedenle CoronaVac aşısının istenen etkililik sınırının üzerinde olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. Aşının güvenliğinin de faz-1 ve faz-2’de gösterildiğini hatırlatan Elbek “Aşı etkili ve güvenli bir aşı gibi duruyor. Şimdi ulaşmamız gereken faz 3 araştırmasının tüm dünyadaki ön sonuçları; özellikle Brezilya sonuçları. Çünkü Brezilya’da 59 yaş üstü de dahil edilmişti araştırmaya. Türkiye’de yapılan araştırma 59 yaş ve öncesine dair. 60 yaş üstündeki etkisini şimdilik bilmiyoruz. Muhtemelen ocak ayının ilk ya da ikinci haftası tüm dünyanın faz- 3 verileri toplanacak ve bir ön açıklama yapılacak. Tıpkı diğer aşıların yaptığı gibi” değerlendirmesinde bulundu. 

"AÇIKLANAN FAZ-3 SONUÇLARI DEĞİL"

Faz-3’ün sadece Türkiye’de değil, dünyanın diğer ülkelerinde uygulamaların sonuçlarıyla birleşerek yapılacak değerlendirme sonucu olacağı bilgisini veren Elbek, “Yoksa ülkelere göre ayrı faz-3 sonuçları yok. Zaten faz-3’ün mantığında iki şey var: İlki dünyanın farklı ülkelerinde yani farklı etnik gruplarda etkili mi? İkincisi ise farklı yaş gruplarında etkili mi? Bunları ancak dünyanın farklı ülkelerinde ve farklı yaş gruplarında araştırma yaparak elde edersiniz. O nedenle CoronaVac aşısının da bir tane faz-3 araştırma sonucu olacak. Türkiye’de açıklanan faz-3 sonucu değil” dedi. 

"FAZ-3 SONUÇLARI 2 HAFTAYA AÇIKLANABİLİR"

TTB’nin ‘acil kullanım onayı’nda aşı için bir tutum belgesi açıkladığını hatırlatan Elbek, “O çerçevede de ben çok uzak olmayan bir dönemde ancak gerekli koşulların sağlanarak onay alınacağını düşünüyorum. Zaten aşı pazartesi günü ülkeye gelecek ve gelir gelmez herkese uygulanması gibi bir durum söz konusu değil. Kamusal otorite de bunu söylüyor. 2 hafta içerisinde faz-3 sonucunun açıklanacağını da düşünüyorum. Ülkemizde açıklanan veriler ise umutlu olmamız gerektiğini, etkili ve güvenli bir aşı yolunda gittiğimizi söylüyor” dedi.

"TEK BİR AŞIYA BAĞIMLI OLMAMALIYDIK"

Türkiye’nin aşı için ilk olarak 11 Aralık tarihini verdiğini ve 25 Aralık’ta hâlâ faz sorunu yaşadığımızı ifade eden Elbek, “ Bunun tek nedeni Türkiye’nin ne yazık ki tek bir aşı ile yürümeye çalışmış olmasıdır. Biz Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili sorunumuzu şimdiye kadar çözmüş olsaydık belki de aşılamaya bugün itibariyle başlayabilecektik ya da başlamış olacaktık. Çünkü Pfizer-BioNTech aşısının faz-3 sonuçları bilimsel bir dergide yayımlandı ve bilimsel otoriteler tarafından onaylandı. Biz daha önce de tek bir aşıya bağımlı olmanın yaratacağı sorunlar konusunda uyarıyorduk. Şimdi bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Yoksa aşının kendisiyle ilgili bir sıkıntı görmüyorum” ifadelerini kullandı.

AŞI VE ETNİSİTE

Bakan Koca’nın ‘Aşı Türk insanında etkili’ sözlerinin ne anlama geldiğini sorduğumuz Elbek, aşı ve ilaç gibi ürünlerin dünyanın farklı ülkelerinde araştırılmasının en önemli nedeninin etnisite olduğuna dikkati çekerek, “ABD’den örnek verelim; Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının siyahlarda, beyazlarda, Afro-Amerikalılarda, Hispaniklerdeki etkileri ayrı ayrı ortaya konuldu. Çünkü aşılar ya da ilaçlar, genetik yapıya göre daha etkili ya da daha az etkili olabilir. Bu yüzden faz-3 farklı etnik kökenler üzerinden yapılır. Bu yüzden de bizde açıklananın faz-3 sonuçları olmadığını ifade ediyorum zaten. Yapılan açıklamada görülmesi gereken; Türkiye toplumunda aşının ön değerlendirmesinin güvenlikle ilgili bir sorununun olmadığını ve etkililiğinin DSÖ’nün yüzde 50 sınırının üzerinde olduğu... Bundan sevinç ve umut duymalıyız. Öte yandan araştırmada etnisiteler elbette önemlidir ama Türkiye’ye baktığımızda çok kültürlü bir yapıyı da görmek gerekiyor. Keşke Türkiye’de de araştırmalarımızı özgür ve çok kültürlü bir ortamda yürütebilsek” diye konuştu.

"DÜŞÜNMEDEN SİNOVAC AŞISINI OLURDUM"

HARVARD Üniversitesinden Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emrah Altundiş, Çin aşısının şu ana kadarki sonuçlarının ‘temkinli bir iyimserlik’ için yeterli olduğunu söyledi.  Altındiş, “Ben bu şartlarda Türkiye’de olsam, hele bir de risk gruplarında (sağlık çalışanı, kronik hastalıklı vd.) olsam, Sinovac aşısı hakkım geldiğinde hiç düşünmeden olurdum” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hangi ülkede kaç kişi koronavirüs aşısı oldu?

SONRAKİ HABER

Noel, salgının gölgesinde kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa