25 Aralık 2020 19:21

HDP'li Alican Önlü, Elazığ Depremi sonrası yaşanan mağduriyetleri sordu

HDP Milletvekili Alican Önlü, Elazığ Depremi sonrası yaşanan mağduriyetlere dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Milletvekili Alican Önlü, 24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen 6.8’lik depremin ardından Dersim’e bağlı köylerdeki hasarın giderilmediğini belirterek mağduriyetlere dair soru önergesi verdi.

Önlü’nün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede, depremin ardından Dersim’in Mazgirt ve Pertek ilçesine bağlı köylerde 1500 yapıda hasar olduğu hatırlatıldı. Bu hasarlardan kaynaklı yaşanan mağduriyetlerin giderilmediğini söyleyen Önlü, Emek Partisinin yürüttüğü çalışmalara dikkat çekerek hükümet tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarının yüzeysel ve gelişi güzel yapıldığını söyledi.

Sürecin şeffaf yürütülmediğini söyleyen Önlü, konteynerlerde yaşamak zorunda kalan yurttaşların çocuklarının da altyapı olmadığından eğitime ulaşamadığı, yurttaşların konteynerlere ulaşımı noktasında da ciddi sıkıntıların yaşadığını aktardı.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Önlü, Oktay'a şu soruları yöneltti:

  • Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen yıkım işlemleri neden yaz aylarında değil de kış aylarında yapılmaya başlanmıştır? 11 ayda yapılmayan çalışmaları kış ayında başlatma kararı kim tarafından ne amaçla verilmiştir?
  • Dersim’de deprem nedeniyle evleri yıkılan ya da ağır hasar kaydı alan yurttaşlarımızın sayısı kaçtır? Bu yurttaşlarımızın barınma ihtiyaçları nasıl karşılanmıştır?
  • Şu ana kadar Dersim’e kaç konteyner gönderilmiştir? Konteynerlarda yaşayan yurttaşlarımızın sayısı kaçtır? Konteyner verilmeyen yurttaşlarımızın kira bedellerinin karşılanması noktasında ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
  • Yıkımlardan sonra yapılması planlanan evler hangi şirket tarafından yapılacaktır?
  • Konteynerların alt yapı sorunları çözülmeden gelişi güzel bir şekilde yerleştirildiği iddiaları doğru mudur? Konteynerlarda elektrik ve temiz su sorunu olduğuna dair iddiaların doğru mudur? Bu iddiaların yerinde araştırılması adına bakanlık olarak bir çalışmanız var mıdır?
  • Depremden etkilenen ve konteynerlarda yaşamak zorunda kalan yurttaşlarımızın eşyalarının korunması ve saklanması noktasında bir çalışmanız var mıdır?
  • Hayvancılıkla uğraşan ve depremden etkilenen yurttaşlarımızın için ne tür önlemler almaktasınız? Depremden etkilenen yurttaşlarımızın hayvanlarının kalabileceği alanlar yaratılmış mıdır?
  • Konteynerlarda yaşamak zorunda kalan yurttaşlarımızın pandemiden etkilenmemesi adına ne tür önlemler alınmaktadır? Konteynerlarda yaşayan yurttaşlarımızın covid testlerinin ücretsiz yapılması noktasında bir çalışmanız var mıdır?
  • Evleri yıkılan ya da ağır hasar nedeniyle evlerini terk etmek durumunda kalan yurttaşlarımızın yaşayabileceği evlerin yapımı için ne tür destekler verilecektir?
  • Ortak mülkiyetten kaynaklı yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi noktasında bir çalışmanız var mıdır? Ortak mülkiyetten kaynaklı kaç aile konteyner ya da yardımlardan yararlanamamaktadır?

(Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu bir veda değil, vefa bütçesidir!

SONRAKİ HABER

Kilis'te cinsel istismar sanığı serbest bırakıldı, duruşmaya katılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa