2020 Almanya’da korona bahanesiyle işçi haklarına saldırı yılı oldu
"Pandemiyle birlikte, Almanya'daki tüm firmalar kısa çalışmaya giderek, işçilerin havuzlarında birikmiş olan saatlerin ve yıllık izinlerinin belli bir bölümünü bu kısa çalışma döneminde kullandı."
Fotoğraf: Lenny Kuhne/Unsplash
Stuttgart’tan Mercedes işçisi
Almanya'da üretim alanında yer alan VW, Ford, Mercedes, Opel, Porsche, BMW vb. otomobil firmalarında yaklaşık olarak 4,66 milyon işçi ve emekçi çalışıyor. Bu firmalara değişik türden otomobil araç parçaları üreten yan sanayide yer alan firmalarda da (962 tane) 823 bin işçi çalışıyor. Bu firmalardan Mercedes'te 300 bin, Bosch’ta 132 bin ve Porsche’ta 35 400 işçi ve emekçi çalışmaktadır. Sindelfingen ve Untertürkheim Mercedes bölümlerinde yaklaşık 52 bin işçi bulunmaktadır (33bin Sindelfingen ve 19bin Untertürkheim).
Almanya istatistik Dairesi'nin verilerine göre bu yıl içerisinde 18 binde fazla firma ve küçük işletme iflas etmiş durumda. Yine aynı kurumun tahminlerine göre önümüzdeki yıl her üç ayda bir 6000 iflasın bu sayıya eklenmesi bekliyor.
“PANDEMİ DÖNEMİNDE İŞTEN ATMALAR YAŞANDI”
Pandeminin yaygınlaşması ile birlikte ağırlıklı olarak Almanya'daki tüm firmalar mart-nisan aylarında kısa çalışmaya giderek, işçilerin havuzlarında birikmiş olan saatlerin ve yıllık izinlerinin belli bir bölümünü bu kısa çalışma döneminde kullandı. Bu dönemde kiralık firmalardan gelerek otomobil sektöründe çalışan işçilerin hepsine çıkış verildi.
Yılın son aylarında yavaş yavaş otomobil sektöründe yeniden canlılık artmaya başladı ve bu dönem ile birlikte yapılan mesailerde göz ile görünür bir artış yaşandı. Yeni yılda da bu mesailerin artarak devam edeceği bugünden gözüküyor.
“İŞYERİNİ KURTARMAK İÇİN FON ÖNEREN SENDİKACILAR OLDU”
Özellikle dijitalleşme, elektrikli araç üretimi tartışmalarının bu dönemde artması ile birlikte özellikle otomobil sektöründe faaliyet gösteren firmalar da işçi çıkartılması tartışmalarını da beraberinde getirdi. Tüm firmalar yaptıkları açıklamada, özellikle 2022 yılına kadar var olan sayılarında gözle görülür bir azalmaya gitmek istiyorlardı. İşçiler işyerlerinde yapılan özel anlaşmalar ile bu dönemde birçok hakkından feragat etmek zorunda kaldı. 2020 “Önemli olan firmaların yaşamlarını sürdürmelerini sağlayacak ortamı yaratmak” düşüncesinde olan sendika ve işyeri temsilcilerinin daha çok ön plana çıktığı bir yıl oldu. İşi daha da ileriye götürerek işyerlerini kurtarmak için fon önerilerinde bulunan sendika yöneticileri oldu.
“SENDİKALAR PANDEMİ BAHANESİYLE TİS’TE SIFIR ZAMMA İMZA ATTI”
Sendikalar bu dönemde pandemi gerekçesiyle yapılan TİS sözleşmesinde sıfır ücret artışına imza attı. Bunu takip eden günlerde işyerlerinde özel anlaşmalar ile bu saldırılara yenileri eklendi. İçinde bulunduğumuz dönem yine metal dalında TİS görüşmelerinin başladığı bir döneme denk geliyor. Belirlenen taleplerin ne kadar işyerlerinde tartışıldığı meçhul olsa da özellikle haftalık çalışma saati ile ilgili olan madde için, haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesi için mücadele ederken aynı ücret karşılığında olmasını da yüksek ses ile her ortamda dile getirmek gerekiyor. Stuttgart’ta Zoom üzerinden yapılan ve ağırlıkta metalci işçisi ve sendikacıların katıldığı toplantı bu mücadeleyi örgütlemenin işaretlerini verdi. Ayrıca, işyerlerinin yok edilmesine karşı önce otobanı zorlayan ve sonrasında araç park binasını işgal eden Mercedes Untertürkheim işçileri aslında bizlere yol gösteriyorlar.
Yeni yıla birkaç gün kala mücadele umudu işçiler arasında artmaya devam ediyor. Bu dönemde işçi sınıfı dostlarına büyük görevler düşmektedir. Onların destekleri ile bu dönem daha da sıcak geçecek gibi.