2020'de ne oldu? Dünyada ve Türkiye'de yaşananlar...

GÜLİSTAN DOKU KAYBOLDU

Fotoğraf: MA

5 OCAK

Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku kayboldu. 5 Ocak’tan bu yana Gülistan için aramalar defalarca durdurulup tepkiler sonucu yeniden başlatıldı. Doku en son üvey babası polis olan Zaynal Abakarov ile görüşmüştü. Babası soruşturmayı yanlış yönlendirdiği için açığa alındı, ancak Abakarov hâlâ serbest.

KANAL İSTANBUL'A
ÇED ONAYI

17 OCAK

Fotoğraf: Evrensel

Kanal İstanbul projesinin ÇED raporu 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 

KAVALA BERAAT ETTİ, KAVALA TUTUKLANDI

Gezi davasının 18 Şubat’ta görülen karar duruşmasında Osman Kavala beraat etti. Aynı gün Kavala için 15 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklama kararı verildi. 20 Mart’ta Kavala hakkında “darbe” suçlamasından tahliye kararı verildi. Ancak Kavala bu karardan yaklaşık 10 gün kadar önce “casusluk” suçundan tutuklandığı için tahliye edilmedi.

18 ŞUBAT

KÜRESEL PANDEMİ
İLAN EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü
küresel pandemi ilan etti. Türkiye’de ilk koronavirüs vakası açıklandı.

11 MART

Fotoğraf: DHA

İŞÇİ, ÖNLEMDEN MUAF

Pandemi sürecindeki ilk sokağa çıkma yasağı uygulandı. İşçiler önlemlerden muaf tutularak çalışmaya devam etti. Sonrasında patronlara işçileri ücretsiz izne gönderme hakkı tanındı, işçiler ayda 1168 liraya mahkum edildi. Sözleşmeler de dahil olmak üzere sendikal haklar askıya alındı.

11-12 NİSAN

Fotoğraf: DHA

'BLACK LIVES MATTER'

ABD’nin Minesota kentinde George Floyd isimli bir siyah Amerikalının gözaltına alınırken, kendisini yere yatıran ve ensesine diziyle bastıran polis nedeniyle yaşamını yitirmesi çeşitli ülkelere de sıçrayan ve aylarca süren ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı kitlesel protesto hareketlerine yol açtı. Floyd’un videolara yansıyan “Nefes alamıyorum” sözleri hareketin sloganı haline geldi. 

25 MAYIS

Fotoğraf: AA

SAVUNMA YÜRÜYÜŞÜNE BARİKAT

Çoklu baro düzenlemesine karşı baro başkanları Ankara’ya “Savunma Yürüyüşü” başlattı. Ankara girişinde polislerce barikatlarla engellenen avukatlar gözaltına alındı. Daha sonra avukatlar Meclis önünde nöbete başlarken 11 Temmuz’da Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılarak ‘çoklu baro’ sistemi getirildi.

19 HAZİRAN

Fotoğraf: Evrensel

MÜLTECİ TEKNESİ BATTI

Fotoğraf: DHA

Van Gölü’nde mülteci teknesi battı. Günler süren arama kurtarma çalışmalarında 61 mültecinin cansız bedenine ulaşıldı. Teknede 100’ün üzerinde yolcu bulunduğu belirtildi. Olaya ilişkin başlatılan soruşturma sonucu 12 kişinin yargılanmasına karar verildi.

29 HAZİRAN

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YİNE HEDEFTE

3 TEMMUZ

İstanbul Sözleşmesine dönük saldırılar 2020 yılında da devam etti. Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması yönünde talimat verdi. AKP’li Numan Kurtulmuş İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı gündeme getirdi. Sözleşmeye dönük saldırılara karşı kadınlar tepki göstererek sokağa çıktı, eylemler ve forumlar yaptı, İstanbul Sözleşmesi inisiyatifleri kuruldu.

Fotoğraf:
Evrensel

DARDANEL ÇALIŞMA KAMPI!

Dardanel’de kovide yakalanan işçilere izin vermek yerine kapalı devre çalışmaya gitti. Sırf üretimin sürmesi için 14 gün boyunca virüsü kapan/kapmayan tüm işçiler aynı yerde çalıştı. Pandemiyi fırsata çeviren patronlar izole kamplarını gündeme getirdi, işçilere çalışırken Mess-Safe denilen çipleri taktı.
Bu süreçte 600’ü aşkın emekçi,
Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

27 TEMMUZ

BEYRUT LİMANINDA PATLAMA

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Beyrut Limanında yıllar önce el konulan ve limanda depolanan 2 bin 750 ton amonyum nitrata bağlı dev bir patlama meydana geldi. En az 204 kişi yaşamını yitirdi, 6 bin 500 kişi yaralandı, 300 bin kişi evsiz kaldı.

4 AĞUSTOS

Fotoğraf: Freimut_Bahlo

AYHAN BİLGEN’E GÖZALTI, KARS BELEDİYESİNE KAYYUM

Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, HDP’ye dönük başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alındı. Kobanê eylemleri öne sürülerek başlatılan soruşturmada ifade veren Bilgen 2 Ekim’de tutuklandı. Aynı gün belediyeye kayyum atanırken operasyonun ikinci dalgasında gözaltına alınan Eş Başkan Şevin Alaca ise 8 Ekim’de tutuklandı. 

25 EYLÜL

Fotoğraf: MA

İZMİR'DE DEPREM

Yunanistan’ın Samos Adası açıklarında 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaklaşık 16 saniye süren depremde Türkiye ve Yunanistan’da toplam 119 kişi hayatını kaybetti,
1053 kişi yaralandı.
Deprem, 2020 yılında yeryüzünde meydana gelen depremler arasında
en ölümcül deprem olarak
kayıtlara geçti. 

30 EKİM

Fotoğraf: Evrensel

ABD SEÇİMLERİ

ABD Başkanlık Seçimleri gerçekleşti. Mevcut Başkan ve Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump seçimleri kaybederken, Demokrat Parti Adayı
Jo Biden ABD’nin yeni başkanı oldu. Trump, yenilgiyi reddederken Biden ocak sonunda görevi devralmaya hazırlanıyor.

3 KASIM

Fotoğraf: Ted Eytan

ALBAYRAK İSTİFA ETTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, resmi Instagram hesabından istifa ettiğini duyurdu. Albayrak’ın, “At izinin iti izine karıştığı, hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zaman, Cenab-ı Allah sonumuzu hayreylesin” gibi ifadeleri dikkat çekti. Ertesi gün Cumhurbaşkanı Erdoğan adına yapılan açıklamada “Görevden af talebi kabul edilmiştir” denildi.

8 KASIM

Fotoğraf: DHA

İLK AŞI
İLK UMUT

Fotoğraf: Envato

Koronavirüsten kurtulmak için tüm dünya aşı çalışmalarına kilitlendi. Kasım ayında faz-3 çalışması sonuçları açıklanan aşılar yıl sonunda bazı ülkelerde uygulanmaya başlandı. Gelişmiş ülkeler aşı stokunun büyük çoğunluğunu rezerve ederken yoksul ülkelerin aşıya erişiminde sorun yaşandı.

18 KASIM

21 ARALIK

23 ARALIK

LEYLA GÜVEN TUTUKLANDI
DEMİRTAŞ KARARI TANINMADI

DTK EŞ Genel Başkanı Leyla Güven’e 22 yıl hapis cezası verildi. Güven aynı gün tutuklandı. Güven için verilen tutuklama kararından iki gün sonra AİHM, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında ‘Serbest bırakılsın’ kararı verdi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararı tanımadığını açıkladı.