30 Aralık 2020 18:30
Son Güncellenme Tarihi: 31 Aralık 2020 14:02

Dalaman'da kaçak çalışan kalker ocağı tepkiler üzerine kapatıldı

Dalaman'da ÇED raporu olmadan kaçak şekilde çalışan kalker ocağı, bölge halkının tepkileri ve yayımladığımız haberler üzerine Valilik tarafından kapatıldı.

Fotoğraf: Eşref Atabey

Paylaş

Abidin ÇINAR
Muğla

Muğla Dalaman’ın Kapukargın ve Çeştepe Mahallesi sınırları içerisinde, ÇED raporu olmadan Tarım İl Müdürlüğü onayı bulunmadan faaliyetlerini sürdüren kalker ocağı Valilik tarafından geçici olarak kapatıldı. Çevresinde çok sayıda zeytin ağacı ve zeytinlik alan olarak tapulanmış arazi olan kalker ocağı, bölge halkının tepkilerine rağmen faaliyetlerini sürdürüyordu.

Çeştepe halkının yaşam alanlarını koruma mücadelesi ve bu konuda Evrensel'de yer alan haberler Muğla Valiliğini harekete geçirdi. Muğla Valiliği, Çeştepe Muhtarı’nın Tarım ve Orman Müdürlüğüne ocak hakkındaki şikayeti üzerine durumu incelediklerini belirtti. Valilik, kalker ocağının faaliyetinin durdurulmasına karar verdi.

VALİLİK KARARINDA ZEYTİN AĞAÇLARI VURGUSU

İlgili yasanın, “Zeytinlik sahalar içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinlerin vegetatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan toz, duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” maddesini hatırlatan Muğla Valiliği, yapılan inceleme sonucunda taş ocağının 150-1500 metre mesafelerde ekonomik verim çağında, yoğun bir şekilde zeytin ağaçları olduğunu saptadıklarını belirtti. Valilik ayrıca bu alan içerisinde tapu vasfı zeytinlik olarak kaydedilmiş alanların mevcut olduğunu belirtti.

"ONAY OLMADAN FAALİYET GÖSTEREMEZ" DENİLDİ

Ocağın faaliyeti hakkında “ÇED gerekli değildir” kararı bulunduğunu belirten Valilik, bu durumda işletmenin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden uygun görüş alması gerektiğini ancak böyle bir görüşün alınmadığını belirtti. Valilik, bu taahhüdün yerine getirilinceye kadar işletmenin faaliyetlerini durdurdu.

Valilik, işletmenin faaliyetlerinin durdurularak kapatılmasına ve kapatma tutanağının en kısa sürede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmesi gerektiğini belirtti.

RUHSAT İPTAL EDİLMELİ

Valilik kapatma kararının muhtarlığa henüz ulaşmadığını ifade eden Kapukargın Muhtarı Turan Sarıhan, kararı elden almak için Dalaman Kaymakamlığına giderken Evrensel’e konuştu. Sevinçli olduklarını söyleyen Sarıhan, ilerleyen süreçte tüm köylülerin açtıkları davaya müdahil olmaları için çaba sarf edeceklerini söyledi.

Mücadelelerinin kalker ocağı kapatılıncaya dek devam edeceğini ifade eden Sarıhan, “Geçen yıl da çalışmalar durmuştu, lakin bir yolunu bulup yeniden işletmeye açtılar, aynı durumu yeniden yaşamak istemiyoruz” dedi.

Sarıhan, Kapukargın  ve Çeştepe halkının birlikte hareket etmesini sağlamaya çalıştıklarını, bunun da sonuçta etkili olduğunu vurguladı. Kapatma kararında Evrensel’de yayımlanan haberlerin de önemli olduğunu dile getiren Sarıhan, “Sorunlarımız haberleştiren tek gazete Evrensel oldu. Muhtarlık ve yöre halkı olarak teşekkür ediyoruz” dedi.

Kararı değerlendiren gençlerden Oğuzhan Kocapınar ise “Halkın birlik olması, yanı sıra Evrensel gazetesinin yaptığı haberlerin ve konuya ilgi göstermesinin etkili olduğunu düşünüyorum” dedi. Kocapınar tam ve kesin kapatma için mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

EVRENSEL GÜNDEME TAŞIDI

Kaçak çalışan ve yaşam alanlarını tahrip ettiği çevre halkının tepkisini çeken ocağı gündeme getirmişti. Kapukargın ve Çeştepe köylüleri ile muhtarları, ocağın, tarım arazilerini ve sağlıklarını nasıl olumsuz etkilediğini ve sürdürdükleri mücadeleyi anlatmıştı.

Bölgede incelemelerde bulunan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey, Özer Akdemir'e kalker ocağını işleten şirketin ruhsat alanını 25 hektarın altında göstererek "ÇED gerekli değildir" kararı aldığını ve ocağın çevreye verdiği tahribatı anlatmıştı. TEMA Muğla İl Temsilcisi Sergenden Sezer de muhabirimiz Abidin Çınar'la maden sahasında incelemelerde bulunmuştu. Henüz iki gün önce yayımladığımız haberde, Sezer'in ve köylülerin ocağın zararlarına dair görüşleri yer almıştı.

ÖNCEKİ HABER

Şairler, yazarlar ve müzisyenlerden Baldur işçlerine destek

SONRAKİ HABER

“Tükenmemek ve ölmemek için yılın değil sizin zihniyetinizin değişmesi gerekiyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa