30 Aralık 2020 02:12

Eskişehirli Metal işçisinden Baldur mektubu: Sorunlarımız da ortak mücadelemiz de

Eskişehir'den metal işçisi Kocaeli'de süren Baldur grevi üzerine yazdı: Baldur işçilerinin yaşadıkları sorunlara benzer sorunları tüm fabrika işçileri yaşamakta. Sorunlarımız ortak, çözümümüzde ortak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Candy Hoover Fabrikasından bir metal işçisi
Eskişehir

Koceli Çayırova Şekerpınarda Baldur fabrikasındaki grev sürüyor. 114 işçi arkadaşımızın çalıştığı bu fabrikada 5 yıla yakın süredir devam eden haklı mücadelenin sonunda elde ettikleri yetkiyi patron tanımadı ve grev süreci başladı… Gözdağı vermek için işten çıkarılan 3 işçi fabrika önünde çadır kurarak direnişine başlamıştı.

İşçiler bu kez sendikaları ile birlikte tüm fabrika greve çıktı. Pandemi ve ekonomik kriz şartlarında işten çıkarılan arkadaşlarını yalnız bırakmayan Baldur işçileri hepimize birlik olmanın gücünü gösteriyor.

Belki de bu grev haberi olmasa ne Baldur fabrikasındaki hak gasplarını ne de oradaki arkadaşlarımızın mücadelelerini duymayacaktık. Anayasal bir hak olan sendikalı olmak hakkından başka hiçbir şey istemeyen işçi kardeşlerimizle bir avuç patronun mücadelesine tanık oluyoruz burada. Buradaki mücadele sadece 114 işçi kardeşimizle patronun mücadelesi değildir. Üreten yaratan insanlarla onların sırtından milyonlar kazanan sermayedarların, aslında biz hiç gitmemiş görmemiş de olsak Eskişehir’deki biz metal işçilerinin tüm Türkiye’nin fabrikalarındaki bizlerin mücadelesidir. Pandemi başladığında kısa çalışma ödeneğine, üretim geri başladığında uzun mesailere, hak aradığında işsizliğe mahkûm işçiye umut ışığı oldu. Baldur fabrikasındaki sorunlar sadece grevdeki arkadaşlarımızın değil tüm Türkiye’nin sorunudur. 

Bu fabrikadaki arkadaşlarımızın mücadeleleri hepimize önemli dersler veriyor. Birlik olmak şartlar ne olursa olsun haklı mücadelemiz için arkadaşlarına sahip çıkmak gerekiyor. Biz kararlı olduktan sonra patron ne yaparsa yapsın sırtımız yere gelmez bunu bir kez daha gördük. Onlar da çok iyi biliyor ki biz üretmezsek hayat duruyor bu yüzden güçlüyüz grev hakkımızı gasp etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Baldur’da işten atıyorlar, oylama istiyorlar. Başka yerlerde de baskılar aynı şekilde sürüyor. Kocaeli’ndeki arkadaşlarımızın direnişlerini sürdürmesi Eskişehir’de bize ve ülkenin geri kalanındaki işçi kardeşlerimize güç veriyor. İnsanca bir yaşam için tek vücut olup mücadeleye devam etmeliyiz.

Baldur işçilerinin yaşadıkları sorunlara benzer sorunları tüm fabrika işçileri yaşamakta. Sorunlarımız ortak, çözümümüzde ortak.

ÖNCEKİ HABER

Yoksulun pandemi şerrinden çıkardığı hayır: Çocuklar evde, bot masrafından kurtulduk

SONRAKİ HABER

Sultanbeyli Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası: Esnaf çıkmaza girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa