29 Aralık 2020 14:18

Kadıköy Anadolu Lisesi yerleşkesi inşaat gerekçesiyle boşaltılıyor

Kadıköy Anadolu Lisesinin Moda sahilindeki yerleşkesi inşaat gerekçesiyle boşaltılacak, öğrenciler ise çevredeki okullara dağıtılacak.

Fotoğraf: @barisyarkadas twitter hesabından alınmıştır.

Paylaş

Türkiye'nin köklü okullarından Kadıköy Anadolu Lisesinin Moda sahilindeki yerleşkesi inşaat gerekçesiyle boşaltılacak, öğrenciler ise çevredeki okullara dağıtılacak.

Okul idaresinin velilere aktardığı bilgilere göre, öğrencilerin bir bölümünün yine Moda'daki Kadıköy Lisesine, diğer bölümünün ise Merdivenköy'deki Halil Türkkan Ortaokuluna nakledilmesi planlanıyor.

Okul binalarının baştan sona yeniden inşa edileceği en az 1,5 yıllık süreyi öğrencilerin yemekhane ve yatakhane imkanı bulunan Kuleli Askeri Lisesinde geçirmesi talebi ise Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geri çevrildi.

Yabancı dilde eğitim vermek üzere Türkiye'nin ilk anadolu lisesi olarak 1955 yılında kurulan okulun yatakhane binası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2017'de yıkılmış, Kadıköy Belediyesinin desteğiyle 300 öğrenci için spor sahasına geçici prefabrik pansiyon ve yemekhane yapıları kurulmuştu. Kadıköy Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı, Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunları Derneği ve öğrenci velileri de okul kültürünün yok olmaması adına bağış kampanyası düzenleyerek projeye destek sundu.

Ancak arada geçen sürede inşaat tamamlanamadığı gibi, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi ile Milli Eğitim Müdürlüğü ve valilik arasındaki görüşmeler sonunda, diğer binaların da depreme dayanıksız olduğu sonucuna varıldı. Okul alanında öğretimin kesintiye uğramaması için binaların sırayla yıkılması önerisi ise sürecin 5 yıla yayılacağı gerekçesiyle reddedildi.

Yeni inşaatların mart veya nisan 2021'de başlayıp haziran 2022'de bitirilmesi planlanırken, arada geçen sürede Moda İskelesi ile Yoğurtçu Parkı arasındaki yaklaşık 27 bin metrekarelik alan tamamen boşaltılacak.

Kalamış ve Prens Adaları manzaralı okul alanında sosyal tesis inşa edilmesi önerisi geçen yıllarda vakıf ve dernek çevresinde tartışma yaratmış, eğitim dışı amaçlı her girişimin rant oluşturacağı ve okulun taşınmasının bile gündeme gelebileceği görüşü ağır basmıştı.

Kadıköy Anadolu Lisesi geçen yıllarda yatılı hazırlık öğrencilerin okul dışında dinci etkinliklere yönlendirilmesi ve okulun ilk gününde yeni öğrencilere simit fırlatılması haberleri dolayısıyla iktidar medyasının hedefi olmuştu.

İlk yasal öğrenci birliklerinden birinin 1997'de kurulduğu okulun bünyesinde faaliyet gösteren çok sayıda bilim ve sanat kulübü, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Evli olduğu kadını öldüren erkek, müebbet hapisle cezalandırıldı

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 253 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa