29 Aralık 2020 08:03

Ordu Çevre Derneği: Belde Evleri’nin zemin yıkımı neden yapılmıyor?

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Belde Evleri’nin yıkılması için belediyeye çağrı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Coşkun ÖZBUCAK
Ordu

Ordu'da, 1’inci İdare Mahkemesi aralık ayının başında kentte yüksek katlı binaların önünü açan 2016 yılında hazırlanan 'Nazım İmar Planı'nı iptal etmişti. Daha önce belediyenin de iptal ettiği kararla, kentteki yüksek katlı binaların yapımının önüne geçildiği gibi Ordu’nun kıyı şeridinde yükselen 3 blok 17’şer katlı ve 280 daireli Belde Evleri binalarının yıkımı da kesinleşmişti. Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkımı zemin katına kadar yapılan Belde Evleri’nin bulunduğu alan park alanı olarak ilan edilmişti. Yıkımın zemin katında durdurulması ve alanın etrafının çevrilmesi Orduluları endişelendirdi. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) dün yaptığı basın açıklamasıyla, Ordu Büyükşehir Belediyesine (OBB), “Belde Evleri’nin zemin katını da tamamen yıkıp, burayı park olarak halkın kullanımına aç” çağrısı yaptı.

Belde Evleri’nin bulundu alanda yapılan basın açıklamasını ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül okudu. Alanın “Özel Alan Projesi” kapsamına alındığı andan itibaren itiraz ederek mücadeleyi başlattıklarını belirten Gönül, Ordu Büyükşehir Belediyesini, Belde Evleri’nin yıkımı kararı sonrası alanın nasıl değerlendirileceği konusunda Mart 2020 tarihinde belediye meclisinin aldığı karara uymaya çağırdı. Ordu Çevre Derneği olarak Belde Evleri’nin yapılması sürecinden bu yana yapılan usulsüzlüklere karşı mücadele ettiklerini söyledi.

"MECLİSİNİZİN KARARINI GERÇEKLEŞTİRİN"

Zemin katta durdurulan yıkımla yeni bir süreç başladığını belirten ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül “Ordu Büyükşehir Belediyesi keyfi ve hukuksuz uygulamalarını sürdürüyor” dedi. Belediye Meclisinin Mart 2020 oturumunda, Ordu İdare Mahkemesinin Şubat 2020 tarihinde verdiği kararla Belde Evlerin kıyı kenar yasasına uygun olmadığı kararını dayanak yaparak Belde Evleri’nin yıkılması kararını aldığını hatırlatan Gönül şunları söyledi:

“Aynı toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonunun alanın “park alanı” olması yönündeki teklifi kabul edildi. Yıkım başladı. Ancak binanın 1. ve 2. blokları yıkıldıktan sonra 3. blok yıkılmadan çalışmanın sonlandırılması üzerine Ordu Çevre Derneği olarak Ordu Büyükşehir Belediyesine yıkımın neden durdurulduğunu sorduk. OBB, ‘Söz konusu alanda yargı kararıyla yıkım ve hafriyat iş ve işlemleri devam etmekte olup; ilgi dilekçede belirtilen bloğun da bu doğrultuda yıkımı gerçekleştirilecektir’ yanıtı verdi. Bugün karşı karşıya olduğumuz durum bambaşka. Yıkım tamamlanmadı. Üç blokun ortak zemini hâlâ yıkılmadı. Burasının etrafı yeniden kapatılıyor. Başka bir çalışmanın yapılacağı endişesindeyiz.”

"YASADIŞI ÇALIŞMALARA İZİN VERMEYİZ"

Yıkımın tamamlanması gerektiğini belirten ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, büyükşehir belediyesinin, meclisin aldığı “park alanı” kararına uymaya çağırdı. Yıkım bir an önce yapılmalı diyen Gönül sözlerini şöyle sonlandırdı: “2021 yılı yaz ayına yetişecek biçimde yeşil alan çalışması tamamlanmalı, geçmişte olduğu gibi mesire yeri ve semt spor alanları olmalıdır. Buraya “park alanı” dışında başka yapılacak tüm çalışmalar yasadışıdır. Yasadışı çalışmaya karşı hukuki ve fiili mücadelemizi vereceğiz. OBB yönetimini kendi aldığı kararı uygulamaya çağırıyoruz.”

ERDOĞAN DA YIKILMASINI İSTEMİŞTİ

Ordu'da, 2016 yılında uygulamaya konulan ve yüksek ölçekli binalara izin veren 'Nazım İmar Planı' emsal alınarak satışa çıkarılan belediye arsasına 3 blok halinde 17’şer katlı ve 280 daireli bina ruhsat verildi. Kıyı kenar çizgisi içerisinde kaldığı gerekçesiyle mahkeme tarafından yıkım kararı verilen 3 bloktan oluşan 17’şer katlı 280 daireli binaların yıkım çalışmaları bu yılın şubat ayında başlamıştı. Eski Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz döneminde, 2018 yılının mayıs ayında ihale yoluyla satışa çıkarılan belediye arsasında yükselen inşaat, 12’nci kata kadar ulaşmıştı. Halkın ve çevre örgütlerinin büyük tepkisini çeken projenin iptal edilmesi için imza kampanyaları düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Belediye Başkanı Hilmi Güler’e kaç kez söyledim, nasıl yıkmazsınız?​” diyerek gökdelenlerin yıkılmasını istemişti. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, bütün mimari özellikleriyle tartışma konusu haline gelen gökdelen inşaatını belediye meclisi gündemine taşıdı. Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi, 18 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda gökdelen inşaatının durdurulmasına karar verdi. Meclis aynı toplantıda, gökdelen projesinin imar planını iptal etti. Yapı şirketinin kararı mahkemeye taşıması üzerine Ordu 1'inci İdare Mahkemesi, şubat ayında söz konusu inşaat hakkında yıkım kararı verdi. Karar, Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanarak inşaatın yıkımı gerçekleşti.

ÖNCEKİ HABER

Arap dünyasının son on yılı: Yıkılan düzenin yeniden dizaynı

SONRAKİ HABER

Aile hekimleri: Kovid-19 aşıları aşı merkezlerinde uygulanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa