Lübnan'da öğrencilerin harç protestoları devam ediyor
Lübnan'da üniversite öğrencilerinin harç eylemleri devam ediyor: Ailelerimiz maaşlarını yerel para birimiyle alıyor, dolarla değil.
Arşiv | Fotoğraf: Wikimedia Commons
Lübnan'da eğitim veren yabancı üniversitelerin, öğrenim harçlarını yerel para birimi yerine ABD doları üzerinden tahsil etmek istemesi üzerine başlayan protestolar devam ediyor.
Ülkenin en köklü eğitim kurumlarından Beyrut Amerikan Üniversitesinin başkentteki yerleşkesinde toplanan onlarca öğrenci, mevcut ekonomik kriz nedeniyle yerel para biriminin karaborsada ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 80 değer kaybettiğine işaret ederek, bu uygulamaya tepki gösterdi.
Öğrenciler ve aileleri, ülkedeki ekonomik krizin oluşturduğu işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle öğrenim harcını karaborsadaki kur üzerinden ödeyemediklerini belirterek, Merkez Bankası'nın belirlediği resmi kur üzerinden bir taksitlendirme yapılması talebinde bulundu.
"AİLELERİMİZ MAAŞLARINI YEREL PARA BİRİMİYLE ALIYOR, DOLARLA DEĞİL"
Lübnanlı öğrenci İbrahim Bast, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrenim harçlarını resmi kur üzerinden kabul etmeyen Beyrut Amerikan Üniversitesi yönetimine seslerini duyurmak istediklerini söyledi.
Öğrencilerin halihazırdaki şartlarda harç taksitlerini dolarla ödeme imkanı olmadığını dile getiren Bast, "Bizler Lübnan'da yaşıyoruz ve ailelerimiz de maaşlarını yerel para birimiyle alıyor, dolarla değil" dedi.
Öğrenciler, üniversite yönetiminden taleplerine olumlu yanıt gelinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.
LÜBNAN’IN YARISI YOKSULLUK İÇİNDE
Lübnan lirası geçtiğimiz yıl yüzde 80 kadar değer kaybetti. Karaborsada 1 dolar 8 bin liraya kadar yükselmiş durumda. Fiyatlar ülke çapında büyük hızla yükselirken bankalar döviz işlemlerini durdurdu ve Lübnan Lirası çekim işlemlerini de kısıtladı.
Birleşmiş Milletler’e göre, Lübnan nüfusunun yarısından fazlası şu anda yoksulluk içinde yaşıyor.
Üzerine gelen Kovid-19 salgını ve Beyrut’ta ağustos ayında meydana gelen ve en az 200 kişinin yaşamını yitirdiği ve 6 binden fazla kişinin yaralandığı büyük patlama da durumu iyice kötüleştirdi.
(DIŞ HABERLER)