Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir: Kobane iddianamesi ölü doğmuştur
"Kobane eylemleri” soruşturmasının iddianamesini değerlendiren Selahattin Demirtaş'ın Avukatı Ramazan Demir "Akıllarınca AİHM kararını boşa çıkarma niyetindeler” dedi.
Fotoğraf: MA
Birkan BULUT
Ankara
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararından bir hafta sonra eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 108 kişi Kobane olayları iddianamesini hazırladı. AİHM kararına dikkat çekerek “Bu iddianame ölü doğmuştur” diyen Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, iktidarın kararı uygulamamak için başka bir dosya üzerinden hamle yapmaya çalıştığını söyledi.
Soruşturma kapsamında arasında HDP milletvekilleri ve yöneticilerinin de bulunduğu 82 kişi hakkında 25 Eylül 2020’de gözaltı kararı çıkarılmıştı. Kobane olaylarından 6 yıl sonra başlayan soruşturmada, Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Nazmi Gör, Beyza Üstün, HDP'li Can Memiş, Gülfer Akkaya, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, eski HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Ayla Akat Aka, Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca, HDK-HDP Kadın Meclisi üyesi Dilek Yağlı, HDP'li RTÜK üyesi Ali Ürküt gözaltına alınmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın Yargıtay'a üye seçilmesinin ardından, bu göreve Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça atandı. Başsavcı Ahmet Akça’nın tebrikleri kabul etmesinden sonra onayladığı ilk dosya Kobane soruşturması oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, AİHM kararından bir hafta sonra eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da arasında olduğu 108 kişi hakkında “Kobane eylemleri” soruşturmasının iddianamesini hazırladı. İddianamede tüm kişiler için, “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma”, “37 kez adam öldürme” ve “31 kez öldürmeye teşebbüs” başta olmak üzere çeşitli suçlardan ceza talep edildi.
AİHM KARARINI BOŞA ÇIKARMA HAMLESİ
İddianamenin zamanlamasının nedeniyle AİHM’in Demirtaş'ın tahliye edilmesi kararı gündeme geldi. Evrensel'e konuşan Demirtaş'ın Avukatı Ramazan Demir, iddianameyi henüz görmedikleri için detayları bilmediklerini söyledi. Ancak zamanlamasının AİHM’nin 2018 yılında Demirtaş hakkında ilk kararına karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz" sözlerini hatırlattığını belirten Demir, “O gün de Demirtaş hakkında istinafta olan dosya, AİHM kararının ardından yüzlerce dosyanın önüne çekilmişti. AİHM kararını kadük bırakmışlardı. Demirtaş’ın Eylül 2019’da tutuklanmasının ardından bugün, yani AİHM kararından bir hafta sonra iddianame hazırlamaları, iktidarın bugünkü hamlesi demektir. Kendi akıllarınca AİHM kararını boşa çıkarma niyetindeler” dedi.
"AİHM’NİN ÇÜRÜTTÜĞÜ SUÇLAMALAR GEREKÇE YAPILAMAZ"
Ancak AİHM kararında çürütülen delillere iddianamenin suçlamalarının gerekçesi yapmanın hukuki olarak mümkün olmadığını vurgulayan Demir, “Bu iddianame baştan ölü doğmuştur” dedi. Bunun Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde sonuçları olacağını ifade eden Demir, Demirtaş’ın sadece tahliye edilmesi değil beraat ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Bir başka ilginç noktanın ise o dönem hayatını kaybeden insanların sayılarına ilişkin sürekli farklı sayıların açıklanması olduğuna dikkat çeken Demir, “Önce 43 denildi, sonra 53 denildi, şimdi iddianamede 37 deniyor. Bu şu anlama geliyor; algı ile yönetilen sürecin aslında ne kadar kulaktan dolma bilgilerle sürdüğünü gösteriyor. Her açıklamada ölü sayısı değişir mi?” dedi.
Demirtaş'ın o dönem herhangi bir şiddet çağrısı olmadığını, HDP’nin Twitter hesabından yapılan çağrının AİHM tarafından da barışçıl olduğunun kabul edildiğini belirten Demir, “Bu iddianamenin hukuki bir değeri yoktur. Ancak hükmet çevresi ve onların müdahalesi ile hareket eden mahkemeler kendilerince AİHM kararını boşa çıkarmaya çalışıyorlar” dedi.