Medikal firmaların çoğu alacakların bir kısmından vazgeçmeyi kabul etti
Sağlık Bakanlığının, tıbbi cihaz üreticisi ve tedarikçisi firmalara olan borcunu sildirmeyi firmalara kabul ettirdi.
(Fotoğraf:pixabay)
Birkan BULUT
Ankara
Sağlık Bakanlığının yıllardır ödemediği borcun bir kısmından vazgeçmesini istediği tıbbi cihaz üreticisi ve tedarikçisi firmalar, yıl sonu itibariyle bunu kabul etmek zorunda kaldı. Kamu ve üniversite hastanelerinde tıbbi cihaz temin eden firmalara ödenmeyen borç nedeniyle bu alanda çalışan sağlık emekçileri ücretlerini almakta zorluk yaşıyordu. TÜMDEF Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı firmaların çoğunun icra ile karşılaşmamak için bunu kabul ettiğini söyledi.
Tıbbi cihaz üreticisi ve tedarikçisi firmaların yıllardır süren alacak krizinin sonunda, firmalar Sağık Bakanlığının talebi üzerine alacaklarının yüzde 6 ile yüzde 25 arasında bir bölümünden feragat etmek zorunda kaldı. Kamu hastanelerinin yaklaşık 17 ay, üniversite hastanelerinin ise 37 aydır ödemediği toplam 19 milyar TL civarındaki borç, bazı küçük firmaları batma noktasında getirmişti. Bu alanda çalışan sağlık emekçilerinin de uzun süredir ücretlerini almakta zorlandığı süreçte bakanlığın teklifi alacakların çeyreğinden vazgeçenlerin ödemesinin yapılacağı oldu. Firmalar bir süre alacaklarından feragat etmeme noktasında direniyordu.
Sürece ilişkin son durumu gazetemize anlatan TÜMDEF Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, “Sektör direnebildiği kadar direndi ama vergi ertelemeleri sürelerinin sonuna gelindi, kredi taksitlerinin ödenmesi gerekti, personel ödemeleri birikti... Dolayısıyla firmaların çoğu icralarla karşı karşıya kalmamak adına borçlarının bir kısmından feragat etmek zorunda kadı. Yapmayanlara da iki aylık ödeme yaptılar. Bundan sonra düzene gireceğini umut ediyoruz. Çünkü böyle giderse istihdam ve hizmette aksamalar meydana gelecek” dedi.
Firmaların üniversite hastanelerinin yüzde 90’ı, kamu hastanelerinin yarısında borçlarının bir kısmından vazgeçtiğini bildiren Delikanlı, “Ödeme vadeleri önce 90 gündü. Sonrasında 120, 150 ve son olarak 180 güne çıktı. Özellikle üniversite hastanelerinde çok sorun yaşandı. Üniversite hastanelerinde bu sorunun tamamen düzeleceğine inanmıyoruz. Bize verilen paralar öncelik sırasında değil” dedi. Ayrıca Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki fiyatların son zamanlarda güncellenmediğini ifade eden Delikanlı, kurun geldiği nokta, pandemi koşularında üretim ve ithalat nedeniyle fiyatlar değişmiş durumda. Tabbi cihaz alanında dışa bağımlılık yüzde 85 oranında” dedi.