25 Aralık 2020 14:08
Son Güncellenme Tarihi: 26 Aralık 2020 09:15

İktidardan baskı gören Olay TV, açıldıktan 26 gün sonra kapandı

Yayın hayatına 30 Kasım'da başlayan ve HDP grup toplantısını yayımladığı için baskı gördüğü öne sürülen Olay TV kapandı. GYY Sarılar, kanalın sahibi Cavit Çağlar'ın iktidardan baskı gördüğünü söyledi.

Ekran görüntüsü, Olay TV canlı yayınından alınmıştır.

Paylaş

Yayın hayatına 30 Kasım'da başlayan ve HDP'nin Meclis grup toplantısını yayımladığı için baskı gördüğü öne sürülen Olay TV, bu akşamki Ana Haber bülteniyle kapandı.

Nevşin Mengü'nün sunduğu bültende kanalın Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, "Zannediyorum habercilik anlayışımızla ve yaptığımız yayınla bir takım mahfileri rahatsız ettik" dedi.

"HABERCİLİK ANLAYIŞIMIZ BİR SÜRÜ YERİ RAHATSIZ ETTİ"

Sarılar, "Biz haberciliği fabrika ayarlarına döndürme iddiasıyla çıktık. Türkiye müthiş bir kutuplaşmanın içinde. Bunu her alanda yaşıyoruz. Siyaseten bu kadar kutuplaşmış bir ülkenin medyası da kutuplaşmıştı. Bir grup iktidar, bir grup muhalefet yapıyordu. Gerçekler biraz ortadan kaybolmuştu. Yayına başladığımızda tek ölçümüz olacak demiştik: Haber. Eğer haberse her haberi mutlaka saklamadan, eğmeden verecektik. Verdik. Vermeye devam ettik. Ancak bu habercilik anlayışı ve yanınımız zannediyorum bir sürü yerleri rahatsız etti. Yayıncılık ilkemiz, anlayışımız başta ciddi bir kabul görmüştü. Yayınlarımız buna tanıktır. Tarafsızlığın ve eşit mesafenin örnekleriyle dolu. Her siyasi partiye, her inanca, her gruba, her kesime eşit mesafede duracağız dedik. Ekranımızda AK Partili, İYİ Partili, CHP'li, TKP'li yöneticiler, siyasetçiler bir araya gelebildi. Çünkü biz kimseyi kavga ettirmek derdinde değildik. Böyle bir platform olduk. Bunu gerçketen hayata geçirdiğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"CAVİT ÇAĞLAR 'BANA İKTİDARDAN BÜYÜK BASKI VAR' DEDİ"

Sarılar ayrıca "Olay TV'nin bütün yayın hakları, lisansı Cavit Çağlar'da. Yüzde yüz hissesi onun. Ancak Hüseyin Köksal buraya yeniden yayın hayatına başlaması için sermaye koydu. Beraber yola çıktılar. Şimdi bu ortaklık bitiyor. Hüseyin Bey, Cavit Bey ile ortaklığını sonlandırma kararı aldı. Çünkü bu yayıncılığı daha fazla sürdüremeyeceğimizi anladık. Cavit Bey, 'Bana iktidardan büyük baskı var' dedi. 'Çok ağır baskı altındayım, devam edemeyeceğim' dedi. Hatta kendisine burada hepimizin yerine gelecek ve bu yayını, Olay TV'yi götürecek insanlar listesi sunulduğunu da söyledi kendisi.

"KANALI SUSTURACAK BASKIYI YAPACAK MERCİYİ HERKES BİLİYOR"

Baskının kimden geldiği sorusuna dair de Sarılar, "İktidarı işaret etti ama Türkiye'de 30 Kasım'da yayına başlamış bir televizyonu, üstelik de tarafsız habercilik yapacağım iddiasıyla çıkan bir kanalı susturacak baskıyı yapacak merciyi herkes biliyor" açıklamasında bulundu.

Genel Yayın Yönetmenliği koltuğunda Süleyman Sarılar'ın oturduğu kanalın kadrosunda Nevşin Mengü, Özlem Akarsu Çelik, Duygu Demirdağ, Ali Ekber Aydın, Şafak Ongan, Nazlı Bolak, Gökhan Kayış, Ünal Kaya, Kenan Şener ve Alican Uludağ gibi isimler yer alıyordu.

"YA BİR YOL BULACAĞIZ YA BİR YOL YAPACAĞIZ"

"Peki şimdi ne olacak" sorusuna ise Sarılar şu yanıtı verdi:

"Hüseyin Köksal, bu bütün baskılara boyun eğmeyen Hüseyin Köksal yeni bir arayışa girdi. Olay TV'yi bugün noktalayacağız ama Köksal bu anlayıştaki gazeteciliği devam ettirmek için çeşitli görüşmeler yapıyor, çeşitli platformları deniyor. Bizim birlikte çalıştığımız 180 arkadaşımızla birlikte yeni bir mecrada mutlaka özgür haberciliğe devam edeceğiz. Ya bir yol bulacağız ya bir yol yapacağız" dedi.

Nevşin Mengü de "Cavit Bey çekiliyor, Hüseyin Bey bu ekiple yola devam etme kararında" dedi.

Yayın, alkışlı protesto eşliğinde son buldu ve Olay TV'nin ekranı karardı. Kanalın kapanmasının ardından olaytv.com.tr adresinin www.tvhaberi.com adresine yönlendirildiği görüldü. 

CAVİT ÇAĞLAR: YAYINLAR BENİ RAHATSIZ ETTİ

Olay TV'nin sahibi Cavit Çağlar ise kanalın kapanmasının ardından şunları söyledi:

“Ben merkez sağda siyaset yapmış bu ülkeye hizmet etmiş bir kişiyim. Olay TV yayın ekibinin yaptığı yayınlar beni rahatsız etti. Tarafsız yayın yaparken HDP yayınlarına ağırlık verilmesi üzerine bu konuyu beraber iş birliği yaptığım ortağıma ilettim. Bunun üzerine "yeni bazı arkadaşları kanala ilave edip denge kuralım" dediğimde ortağım bunu kabul etmedi. Ben de bu şartlarda devam edemeyeceğim, kanaldan ayrılmak durumunda kalacağımı söyledim. . Kanalın lisansı elimde uygun bir zamanda yeni bir ekiple tekrar başlayabilirim. NTV'yi kuran benim. Bursa'da Olay Gazetesi'ni kuran ve 35 yıldır kesintisiz yayın yapan benim. Ben de Olay TV'nin kapanmış olmasından dolayı çok üzgünüm. Yollarımızı ayırdığımız tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum."

OLAY TV'İN KAPANMASINA TEPKİLER

Olay TV’nin kapanması sosyal medyada da büyük tepki topladı. Meslek örgütleri, Olay TV çalışanları, gazeteciler, siyasetçiler kanalın kapatılmasına ve üzerindeki baskılara tepki gösterdi. Tepki gösterilenler arasında, geçtiğimiz günlerde köşesinde “Orada çalışan gazeteci meslektaşlarım için üzülüyorum” diye yazan Ahmet Hakan da vardı. Hakan’a hâlâ tazminatları ödenmeyen Hürriyet gazetesi çalışanları hatırlatıldı.  
Türkiye Gazeteciler Sendikası: İktidar kendisine biat etmeyen Olay TV’yi baskıyla kapattırdı. Boyun eğmeyen meslektaşlarımızla gurur duyuyoruz. Bu ülke karanlığı yenecek. Alkışı siz hak ediyorsunuz. 
Çağdaş Gazeteciler Derneği: Basın özgürlüğü açısından bir utanç günü daha yaşandı. Tüm meslektaşlarımızı selamlıyoruz.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu: Kamuoyu, neden özgür haberciliğin olamayacağını, tarafsızlık misyonuyla yola çıkmış Olay TV’nin baskılar sonucu 25 günde kapanmasıyla hazin şekilde gördü. Bu utanç verici hal karşısında gazeteciliği yaşatma mücadelesi veren meslektaşlarımızın yanındayız!
Duygu Demirdağ: Bugün 25 Aralık 2020. 180 televizyoncunun, gazetecinin, emekçinin çalıştığı bir televizyon kanalı, Olay TV kapandı. Sadece 26 gündür yayında olan bir ekran karardı bu akşam. Haberini, yayınını kendimiz yaptık. Bu tarihi yazmak lazım bir kenara... Gün gelir, okuruz.
Özlem Akarsu Çelik: Türkiye medya tarihinin en kısa televizyonculuk serüveni sona eriyor. Bugün veda ediyoruz ama başka bir gün başka bir adreste buluşacağız. Kamu yararına habercilik yapmaya devam edeceğiz. 
Çiğdem Toker: TV haberciliğinde biatı, kayyımı kabul etmemenin simge fotoğrafıdır bu. Türkiye’deki medya özgürlüğünün de. 
Timur Soykan: Olay TV kapatıldı. Saray’da yaşayan iletişim başkanı ve yandaşlar yarın, öbür gün yine utanmadan basın özgürlüğünden bahsedecek. Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayacaklar. Dünya tarihi çok despot gördü ama yalan söylemekten hiç utanmayan böyle bir tipoloji çok azdır.
Kemal Kılıçdaroğlu: Ülkemiz bu karanlığı hak etmiyor. Aydınlığı mutlaka getireceğiz! 
Ahmet Davutoğlu: Olay TV’nin iktidar baskısı sonucu daha bir ay olmadan kapanması, demokrasimiz adına utançtır! Neden korkuyorsunuz bağımsız gazetecilerden? Unutmayın sadece şaibeli işleri olan, kirli ilişkiler ağına bulaşan, yalanlarla insanları kandıranlar korkar basından! 
Mustafa Yeneroğlu: Bir Türkiye klasiği daha... Özgür basın ve tarafsız yayıncılık ilkesi ile yola çıktılar, iktidarın baskısına ancak 26 gün dayanabildiler. Özgürlükten korkanlar utansın.
Poyraz Haleldar: Mahkeme kararlarının tanınmadığı, tarafsız haber kanallarının kapandığı, farklı görüş söyleyince ‘FETÖ’cü, ‘terörist’, ‘milli güvenlik’ sorunu algısı yapıldığı bir karanlık dönemdeyiz maalesef ama özgür günler çok yakın umudunuzu yitirmeyin.
İpek Yezdani: Sayın Ahmet Hakan, Olay TV’de çalışan arkadaşlarım için üzüldüm demiş sağ olsun, bizim için üzülmeyin, genel yayın yönetmeni olduğunuz Hürriyet gazetesinin sahiplerine yasa dışı şekilde el koydukları tazminatlarımızı ödemelerini söyleyin yeter.
Serkan Ocak: Ahmet Hakan dün köşesinde üzgün olduğunu yazdı. Olay TV kapanınca Cavit Çağlar’a değil de oradaki gazetecilere üzülmüşmüş. Hürriyet’ten atılan 45 gazeteciden bazıları Olay’da çalışmaya başlamıştı. Yani Hürriyet’ten atılınca gıkın çıkmasın, Olay TV’de işsiz kalınca üzül. Tabii yersen!

NE OLMUŞTU?

Kapanma kararında altında, Olay TV'nin frekans ve isim hakkını elinde bulunduran Cavit Çağlar ile kanalın yüzde 70 finansmanını sağlayan Trabzonlu iş insanı Hüseyin Köksal arasındaki anlaşmazlığın yattığı iddia edilmişti. 

Anlaşmazlığın sebebinin HDP'nin Meclis grup toplantısının haber kanalları içerisinde sadece Olay TV tarafından baştan sona yayımlanması olduğu öne sürülmüştü.

Ahmet Şık, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Cavit Çağlar, TMSF eliyle şirketlerine el konulmakla tehdit edildi. Saray Rejimine rüştünü ispatlamış bazı Kanal 7 çalışanları, Saray görevlilerince  televizyon kanalına yönetici (=kayyım) olarak atanmak istendi. Çağlar talepleri kabul etti ancak ortağı Hüseyin Kalkan reddetti. Anlaşmazlık üzerine Çağlar, OlayTV ve bağlı şirketin tüm isim haklarını ve sahip olduğu frekansı da alarak çekilme kararı aldı. Artık OlayTV adını kullanamayacak olan kanalın başka bir isimle farklı bir frekansla yayın hayatına devam edebilmesi için görüşmeler yapılıyor" ifadelerini kullanmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da 12 köpek zehirlenerek öldürüldü

SONRAKİ HABER

KESK: Daha fazla oyalama daha fazla insanlık suçudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa