25 Aralık 2020 22:30

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Zeytun: Pandemide açlık grevi vahim sonuçlar doğurabilir

Cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili Evrensel'e konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, mahpusların çok kötü koşullarda yaşadığını ve pandemi dolayısıyla riskin arttığını vurguladı.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Av. Abdullah Zeytun | Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve cezaevi koşullarının düzeltmesi için mahpusların dönüşümlü olarak başlatmış olduğu açlık grevi eylemi 29’uncu günü geride bıraktı. Yaşanan eyleme dair Evrensel’e konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, yeterince sağlıksız koşullarda yaşayan ve açlık grevi eylemi yapan mahpuslara koronavirüsün buluşması durumunda vahim sonuçlara neden olabileceğini söyledi. Zeytun, yetkilileri, mahpusların ulusal ve uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını titizlikle yerine getirmeye çağırdı.

"YETERİNCE SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA YAŞIYORLAR"

Tüm dünyayı ve Türkiye’yi bir yıla yakın zamandır etkisi altına alan kovid-19 salgınıyla ciddi ölümlerin yaşandığını belirten Zeytun, bu hastalığa yakalanan kişilerin arasında en dezavantajlı grupların bağışıklık sistemi zayıf kronik hastalar ve yaşlılar olduklarının bilinmekte olduğunu söyledi. Cezaevi koşullarında yaşayan mahpusların, yeterli beslenme, güneşten faydalanma, spor yapma ve sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanlarının olmamasının başlı başına bağışıklık sistemlerini zayıflatan, onları normal insanlara göre sağlık açısından daha dezavantajlı kılan önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Zeytun, “Yeterince sağlıksız koşullarda yaşayan bu mahpusların açlık grevi eylemlerine başlamaları bağışıklık sistemlerini tamamen zayıflatacak, dışarıdan gelecek herhangi bir bulaşıcı hastalığa karşı vücutlarını dirençsiz yapacaktır. Dolayısıyla kovid-19 gibi dünyada milyonlarca insanın ölümüne sebep olan bir virüsün açlık grevi eylemi yapmakta olan mahpuslara bulaşması, vahim sonuçlara neden olabilir” dedi.

"CAN KAYBININ ŞİMDİDEN ÖNÜ ALINMALI"

Cezaevlerindeki siyasi mahpusların bu kez başlattıkları süresiz dönüşümlü açlık grevinde Anayasa Mahkemesi kararına rağmen sürmekte olan tecridin kaldırılması ile beraber diğer tüm cezaevlerindeki kötü koşulların düzeltilmesi yönünde olduğunu belirten Zeytun, “Kurulduğu günden bu yana ulusal mevzuata aykırı bir şekilde yönetilen, burada tutulan mahpusların, Anayasa ve yasa ile güvence altına alınan haklarından mahrum bırakıldığı bu çifte standarda son verilmesi gerekmektedir. Geçmişte birçok mahpusun açlık grevi eylemleri nedeniyle hayatını kaybettiğini, birçoğunun da vücudunda kalıcı hasarlar bıraktığına tanık olduk. İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları mahpusların hayatlarını çok daha ciddi bir şekilde riske etmekte, ciddi neticelere neden olabilmektedir. Temennimiz, mahpusların insani, vicdani ve hukuki taleplerinin yerine getirilmesi ve oluşabilecek her türlü can kaybının şimdiden önünün alınmasıdır. Bu bağlamda yetkilileri, mahpusların ulusal ve uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını titizlikle yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sırbistan'a götürülen işçiler, hakları verilmeden sınır dışı edildi

SONRAKİ HABER

Bu bir veda değil, vefa bütçesidir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa