27 Aralık 2020 09:46

"Kovid-19 Meslek Hastalığı yasası tüm sağlıkçıları kapsasın"

Türk Tabipleri Birliği (TTB), ‘Kovid-19 Meslek Hastalıkları Yasası’ başlıklı online panel düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Koronavirüs kaynaklı sağlık emekçileri ölümlerinde artış yaşanırken sağlık örgütlerinin “Kovid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin ve tüm sağlıkçıları kapsasın” talebiyle sürdürdüğü mücadele ise devam ediyor. TTB’nin çağrısı ile düzenlenen online panelde sağlık, hukuk ve siyaset gibi çeşitli alanlardan bir araya gelen temsilciler bir kez daha Kovid-19 meslek hastalıkları yasası çıkarılmasını ve yasanın tüm sağlık emekçilerini kapsamasını talep etti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), ‘Kovid-19 Meslek Hastalıkları Yasası’ başlıklı online panel düzenledi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Gazeteci Fatih Portakal’ın moderatörlüğünde gerçekleşleşen panele TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt, İş Hukukçusu Dr. Av. Murat Özveri ve İş Başmüfettişi Şeref Özcan’ın yanı sıra CHP, HDP ve İyi Parti milletvekilleri konuşmacı olarak katıldı.

Kovidin sağlık emekçileri içerisindeki yaygınlığına dikkat çeken TTB Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt, ‘Kovid-19 meslek hastalığı olsun’ derken sadece virüse yakalanan 120 bin sağlık çalışanı için değil, onların aileleri için de bir sosyal güvenlik şemsiyesi talep ettiklerini vurguladı. Yasanın illiyet bağı aranmaksızın tüm sağlık çalışanlarını kapsaması gerektiğini de söyleyen Akkurt, “Sağlık Bakanlığının Halk Sağlığı Yönetim Sistemi kayıtları doğrudan SGK’ye gönderilsin, 4A, taşeron vs. tüm çalışanlar için eşit SGK kapsamı olsun” dedi.

"YASA BOYUTUNDA DA DİRENECEKLERDİR"

Pandeminin başından bu yana kovid-19’un hukuken iş kazası, meslek hastalığı olduğunu gündeme getirdiğini söyleyen Dr. Av. Murat Özveri ise “Nitekim ilk yayımladıkları genelge ile bunun iş kazası olmadığın ilan ettiler. Genelge boyutunda direniyor. Yasa boyutunda da direnecektir. Elbette kolay olmayacaktır” diyerek mücadelenin önemine dikkat çekti.

İş Başmüfettişi Şeref Özcan ise iş yerlerindeki denetimsizliğe dikkat çekerek; “Bir iş yerinde yapılması gerekenler tespit edilirse ve önemler alınırsa önüne geçmek çok kolay. Tedbir sadece kişisel olmaz iş yerlerinin de tedbir alması gerek” diye konuştu.

"MÜCADELEYE DEVAM ETMELİYİZ"

Kovid-19 Yasa Tasarısı’nın TBMM’deki durumuna değinen CHP Milletvekili Av. Ünal Demirtaş, “Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının yakınlarını kamuya yük olarak görüyorlar. Mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Bu hak alınacak, bunu başaracağız” dedi.

Hükümetin kovid-19’a bağlı ölümlerde illiyet aradığını hatırlatan HDP Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz, ise “Bir peşkeş olsa 24 saatte yasayı getirebilirler. Bu tercihlerinin kimden yana olduğunu gösteriyor” dedi.

Hükümetin samimi olmadığını ifade eden CHP’li Dr. Murat Emir ise “Bütün partilerin ortaklaştığı, katkı verdiği bir yasa olmalı. Ama bir genelge ile geçiştirme gayretine girdiler. Bize göre genelge yetersiz” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu da “Sağlık personeli Almanya’nın yarısı kadar ama şimdiye kadar hayatını kaybeden sağlık personeli 283, Almanya’da ise sadece 35. Biz diyoruz ki, bu hastalıkla sıkıntıya düşenler için kovid-19 meslek hastalığı sayılsın” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Afşin Elbistan santral bölgesinde heyelan: Yeni bir Çöllolar faciasına ramak kalmış!

SONRAKİ HABER

EMEP: Katliamın 9’uncu yılında Roboskî’de adalet arayışına iktidarın kulakları sağır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa