29 Aralık 2020 23:08
/
Güncelleme: 23:41

Seyhan Belediyesi işçileri: Geri adım yok, mücadeleye hazırız

Seyhan Belediyesi işçileri yüzde 7’lik teklifi kabul etmediklerini, yüzde 30 ücret zammını içeren taslaktan geri adım atmayacaklarını ifade etti.

Seyhan Belediyesi işçileri: Geri adım yok, mücadeleye hazırız

Fotoğraf: Evrensel

Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
Adana

KHK ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilen ve yüzde 4’lük zamma mahkum edilen işçiler şimdi bu kaybın karşılanmasını istiyor. Yüzde 30 zam talep eden bir taslakla masaya oturan Seyhan Belediyesi işçileri belediye yönetiminin yüzde 7’lik teklifi karşısında “Taslağımızın arkasındayız, bir adım geri atmıyoruz, gerekirse greve gideriz” diyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hükümetin belirlediği ücretleri eleştirdiğini hatırlatan bir işçi “Bir partinin genel başkanı yüzde 7’yi eleştiriyorsa, bunlar da yüzde 7 diyorsa kimse genel başkanı dinlemiyor demek ki. Biz taslağımızın arkasındayız. Gerekirse greve de hazırız. Ekmeğimizin peşindeyiz çünkü. Çok bir şey istemiyoruz. Ekonomik kriz var, pandemi var. Biz zaten hak kaybına uğradık. KHK ile iki sene mağdur olduk. Kayıplarımızın karşılanmasını istiyoruz” dedi.

“Kadrolularla aradaki ücret farkı kapanacak” derken makasın daha da açıldığını dile getiren bir işçi, “Yüzde 7 nedir? 100 lira bayram parası nedir? Aynı bayramı yaşamıyor muyuz? Domates 6 lira olmuş. En temel ihtiyaçtan bahsediyoruz. 4 kişilik aile bir kilo domatesle mi hayatını geçirecek?​” diye konuştu.

"ÇIKIN ARKADAŞLAR DESİNLER, İŞÇİ HAZIR"

“Beklentimiz yüksekti ama dibe çektiler” diyen bir başka işçi ise “Taslakta yazılanın arkasındayız. Ama yüzde 7’lik teklif var karşımızda. Şu şartlar altında nasıl bir zam bu, çözemedik. Kadrolu işçilere yüzde 12 civarı zam yapıldı zaten bizim iki üç katımız kadar maaşları var. Belediye başkanı ‘Kadrolu ile yeni kadroya geçen arasındaki farkı kapatacağız’ demişti ama bu teklifle ara daha çok açılmış oluyor” diye konuştu.

Bir diğer yol işçisi de işçilerin hazır olduğunu belirterek, “Sendika alanlara inecek, sendika tuttuğunu koparacak işçisi ile birlikte. Bu olmalı, işçi hazır. Arkanızdayız denmeli, işçiye güven vermeli. Çıkın arkadaşlar desinler, işçi hazır” dedi.

"GEÇİNMEK İÇİN EK İŞ YAPANLAR VAR"

Park bahçelerden bir işçi üç kredi kartı ile birinden kredi çekip öbürünün borcunu ödeyerek yaşamlarını geçirdiklerini belirterek, “İşçi düzgün bir zam bekliyor. Bu ücretlerle geçinemiyoruz. Geçinmek için ek iş yapanlar var” dedi. Söze giren bir başka işçi kendisinin mesai dışında ek iş yapmak zorunda kaldığını anlattı. İki yılın yüzde 4’le geçtiğini, ‘TİS yapacaksınız’ dendikten sonra da 6 ay geçtiğini dile getiren işçi, “Kayıplar çok, yüzde 300 zam alsak bu kayıplar ancak karşılanır herhalde. Biz üç sene önce o para ile ne kadar yağ alabiliyorduk, bugün ne kadar alabiliyoruz? Yumurta 13 liraydı 33 lira olmuş” diye konuştu.

Genel-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu da görüşmelerin devam ettiğini belirterek “Yüzde 7 teklifini işçilerimize götürdük. Kabul etmedik. Sonraki teklif de istediğimiz seviyede olmazsa uyuşmazlık tutanağı tutacağız” dedi.

İŞÇİLER KAYIPLARININ KARŞILANMASINI İSTİYOR

İşçilerin sürecin 6 ay uzamasından huzursuz olduğunu ifade eden Fen İşleri Baş Temsilcisi İlhami Solgun, “Sürecin son gününe kadar bekleyeceğiz. Sendikamızın belirlediği yüzde 30 kırmızı çizgimizdir. Yüzde 7 asgari ücrete verilen zammın çok altında kalıyor. 5 litre yağ 40 lira iken, 80 lira olmuş. İnsanlar gerçekten hastalık döneminde bayağı bir sıkıntıda” dedi.

Eşit işe eşit ücret istediklerini dile getiren Solgun, “Biri 10 bin lira aylık alıyor, biri 3 bin lira; biri 40 lira yemek parası alıyor, biri 7 lira. Bunları brüt olarak söylüyorum. Nete kalırsak simitle çayla günümüz geçiyor. Biri bin kalori alırken öbürü 50-100 kalori alıyor ve aynı işi yapıyorlar” diye konuştu.

Belediyenin pandemide ödeneklerin azalmasını öne sürdüğünü dile getiren Solgun, “Başka belediyeler veriyor ama. 53 tane ilden büyüğüz. Belediyenin maddi gücü var. Olumsuzluklar hep işçiye yansıyor. İşverene yansımıyor” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et