Kocaeli Körfez'de yurttaşlardan asgari ücret tepkisi: Sürekli işveren kollanıyor

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde yurttaşlar belirlenen asgari ücrete tepkilerini "İşçiyi ezdirmeyiz' diyorlar öyle bir şey yok, geçinemiyoruz" diyerek dile getirdi.

29 Aralık 2020 13:01
Paylaş

Meryem UZAY
Metin DOĞAN
Kocaeli

Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirledi. Kocaeli’nin Körfez ilçesinin Tütünçiftlik bölgesinde yaşayan yurttaşlara açıklanan asgari ücreti nasıl karşıladıklarını sorduk. Vatandaşlar bu rakamla geçinmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Ülke koşullarında en az 3 bin lira olmadığı sürece bir faydası olmayacağını düşünen Adem “2800 lira ne ki? Bir yağ olmuş 65 lira, kolay değil geçinmek. Marketlere gidiyorsun her hafta zam har hafta zam biz de bıktık bundan. Biz kıt kanaat geçinmeye alıştığımızdan böyle olmuş. Bizim iyi niyetli oluşumuzdan oluyor. Biz de Almanya veya Avrupa ülkelerindekiler gibi en ufak bir şeye baş kaldırsak böyle olmaz. Devamlı başımızı eğdiğimiz için yukarıdakiler de bizi istediği gibi kullanıyor” dedi.

“BİR DE DİYORLAR İŞÇİYİ EZDİRMEYİZ ÖYLE BİR ŞEY YOK”

Asgari ücretin en az 3 bin 200 lira olması gerektiğini düşünen Turan Kaya, her şeye zam gelirken asgari ücrete getirilen zammın yeterli olmadığını belirtti. Kaya “500 lira zam yeterli değil, kira mı verecek çocuk mu okutacak yol parası mı verecek? İnsanların 3-4 nüfusu var. Başımızdakiler hiç bunu düşünüyor mu? Düşünmez” diye konuştu.

Temel tüketim maddelerinin çok pahalı olduğunu ve bir poşet alışveriş için 100 lira verdiğini söyleyen Kaya, “Yağ olmuş 80 lira asgari ücrete yüzde 20 zam vermişler. Bir de diyorlar 'İşçiyi ezdirmeyiz.' Öyle bir şey yok, gariban her zaman ezilir, başımızdakiler hiç bunu düşünmüyor” ifadelerini kullandı.

Mikrofon uzattığımız bir başka isim Emine Köseoğlu ise 6 kişilik bir aile olduklarını ve geçimin çok zor olduğunu belirtti. Köseoğlu, “Eşim ile oğlum çalışıyor, üstelik asgari ücret de almıyorlar, ancak gene de zor. Kiradayız 6 kişiyiz çok zor, daha iyi şartlarda yaşamamız için biraz daha fedakârlık yapması lazımdı devletin” diye konuştu.

"SADECE NEFES ALABİLME VE YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORUZ”

Özgür de hayat pahalılığından şikayetçi. Birçok yurttaşla aynı örneği veren Özgür, yağ fiyatlarının şubat ayında 30 lirayken bugün 65-70 lira civarında oluğunu, her ürüne çok ciddi zam yapılırken belirlenen asgari ücretin yetersiz olduğunu söyledi. Özgür, “Asgari ücrete gelen zam ne kadar insanları etkileyecek çok merak ediyorum, sonumuz iyi değil. Biz zaten kendimizden sürekli veren insanlarız kendimizden ödünler vererek yaşamı idame ettirmeye çalışıyoruz, bizim yaşam şartlarımız sürekli düşüyor. Sadece nefes alabilme, yaşam mücadelesi verme şeklinde devam ediyoruz” dedi.

Öğrenci olduğunu belirten İlayda Berberoğlu da mesele zam vermek olduğunda söz konusu olan ücretlere yapılacak zam ise çok sınırlı tuttuklarını belirtti. Berberoğlu “Fiyatlara baktığınızda aldığınız çoğu şeye sınırlama getiriyorsunuz birçok şey için. Ben burs alıyorum mesela benim için burs da yeterli değil kendi masraflarımı karşılamıyor bu da ailem için zor oluyor” dedi.

“SÜREKLİ İŞ VEREN KOLLANIYOR”

Mikrofon uzattığımız 55 yaşında emekliliğini bekleyen bir EYT’li ise kira ve faturalardan sonra kalan paranın bir işe yaramadığını şu sözlerle dile getirdi: “Yeterli bulmuyorum kira olmuş 1000 lira faturalar ile 2000 lira ben bu 800 lirayla boş ekmek yesem gene yetmez en az 3500 olmasını istiyorum.” Emekli olmak için daha 5 senesi olduğunu söyleyen EYT’li vatandaş yaşından dolayı iş bulamadığını söyledi, işi olmadığı halde belirlenen rakamdan memnun olmayan EYT’li işe girse de bu rakamın yeterli olmayacağını söyledi ve ekledi: “3 çocuk babasıyım nasıl yetsin. Sürekli iş veren kollanıyor iş veren kollanmamalı işçi korunmalı el el yıkar el döner yüzü yıkar ben muhalefetlik yapak istemiyorum ama haksızlığın karşısındayım.”

ÖNCEKİ HABER

Hasta bir sene biterken: Sanata bakıştaki geçmeyen salgını gördük

SONRAKİ HABER

Dersim’de CHP’li belediye verdiği sözü unuttu: Arsaları halka sormadan satışa çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa